logo

RETROSPECTIVA CELOR MAI IMPORTANTE EVENIMENTE ale săptămânii 29 mai - 4 iunie 2017


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-celor-mai-importante-evenimente-ale-saptamanii-29-mai-4-iunie-2017-7978_1034899.html

Vicepremierul pe probleme sociale, miniștrii, viceminiștrii și șefii de agenții desemnați de Partidul Liberal au scris pe 29 mai cerere de demisie. În urma deciziei Consiliului Republican al PL din 26 mai, formațiunea a decis să părăsească coaliția de guvernare și să treacă în opoziție. Cereri de demisie au depus vicepremierul pe probleme sociale Gheorghe Brega, ministrul educației Corina Fusu, ministrul mediului Valeriu Munteanu, viceminiştrii educației, mediului, transporturilor şi infrastructurii drumurilor, directorul Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală, directorul Agenției Moldsilva, Apele Moldovei etc.

Președintele Parlamentului Andrian Candu, prim-ministrul Pavel Filip și președintele Igor Dodon au avut pe 29 mai o întrevedere comună cu șefii misiunilor diplomatice implicate în procesul de negocieri în formatul „5+2” privind reglementarea conflictului transnistrean. La întrevedere au participat ambasadorul Federației Ruse, ambasadorul Ucrainei, șeful Misiunii OSCE, ambasadorul Statelor Unite ale Americii și șeful Delegației Uniunii Europene. Diplomaților străini le-a fost prezentată o viziune comună asupra acțiunilor care urmează să fie întreprinse în perspectiva apropiată pentru asigurarea unei dinamici pozitive a acestui proces. A fost reiterată voința consolidată a autorităților moldovenești în ceea ce privește identificarea unor soluții de compromis pe cele mai stringente problemele de pe agenda negocierilor formulate în protocolul întâlnirii de la Berlin și în cadrul dialogului dintre Chișinău și Tiraspol.

Consiliul Național pentru Participare și-a început pe 29 mai activitatea în noua sa componență, cu mandat de doi ani. La o conferință de presă, președintele Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului Sergiu Ostaf, membru al CNP care a făcut parte și din vechea componență a Consiliului, a spus că și de aceasta dată CNP își asumă rolul de monitorizare a politicilor, strategiilor și hotărârilor pe care le ia statul. La rândul său, premierul Pavel Filip a declarat că autoritățile își doresc o comunicare mai largă cu societatea civilă, un schimb de opinii și mai multă expertiză.

Cinci diplomați ruși au fost declarați pe 29 mai persona non grata în Republica Moldova, invocându-se motive de securitate. Ca reacție, președintele Igor Dodon a dispus convocarea Consiliului Suprem de Securitate, solicitând raport de la directorul Serviciului de Informații și Securitate și ministrul afacerilor externe. Două zile mai târziu, pe  31 mai, și Federația Rusă a declarat persona non grata cinci angajați ai misiunii diplomatice a Republicii Moldova la Moscova.

Viceprimarul municipiului Chișinău Nistor Grozavu a fost eliberat din arest la domiciliu și este cercetat sub control judiciar. Curtea de Apel Chișinău a admis pe 30 mai recursul avocaților viceprimarului și a casat decizia primei instanțe. A doua zi, viceprimarul Nistor Grozavu a revenit la serviciu.

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a efectuat în perioada 30-31 mai o vizită de lucru la Chișinău, la invitația premierului Pavel Filip. Prim-ministrul a remarcat că expertiza oferită de către Consiliul Europei este utilă și indispensabilă în implementarea reformelor interne de democratizare și de consolidare a opțiunii europene a Republicii Moldova. La rândul său, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a spus că organizația pe care o reprezintă încurajează eforturile Guvernului în promovarea reformelor. Thorbjorn Jagland a participat la evenimentul de lansare a celui de-al doilea Plan de acțiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova, pentru perioada 2017-2020. Documentul are trei capitole prioritare. Acestea vizează drepturile omului, statul de drept și democrația. Bugetul Planului de acțiune este de 17,8 milioane euro. Uniunea Europeană a alocat Republicii Moldova 3,7 milioane euro prin Programul comun bilateral cu Consiliul Europei.

