logo

Restricțiile privind deplasarea organizată în ziua alegerilor, valabile și peste hotare


https://www.ipn.md/index.php/ro/restrictiile-privind-deplasarea-organizata-in-ziua-alegerilor-valabile-si-8008_1077060.html

Decizia emisă la 20 octombrie de către Comisia Electorală Centrală, care prevede reglementarea transportării alegătorilor la secțiile de votare în ziua alegerilor, se extinde atât asupra alegătorilor din țară, cât și de peste hotare. Președintele CEC, Dorin Cimil, a precizat astăzi, 23 octombrie, într-o conferință de presă, că hotărârea s-a luat pentru a nu permite transportarea în mod organizat a persoanelor la vot în interesul unuia sau altui concurent electoral și trebuie să fie respectată de către toți alegătorii, de către toți concurenții electorali, transmite IPN.

„Observatorii naționali și internaționali, care sunt acreditați de către CEC, urmează să raporteze astfel de situații, indiferent unde se află ei, atât în cadrul monitorizării procesului de vot în interiorul țării”, a menționat Dorin Cimil.

Secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, este de părere că monitorizarea procesului electoral le revine în special concurenților electorali, prin observatorii lor. Aceștia pot sesiza CEC despre neregulile depistate.

În ziua alegerilor prezidențiale, pe 1 noiembrie, între orele 07.00 și 21.00, se va permite deplasarea pe teritoriul țării doar a autovehiculelor a căror capacitate nu este mai mare de opt persoane și a transportului rutier de persoane prin curse regulate.