logo

RETROSPECTIVA CELOR MAI IMPORTANTE EVENIMENTE ale săptămânii 16 - 22 octombrie 2017


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-celor-mai-importante-evenimente-ale-saptamanii-16-22-octombrie-7978_1037717.html

Partidul Acțiune și Solidaritate a anunțat pe 16 octombrie că este disponibil să participe la următoarele alegeri parlamentare, care urmează să se desfășoare în 2018, împreună Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr, pe o listă comună. Formațiunea precizează că mecanismul concret de formare a listei urmează a fi stabilit mai aproape de scrutin. PAS a propus, de asemenea, formarea unei comisii comune de selectare a candidaților, cu participarea reprezentanților din societatea civilă, pentru a se asigura că pe listă vor fi incluși cei mai potriviți și integri candidați.

Patru foști și actuali angajați ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și trei oameni de afaceri vor compărea în faţa magistraților sub acuzația de depășire a atribuțiilor de serviciu, fals în acte publice și corupere pasivă, fapte ce au cauzat daune în proporții deosebit de mari bugetului de stat. Procuratura Anticorupție a anunțat pe 17 octombrie că a finalizat urmărirea penală și a expediat dosarul în judecată. Angajații ANSA sunt învinuiți că, la începutul anului trecut, au eliberat peste 360 de certificate fitosanitare naționale agenților economici vizați pentru exportarea a 7200 de tone de mere în Federația Rusă. Însă, agenții economici au exportat mere din Polonia în Rusia, prin Belarus, fără a traversa frontiera Republicii Moldova. De notat că în martie 2016, Federația Rusă a pus interdicție exportului de mere din Republica Moldova prin Belarus. În cadrul urmăririi penale persoanele învinuite au pledat nevinovat. În privința acestora este aplicat controlul judiciar.

Elevi și profesori de la Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol, cu sediul la Doroțcaia, împreună cu reprezentanții Asociației Promo-LEX, au organizat joi, 19 octombrie, o acțiune de protest în fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Manifestanții au cerut asigurarea dreptului la educație în regiunea transnistreană, dar și executarea hotărârii Curții Europene pentru Drepturile Omului, pronunțată acum cinci ani, prin care Rusia a fost recunoscută responsabilă de violarea dreptului la educație în cazul a 170 de reclamanți. Participanții la acțiunea de protest au mers ulterior la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, dar și la Președinție pentru a transmite autorităților apelul să intervină pe lângă Federația Rusă în vederea executării hotărârii CEDO din 19 octombrie 2012 și să asigure astfel dreptul la educație în stânga Nistrului.

Parlamentul a votat în prima lectură pe 19 octombrie, un proiect de lege care oferă instituțiilor medicale private dreptul să ofere servicii medicale de profilaxie, diagnostic, tratament şi supraveghere în domeniul oncologic. Unul din autorii proiectului, democratul Boris Golovin, a declarat că modificarea legislație va oferi bolnavilor oncologici dreptul să aleagă instituția medicală la care să se adreseze. Astăzi, singura instituție medicală specializată în domeniu, Institutul Oncologic, este suprasolicitată. Specialiștii lucrează în trei schimburi, iar spitalul nu dispune de spațiu suficient. Prin posibilitatea oferită instituțiilor private să deservească pacienții oncologici va fi redus și fluxul pacienților care sunt nevoiți să plece la tratament în afara țării din cauza rândurilor mari acasă, dar și a utilajului care, din cauza suprasolicitării, se defectează frecvent, a mai spus deputatul.

Primarul suspendat Dorin Chirtoacă nu a fost înregistrat în calitate de participant la referendumul de revocare din funcție, din data de 19 noiembrie. Decizia de a respinge demersul edilului a fost adoptată joi, 19 octombrie, de către Consiliul electoral de circumscripție Chișinău. Unul dintre motivele specificate în decizia Consiliului electoral de circumscripție Chișinău, adoptată cu șapte voturi din zece membri prezenți la ședință, e că actele pentru înregistrare se depun personal. Or, în cazul lui Dorin Chirtoacă, care este în arest la domiciliu, acestea au fost depuse de o persoană împuternicită. Un alt motiv al refuzului, stipulat în decizie, este că persoanele fizice nu pot fi înregistrate în calitate de participant la referendum, ci doar partidele sau organizațiile social-politice. În consecință, Partidul Liberal și-a anunțat intenția de a se înregistra în cursă, ca să îndemne alegătorii municipiului Chișinău să nu meargă la vot pe 19 noiembrie.

Președintele Parlamentului sau premierul va exercita temporar interimatul funcției de președinte al țării pentru a emite decretul de numire a ministrului apărării. Având în vedere că președinte a refuzat în mod deliberat îndeplinirea obligației constituționale de numire a candidaturii propuse repetat de către premier în funcția de ministru al apărării, acesta se află în imposibilitate temporară de a-și exercita atribuția în cauză, ceea ce justifică instituirea interimatului pentru asigurarea exercitării acestei obligații constituționale. Curtea Constituțională a pronunțat hotărârea în cauză vineri, 20 octombrie. Astfel, președintele Parlamentului sau premierul, în calitate de președinte interimar, va emite decretul de numire a ministrului apărării și va primi jurământul acestuia. Asigurarea interimatului se referă exclusiv la această situație.


Selecție realizată de Sabina Rebeja, IPN