Guvernul a numit în ședința din 31 mai viceminiștrii în funcțiile devenite vacante după retragerea Partidului Liberal de la guvernare. Viceministru al mediului a fost numit Ion Apostol, care deține în prezent funcția de director al Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice. La Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a fost numit Anatol Usatîi, care a activat 15 ani în domeniul managementului transporturilor. Iar Lilia Pogolșa a preluat funcția de viceministru al educației. Adrian Cazacu a fost numit director general al Agenției pentru Geologie și Resurse minerale. Iar în funcția de director general al Agenție Rezerve Materiale a fost numit Vitalie Bârsan. O altă numire este Lilia Bolocan – director general al AGEPI, funcție pe care a mai deținut-o anterior.

Partidul Liberal retrage pe 31 mai sprijinul politic acordat viceprimarului municipiului Chișinău Nistor Grozavu, viceministrului transporturilor și infrastructurii drumurilor Sergiu Bucătaru şi viceministrului educației Elena Cernei. Decizia a fost luată de către Biroul Politic al formațiunii.

Procurorii anunță pe 31 mai despre finalizarea și expedierea în instanța de judecată a cauzelor penale în privința a nouă învinuiți din dosarul privind trucarea licitațiilor pentru asigurarea cu produse alimentare a instituțiilor preșcolare. Potrivit Procuraturii Generale, printre învinuiți se regăsesc patru funcționari publici, inclusiv angajați ai Direcției educație, tineret și sport Buiucani, Spitalului raional Hâncești, precum și ai Ministerului Apărării. De asemenea, sunt învinuiți și cinci reprezentanți ai agenților economici participanți la licitații. Inculpaților li s-a incriminat săvârșirea infracțiunilor de corupere pasivă, corupere activă, trafic de influență, abuz de serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.

Deputații socialiști au înaintat în ședința din 2 iunie o moțiune simplă împotriva ministrului afacerilor externe și integrării europene, Andrei Galbur. Moțiunea vine în condițiile în care legislativul nu a susținut audierea ministrului în plenul Parlamentului în legătură cu decizia de a declara persona non grata în Republica Moldova cinci diplomați ruși. În aceeași zi și fracțiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat a inițiat o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Filip. Moțiunea vine „în contextul implicării, acoperirii și lipsei acțiunilor de contracarare a traficului de substanțe anabolizante, prin intermediul ÎS „Poșta Moldovei””. Deputatul Grigore Cobzac, președintele comisiei parlamentare de anchetă pentru verificarea activității ÎS „Poșta Moldovei” s-a adresat fracțiunilor PCRM, PL și PSRM cu îndemnul de a semna moțiunea de cenzură.

Republica Moldova, prin reprezentantul său permanent la OSCE, Victor Osipov, s-a aliniat la declarația Uniunii Europene privind „Continuarea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și anexarea ilegală a Crimeii”. Declarația exprimă îngrijorările serioase ale comunității europene fața de agravarea situației de securitate în această zonă de conflict. De asemenea, se reiterează condamnarea anexării ilegale a Crimeii și a orașului Sevastopol, precum și faptul că Federația Rusă susține acțiunile militare ale separatiștilor din Donbas. Acțiunea a avut loc în cadrul reuniunii Consiliului Permanent al OSCE, la care Victor Osipov a participat pentru prima dată în calitate de Reprezentant Permanent al Republicii Moldova.

Deputatul Grupului parlamentar Popular European, Iurie Leancă, a fost numit în ședința din 2 iunie în funcția de vicepreședinte al Parlamentului, la propunerea șefului legislativului Andrian Candu. În aceeași ședință deputați au aprobat un proiect care prevede că grupul parlamentar format din cel puțin cinci deputați independenți sau neafiliați va avea aceleași drepturi ca și o fracțiune parlamentară. Autorii proiectului sunt deputații din Grupul parlamentar Popular European.

Selecție realizată de Elena Nistor