Restructurarea radiodifuzorului public va prevedea remanierea persoanelor obediente fostei guvernări, parlamentar
https://www.ipn.md/index.php/ro/restructurarea-radiodifuzorului-public-va-prevedea-remanierea-persoanelor-obedie-7965_977468.html
Restructurarea radiodifuzorului public Compania „Teleradio-Moldova” este prioritatea noii guvernări, au declarat pentru Info-Prim Neo parlamentari din noul legislativ. Problema urmează să fie discutată imediat după constituirea Comisiei parlamentare pentru cultură, ştiinţă, învăţământ, tineret, sport şi mijloace de informare în masă, transmite Info-Prim Neo.
„Problema audiovizualului public e foarte importantă pentru Alianţa pentru Integrarea Europeană (AIE), pentru cele patru partide democratice. „Teleradio-Moldova” trebuie să devină o instituţie în serviciul public, astfel încât să ţină cont de statutul care nu s-a respectat de când a fost adoptată Legea cu privire la Instituţia Publică Naţională a Audiovizualului Compania „Teleradio-Moldova”. Vom urmări să se respecte profesia de jurnalist, să se revină la etica jurnalistului şi la Codul deontologic”, a spus Corina Fusu, vicepreşedintele Partidului Liberal (PL).
Potrivit acesteia, restructurarea IPNA „Teleradio-Moldova” va fi discutată împreună cu ONG-uri, jurnalişti, jurişti etc. „Vom lua o decizie pe care cale vom merge: fie că vom modifica Codul audiovizualului, fie că vom abroga acest cod şi vom adopta altă lege”, a mai spus Fusu.
Alexandru Tănase, prim-vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat (PLDM), a spus că schimbările în cadrul TRM sunt prioritare pentru că societatea moldovenească a fost manipulată prea mult timp. „TRM nu trebuie să facă partizanat politic, oricare partid nu s-ar afla la guvernare. Trebuie să informeze cetăţenii obiectiv, fără să-i manipuleze, aşa cum au făcut-o în ultimii opt ani”, a menţionat Tănase.
„Restructurarea va prevedea remanierea persoanelor obediente fostei guvernări. Vom promova oamenii cu studii în domeniu, care nu au fost mutilaţi de comunişti”, a spus Tănase. Potrivit deputatului, „în albia legii vor fi repuse şi Consiliul Coordonator al Audiovizualului şi Consiliul de Observatori”.
Eugeniu Rîbca, expert din cadrul Asociaţiei Presei Electronice (APEL) din R. Moldova, a declarat că mai întâi de toate trebuie examinate încălcările IPNA şi CCA, comise prin inactivitate, apoi să fie un elaborat un proiect de lege cu privire la modificarea Codului audiovizualului.
„Proiectul de lege urmează să fie discutat în public, să fie adoptat de către Parlament, iar apoi implementat în practică. Aceste reforme vor trebui să vizeze componenţa organului de conducere a radiodifuzorului public, CO şi CCA”, a menţionat Rîbca.
Expertul a mai spus că reorganizarea CO ţine de competenţa Parlamentului. În prezent, atribuţiile CO nu sunt cele care i-ar garanta activitatea eficient.
Eugeniu Rîbca crede că subiectul trebuie să fie unul prioritar pe agenda parlamentară, pentru că „prea mult a durat inactivitatea acestor două instituţii – CCA şi IPNA, sau activitatea lor contrară prevederilor Codului audiovizualului”.