logo

RETROSPECTIVA CELOR MAI IMPORTANTE EVENIMENTE ale săptămânii 26 iunie-2 iulie 2017


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-celor-mai-importante-evenimente-ale-saptamanii-26-iunie-2-7978_1035453.html

Directorul postului public de televiziune Moldova 1, Mircea Surdu, și-a anunțat luni, 26 iunie, demisia. Pe o rețea de socializare, Mircea Surdu menționa că se retrage pentru a face filme documentare, care îi aduc mai multă satisfacție. Mircea Surdu a acces în funcție în decembrie 2012. Tot pe 26 iunie, la o ședință a organelor de conducere ale televiziunii, și vicedirectorul Moldova 1 Leonid Melnic a anunțat că demisionează.

Intesa Sanpaolo, una dintre cele mai mari bănci din Italia, a devenit acționarul majoritar al BC „Eximbank-Gruppo Veneto Banca” SA din Republica Moldova. Intesa Sanpaolo a semnat pe 26 iunie contractul de achiziţionare a unor active şi pasive aparținând Veneto Banca, inclusiv băncile acestui grup din Republica Moldova, Croația și Albania. Intesa Sanpaolo este una dintre cele mai mari bănci din zona euro cu o capitalizare de peste 45 de miliarde euro.

Pe 27 iunie, președintele Igor Dodon a semnat un decret cu privire la retragerea Proiectului strategiei securității naționale și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia, elaborate în perioada mandatului fostului președinte Nicolae Timfoti. Șeful statului și-a argumentat decizia prin faptul că conținutul acestora nu mai corespunde schimbărilor substanțiale care au avut loc în mediul național, regional și internațional de securitate.

Pe 27 iunie, magistratul Judecătoriei municipiului Chișinău, sediul Râșcani, Oleg Melniciuc a fost reținut pentru 72 de ore după percheziții efectuate în biroul și la domiciliul acestuia. Judecătorul are calitatea de bănuit într-un dosar care vizează îmbogățirea ilicită. Pe 30 iunie, acesta a fost eliberat din izolatorul CNA și va fi cercetat în stare de libertate. Procurorii nu au cerut mandat de arest pe numele magistratului întrucât nu consideră că ar exista pericol ca acesta să influențeze ancheta.

Pe 28 iunie, Guvernul Statelor Unite ale Americii a decis acordarea unei asistenţe suplimentare, în valoare de 4,1 milioane dolari, Guvernului Republicii Moldova prin intermediul programului „Controlul drogurilor şi aplicarea normelor de drept”. Sprijinul acordat va viza susţinerea eforturilor în domeniul consolidării justiţiei şi a reformei judiciare, combaterii corupţiei, traficului de persoane şi a criminalităţii organizate.

Pe 28 iunie, Sovietul Suprem al autoproclamatei administrații transnistrene i-a retras imunitatea fostului lider de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk, pentru ca acesta să poată fi urmărit penal. Potrivit unor informații, Șevciuk, acuzat de abuz de putere, ar fi părăsit regiunea transnistreană, trecând Nistrul cu o barcă.

Membrii „grupului Petrenco” inclusiv fostul deputat Grigore Petrenco au fost condamnați la închisoare cu suspendare. Sentința a fost pronunțată în seara zilei de miercuri, 28 iunie, de Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani. Fostul deputat a fost recunoscut vinovat în dosarul intentat după protestul din 6 septembrie 2015 și a primit patru ani și jumătate de închisoare cu suspendare. Totodată acesta va trebui să achite și o amendă de zece mii de lei. Ceilalţi şase membri au primit de la trei la patru ani de închisoare cu suspendare. Toţi au fost eliberaţi sub control judiciar, până la o decizie definitivă.

Un cetățean turc a ajuns pe mâna poliției după ce, în timpul procedurii de înregistrare la zbor a pasagerilor cursei Chișinău – Istanbul, pe Aeroportul Internațional Chișinău, a comunicat agentului de înregistrare a călătorilor despre faptul că în bagajul său are două kilograme de substanțe explozive. Incidentul a avut loc pe 28 iunie. Oamenii legii l-au izolat pe tânărul de 28 de ani cu tot cu bagaj. La scurt timp, s-a constat că alerta este falsă.

Primarul general al capitalei Dorin Chirtoacă, aflat în arest la domiciliu, a semnat pe 28 iunie dispoziția de convocare a Consiliului municipal Chișinău pentru data de 30 iunie. Pe ordinea de zi figura numirea a doi viceprimari: Mihai Moldovanu și Valeriu Munteanu. La o zi distanță, pe 29 iunie, CMC s-a convocat în ședință la solicitarea a1/3 din consilieri. Secretarul Consiliului, Valeriu Didencu, și el aflat în arest la domiciliu, a fost eliberat din funcție în baza cererii depuse. În aceeași ședință consilierii municipali, cu excepția celor din Partidul Liberal, care nu au participat la ședință, au încercat să aleagă un secretar interimar, dar nu au reușit în lipsa unui consens. Ședința CMC convocată prin dispoziția primarului pentru 30 iunie a eșuat în lipsă de cvorum. La ședință s-au prezentat doar 15 consilieri din fracțiunea Partidului Liberal.

Ministerul Sănătății a dat publicității la 30 iunie regulamentul ce permite ca reprezentantul legal al pacientului minor să aibă acces în secțiile de terapie intensivă și reanimare și în afara programului de vizite, inclusiv în timpul nopții. În acest caz, va fi necesar consimțământul șefului secției sau, în lipsa acestuia, a medicului reanimatolog de gardă. Minorii până la vârsta de trei ani vor fi însoțiți permanent de unul dintre membrii familiei. În cazul copiilor mai mari, accesul adulților va fi asigurat în funcție de posibilitățile instituției medicale.

Reforma Guvernului a fost votată în prima lectură de Parlament la ședința din 30 iunie. Proiectul a stârnit discuții aprinse în plenul legislativului. Deputatul socialist Vasile Bolea a criticat faptul că în proiect lipsește numărul exact al ministerelor după reformă. Astfel, un prim-ministru poate solicita „cinci ministere”, iar altul „22”, aceste fluctuații punând în pericol stabilitatea actului de guvernare, a menționat parlamentarul. Deputatul fracțiunii PLDM Iurie Țap și-a exprimat dezacordul cu unele împuterniciri suplimentare oferite Guvernului. Proiectul prevede că modul de elaborare, examinare, adoptare și emitere a hotărârilor, ordonanțelor și dispozițiilor Guvernului se va stabili de Guvern. Cu toate criticile, proiectul de lege a fost votat în prima lectură cu majoritate de voturi.

Selecție de Alina Marin, IPN