logo

RETROSPECTIVA CELOR MAI IMPORTANTE EVENIMENTE ale săptămânii 18-24 decembrie 2017


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-celor-mai-importante-evenimente-ale-saptamanii-18-24-decembrie-201-7978_1039020.html

Pe 18 decembrie, „în legătură cu cazurile de hărțuire și intimidare de către autoritățile Federației Ruse a persoanelor oficiale și a oamenilor politici din Republica Moldova”, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a decis chemarea la Chișinău pentru consultări a ambasadorului Andrei Neguța, pe o durată nedeterminată”. Președintele Igor Dodon și-a exprimat indignarea în legătură cu decizia în cauză. Potrivit șefului statului, chemarea ambasadorului reprezintă un pas înapoi în relațiile diplomatice cu „principalul nostru partener strategic – Federația Rusă”.

Din 19 decembrie, în punctul de trecere a frontierei „Palanca” este lansat controlul comun moldo-ucrainean. Potrivit autorităților, instituirea controlului comun în acest punct de trecere va contribui la fluidizarea traficului transfrontalier, dar și va asigura o transparență mai mare în procesul de efectuate a controalelor de rigoare prin implementarea ghișeului unic și a opririi unice. Proiectul este finanțat de către Uniunea Europeană, co-finanțat de Guvern și realizat de către Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Uniunea Europeană (UE), Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Mondială oferă un pachet de finanțare în sumă de 270 de milioane de euro pentru a asigura interconectarea permanentă între rețelele electrice din Moldova și România. Pachetul de finanțare include împrumuturi de la BEI și BERD de 80 de milioane de euro fiecare, un împrumut de 70 de milioane de euro de la Banca Mondială și un grant de 40 de milioane de euro din fondurile UE. Acordurile de credit cu BERD și BEI au fost semnate miercuri, 20 decembrie, la Chișinău.

Consiliul de directori al Fondului Monetar International a aprobat pe 20 decembrie, o nouă tranșă de 22,2 milioane de dolari pentru Republica Moldova, după ce a avizat pozitiv raportul privind îndeplinirea de către Guvern a angajamentelor asumate în cadrul programului. Banii vor veni ca suport bugetar și vor fi direcționați spre nevoile sociale și economice.

Pe 21 decembrie, Uniunea Europeană a anunțat că oferă Republicii Moldova 36,3 milioane de euro în calitate de suport bugetar. Banii sunt alocați pentru crearea a mai multor locuri de muncă, exporturi spre UE în creștere, o administrație publică consolidată, servicii de poliție îmbunătățite și o dezvoltare rurală accelerată.

Cel de-al doilea raport Kroll dezvăluie cum au fost furați banii din sistemul bancar moldovenesc, precum și țările prin care aceștia au circulat sau în care au ajuns. Banca Națională a publicat, în seara zilei de 21 decembrie, o sinteză a investigației fraudei bancare, pe care a primit-o împreună cu cel de-al doilea raport de la companiile Kroll și Steptoe & Johnson. Sinteza conține 57 de pagini, care descriu metodologia investigației internaționale, analiza expunerilor băncilor fraudate în perioada 2012-2014, legătura grupului Shor cu acționariatul băncilor fraudate, mecanismele de spălare a banilor și destinația fondurilor frauduloase.

Președintele Republicii Moldova Igor Dodon a acceptat pe 22 decembrie demisia a șase membri ai cabinetului de miniștri, în contextul remanierilor anunțate de alianța de guvernare la 19 decembrie. Din funcții pleacă: ministrul sănătății, muncii și protecției sociale, Stela Grigoraș; ministrul afacerilor externe și integrării europene, Andrei Galbur; ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Vasile Bâtca; ministrul justiției, Vladimir Cebotari; ministrul economiei și infrastructurii, Octavian Calmâc şi vicepremierul pentru reintegrare, Gheorghe Bălan. În locul lor sunt propuși: Svetlana Cebotari, Tudor Ulianovschi, Liviu Volconovici, Alexandru Tănase, Chiril Gaburici și Cristina Lesnic. De asemenea, este instituită funcția de vice premier pentru integrare europeană, pentru care este propus Iurie Leancă. Igor Dodon a refuzat să semneze decretele de numire, invocând lipsa de integritate și de profesionalism a unora dintre candidați. Premierul Pavel Filip a înaintat repetat aceeași listă de persoane. Dacă președintele va respinge repetat candidaturile propuse de către coaliția de guvernare, se va face o nouă adresare la Curtea Constituțională în vederea clarificării acțiunilor ce pot fi întreprinse.

Parlamentul a luat act de demisia vicepreședintelui legislativului Iurie Leancă, după ce ultimul a fost numit vicepremier pentru integrare europeană și l-a promovat în funcția de vicepreședinte pe liderul grupului parlamentar PPEM, Valeriu Ghileţchi. Decizia a fost luată vineri, 22 decembrie, la ultima ședință a Parlamentului din sesiunea de toamnă-iarnă.

Selecție realizată de Alina Marin