logo

RETROSPECTIVA CELOR MAI IMPORTANTE EVENIMENTE ale săptămânii 27 februarie-5 martie 2017


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-celor-mai-importante-evenimente-ale-saptamanii-27-februarie-5-mart-7978_1033175.html

Pe 27 februarie un copil de un an și opt luni a căzut în gol de la etajul trei al unui bloc din capitală. Micuțul a ajuns la terapie intensivă, suferind numeroase traumatisme: contuzia organelor abdominale, contuzie cerebrală, fracturi ale membrilor superioare. Incidentul s-ar fi produs după ce părinții l-au lăsat în grija fratelui mai mare.

Pe 28 februarie președintele Igor Dodon a propus un proiect de modificare a Constituției. Inițiativa prevede cinci cazuri noi în care șeful satului poate iniția dizolvarea Parlamentului.  Dacă către data de 24 martie propunerea nu va întruni numărul necesar de semnături din partea deputaților, Igor Dodon va lansa procedura de revizuire a Constituției în baza inițiativei populare.

În aceeași zi, șeful Misiunii Fondului Monetar Internațional, Ben Kelmanson, în cadrul unei conferinţe de presă cu prim-ministrul Pavel Filip, a anunțat că Misiunea FMI şi autoritățile Republicii Moldova au ajuns la un acord la nivel de personal în contextul primei evaluări a Misiunii Fondului Monetar Internaţional a programului de finanţare. Acordul urmează să fie aprobat de către conducerea FMI şi Consiliul directorilor executivi. În urma finalizării evaluării, Moldova va putea accesa 15,7 milioane de drepturi speciale de tragere (valuta virtuală a FMI).

Tot pe 28 februarie președintele Parlamentului, Andrian Candu, a anunțat retragerea proiectelor de legi privind liberalizarea capitalului şi amnistia fiscală. Șeful legislativului a afirmat că în cele două proiecte au fost constate mai multe deficiențe, motiv pentru care toţi cei cinci deputați care le-au semnat au depus cererea de retragere. Proiectele, înregistrate în Parlament pe 1 decembrie 2016, au fost votate de majoritatea parlamentară în lectura întâi. Inițiativa, printre autorii căreia este și Andrian Candu, a fost criticat de mai mulţi experți, aceștia menționând că proiectele propuse n-ar respecta principiile de prevenire a spălării banilor, ar fi în dezacord cu acordul FMI şi ar face evaziunea fiscală mai puţin riscantă.

Pe 1 martie Eugen Doga a împlinit 80 de ani. Cu această ocazie, la Chișinău au avut loc o serie de manifestări, maestrul fiind felicitat de către autorități, dar și de admiratori.  80 de mărțișoare improvizate din baloane au fost lansate spre cer din fața Primăriei municipiului Chișinău.

Tot pe 1 martie, președintele Igor Dodon a anunțat despre lansarea unei platforme de dialog social pentru conciliere între cele două maluri ale Nistrului, dar nu a oferit detalii despre mecanismul de funcționare. În cadrul unui briefing de presă, președintele a spus că a venit timpul să deschidem o nouă filă în viaţa Republicii Moldova, să convingem oamenii să nu mai trăiască cu trecutul şi să găsească în sine putere să de a uitării obidele de cândva.

Pe 1 martie ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Dumitru Braghiș, a fost rechemat. Braghiș a fost numit ambasador la Moscova în noiembrie 2015. Motivul rechemării nu a fost precizat.

Pe 2 martie a avut loc un marș și un miting de comemorare a 25 de ani de la începutul conflictului armat de la Nistru.

Parlamentul a votat pe 2 martie proiectul de hotărâre privind desemnarea lui Vadim Filipov în calitate de membru al Comisiei Electorale Centrale. Vadim Filipov, în vârstă de 31 de ani, este de meserie jurist și activează în calitate de avocat. A devenit consilier al Partidului Socialiștilor în Consiliului municipal Chișinău după alegerile locale din iunie 2015.

În seara aceleași zile, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu prim-ministru Pavel Filip în cadrul căreia a fost abordat subiectul privind retragerea a zece ambasadori și numirea a 17 potențiali candidați. Președintele a acceptat începerea procedurii solicitării agrementului pentru: Andrei Neguță – Federația Rusă, Aurel Ciocoi – Statele Unite ale Americii, Victor Sorocean – Republica Belarus, Victor Osipov – Republica Austriacă, Emil Druc – Republica Franceză, Victor Moraru –Reprezentant Permanent pe lângă Organizația Națiunilor Unite/New York, Anatol Vangheli – Republica Elenă și Violeta Agrici – Regatul Spaniei.

Pe 3 martie Igor Dodon a semnat un decret prin care l-a numit pe Artur Gumeniuc în funcția de consilier prezidențial în domeniul apărării și securității naționale, secretar al Consiliului Suprem de Securitate. Prin alt decret, a fost creat Consiliul Economic pe lângă președinte, din care fac parte peste 40 de personalități, manageri, proprietari de întreprinderi din diverse ramuri ale economiei, președinți de asociații profesionale și experți.

Adunarea Populară din UTA Găgăuzia și-a ales pe 3 martie un nou președinte. Este vorba despre Vladimir Cîssa. Acesta îl va înlocui pe Alexandru Tarnovski, care a devenit vicepreședinte.

Tot pe 3 martie, fostul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Leonid Talmaci, a fost plasat în arest pe un termen de 15 zile, fiindu-i înaintată învinuirea pe trei capete de acuzare. Ex-guvernatorul este învinuit de abuz în serviciu, de implicare într-un grup criminal specializat în escrocherii în proporţii deosebit de mari, dar și de cauzarea de daune materiale prin înşelăciune și abuz de încredere.

Selecție de Alina Marin, IPN