logo

RETROSPECTIVA CELOR MAI IMPORTANTE EVENIMENTE ale săptămânii 19-25 iunie 2017


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-celor-mai-importante-evenimente-ale-saptamanii-19-25-iunie-7978_1035316.html

RETROSPECTIVA CELOR MAI IMPORTANTE EVENIMENTE ale săptămânii 19-25 iunie 2017

Comisia de la Veneția a publicat pe 19 iunie opinia sa privind modificarea sistemului electoral din Moldova în forma propusă de PDM și PSRM, calificând-o drept inoportună. Printre riscurile majore ale proiectului a fost evidențiată expunerea candidaților din circumscripțiile uninominale la interesele de afaceri locale și reprezentarea redusă a femeilor în Parlament. Autorii opiniei au remarcat că numărul mare de voturi cu care a fost susținut proiectul în prima lectură e doar un consens formal și nu unul real și larg, împărtășit de celelalte partide politice și de societatea civilă. A doua zi, Vlad Plahotniuc, Andrian Candu, Pavel Filip și Marian Lupu au zburat la Bruxelles. În cadrul unei conferințe comune a prim-ministrului Pavel Filip cu comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, oficialul european a spus că împărtășește opinia Comisiei de la Veneția. Iar președintele Comisiei, Gianni Buquicchio, a reiterat într-un interviu că recomandarea de bază este să rămână actualul sistem electoral în Republica Moldova.

Comisia de Comerț Internațional din Parlamentul European a aprobat înțelegerea între instituțiile puterii din UE privind ajutorul financiar de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova și condițiile acordării lui. În avizul Comisiei, publicat pe 20 iunie, se menționează atât necesitatea ajutorării Republicii Moldova, ca să poată face față „nevoilor financiare externe”, cât și datoria Chișinăului de a respecta „regulile democratice, inclusiv sistemul parlamentar pluripartit”. Comisia Europeană va trebui să suspende temporar sau să anuleze orice plăți dacă nu sunt îndeplinite condițiile. Discutarea ajutorului fusese tergiversată de grupuri de centru-dreapta din legislativul UE, mai ales din cauza intenției puterii de la Chișinău de a schimba sistemul de vot.

Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Buiucani, l-a condamnat, pe 21 iunie, pe fostul președinte al Consiliului de Administrație al Băncii de Economii, Ilan Şor, la șapte ani și jumătate de închisoare, în penitenciar de tip semi-închis, pentru cauzarea de prejudicii statului prin înșelăciune și abuz de încredere. În aceeași zi, Ilan Șor a fost eliberat din arest la domiciliu, iar până la pronunțarea sentinței definitive se va afla sub control judiciar. Avocații acestuia consideră că clientul lor este îndreptățit pe deplin să depună o cerere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului cu privire la detenția sa ilegală și prelungirea nemotivată a arestului. Cât ține de sentința de condamnare, apărarea susține că o va contesta în instanța ierarhic superioară.

Moțiunea simplă înaintă de către deputații socialiști împotriva ministrului afacerilor externe și integrării europene, Andrei Galbur, a fost respinsă pe 22 iunie fără să fie examinată. Potrivit legislației, moțiunea este considerată ca fiind respinsă dacă se constată lipsă de cvorum. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a constatat lipsă de cvorum când în sală mai rămâneau doar deputații socialiști și cei comuniști. Ultimii au spus că această moțiune e o încercare a socialiștilor de a-și face capital politic, dar au căzut de acord să o examineze dacă ședința s-ar fi desfășurat cu ușile închise. Moțiune împotriva lui Andrei Galbur a fost înaintată de socialiști în condițiile în care legislativul nu a susținut anterior audierea ministrului în plenul Parlamentului în legătură cu decizia de a declara persona non grata în Republica Moldova cinci diplomați ruși.

Primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, reținut pe 25 mai în dosarul parcărilor cu plată, i s-a prelungit termenul de arest la domiciliu cu încă 25 de zile. Decizia a fost luată pe 22 iunie. Edilul, învinuit trafic de influență, pledează nevinovat. În același dosar, magistrații au decis pe 22 iunie eliberarea secretarului Consiliului municipal Chișinău Valeriu Didencu din arest preventiv și plasarea în arest domiciliu pentru 20 de zile. Valeriu Didencu este cercetat penal pentru corupere pasivă, trafic de influenţă şi depăşirea atribuţiilor de serviciu. Arestul la domiciliul a fost prelungit cu 25 de zile și pentru şeful Direcţiei transport public și căi de comunicație, Igor Gamreţchi, învinuit că şi-ar fi depăşit atribuţiile de serviciu la semnarea contractului cu firma care urma să amenajeze parcări cu plată în Capitală.

Dialogul strategic între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii a fost relansat pe 23 iunie în cadrul unei reuniuni la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, la care a participat și Bridget Brink, asistentul adjunct al secretarului de stat al SUA, Biroul pentru afaceri europene și eurasiatice. În cadrul reuniunii s-a convenit asupra creării unor grupuri de lucru, din experți din ambele țări. Grupurile se vor convoca pe parcursul anului curent, iar domeniile de activitate ale acestora vor viza justiția, securitatea și apărarea, combaterea corupției, combaterea traficului de ființe umane. Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Andrei Galbur, a declarat că dialogul moldo-american urmează să capete o intensitate nouă. Asistentul adjunct al secretarului de stat al SUA Bridget Brink a subliniat importanța continuării dialogului, mai ales în contextul marcării a 25 de ani de relații bilaterale.

Ex-președintele României, Traian Băsescu, a fost ales președintele de onoare al Partidului Unității Naționale (PUN), iar Constantin Codreanu, deputat în Parlamentul României, a fost ales prim-vicepreşedinte al formațiunii politice. Alegerile au avut loc în cadrul Congresului Extraordinar al partidului, care s-a desfășurat pe 25 iunie la Chișinău. PUN a semnat un protocol de colaborare cu Partidul Mișcarea Populară (PMP) din România, condus de Eugen Tomac. Președintele executiv al PUN, Anatol Șalaru, a menționat că Traian Băsescu este unul dintre cei mai dedicați oameni politici din România față de problemele românilor basarabeni. Traian Băsescu a remarcat, la rândul său, că cetățenii Republicii Moldova sunt bombardați de o propagandă pro-rusă mincinoasă, ceea ce nu-i lasă să evolueze mental către valorile legate de Uniunea Europeană și România pe care românii din Republica Moldova și le doresc. Partidul Unității Naționale a fost înscris pe 21 iunie la Ministerul Justiției.

Selecție realizată de Sabina Rebeja