logo

RETROSPECTIVA CELOR MAI IMPORTANTE EVENIMENTE ale săptămânii 3-9 aprilie 2017


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-celor-mai-importante-evenimente-ale-saptamanii-3-9-aprilie-7978_1033862.html

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat pe 3 aprilie, la Chișinău, Memorandumul de cooperare cu Comisia Economică Eurasiatică, în pofida dezaprobării acestei inițiative de către guvernare. Igor Dodon a declarat că documentul nu contravine altor acorduri încheiate de către Republica Moldova până acum. De asemenea, președintele a semnat o scrisoare adresată conducerii țărilor membre ale Uniunii Eurasiatice solicitând acordarea statutului de observator pentru Moldova. Solicitarea va fi examinată la Bişkek, pe 14 aprilie.

Pe 5 aprilie viceministrul economiei, Valeriu Triboi, a fost eliberat din funcție în baza cererii depuse de acesta. Anterior acest lucru a fost solicitat și de procurori ca urmare a cercătării penale a funcționarului. Triboi este bănuit de abuz de putere şi prejudicierea bugetului de stat în proporții deosebit de mari. Potrivit anchetatorilor, abuzând de funcția sa, a cumpărat, prin intermediul unor terţe persoane, de la SA „Moldtelecom”, fondator al căruia este Ministerul Economiei, un imobil în valoare de aproape un milion de lei. Ulterior, ar fi dat clădirea în locațiune, pe o perioadă de zece ani, întreprinderii „Furnizarea Energiei Electrice Nord”.

Un protest de amploare a pedagogilor a avut loc pe 5 aprilie. Potrivit estimărilor sindicatelor din educație, la protest au participat peste zece mii de angajați ai ramurii educației şi științei. Dacă până acum cadrele didactice au insistat pe o majorare a lefurilor cu cel puțin 50%, profesorii au căzut de acord și pentru o majorare de 30%. Dacă nu o vor obține, sunt dispuși să anunțe grevă generală chiar în preajma examenelor de sfârșit de an.

Pe 5 aprilie, președintele Igor Dodon a semnat două inițiative legislative. Una dintre ele se referă la taxele de moștenire, iar cea de-a doua la plafonarea salariilor conducătorilor întreprinderilor de stat și a instituțiilor regulatorii. Igor Dodon propune ca taxele pentru autentificarea testamentelor și eliberarea certificatelor de moștenitor, precum și pentru serviciile notariale în acest sens să nu depășească o mie de lei. Cât privește cea de-a doua inițiativă, Igor Dodon consideră inadmisibil faptul că în Republica Moldova, o țară în care circa un milion de cetățeni trăiesc la limita sărăciei, să existe nejustificat salarii care pot ajunge la câteva zeci de mii de lei pe lună.

Pe 6 aprilie, vicepretorul sectorului Buiucani, Vasile Mistreanu, a fost reținut într-un dosar de corupție. Funcționarul este bănuit că ar fi estorcat de la un agent economic 20 de mii de lei pentru a-i rezolva o problemă legată de instalarea unui gard pentru a izola zona dintre proprietatea privată de drumul public. Dacă va fi găsit vinovat, viceprimarul riscă până la 6 ani de închisoare. Pe 7 aprilie vicepretorul a fost plasat în arest la domiciliu pentru un termen de 30 de zile.
 
Pe 6 aprilie Tudor Copaci a fost numit director general al Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. Inițiativa legislativă, care aparține președintelui Parlamentului, Andrian Candu, a fost susținută de majoritatea deputaților prezenți la ședința Parlamentului. Tudor Copaci a fost numit în funcția de director general pe un termen de șase ani.

Pe 7 aprilie au intrat în vigoare noile ajustări ale programului Agent Economic Autorizat al Republicii Moldova cu cel european. Totodată, a fost aprobat un nou model de autorizație de AEO. Ajustarea cadrului legal aplicabil pentru programul Agent Economic Autorizat cu practica europeană în domeniul dat este un angajament asumat conform Acordului de Asociere cu UE. Odată cu aplicarea noilor modificări, sunt create premisele necesare pentru promovarea implementării sistemului de recunoaștere reciprocă a agenților economici autorizați între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Selecție de Alina Marin, IPN