Restituirea valorii bunurilor confiscate va fi executată de stat în conformitate cu un regulament special
https://www.ipn.md/index.php/ro/restituirea-valorii-bunurilor-confiscate-va-fi-executata-de-stat-in-7967_963696.html
Restituirea valorii bunurilor confiscate sau achitarea de compensaţii persoanelor supuse represiunilor politice, precum şi achitarea compensaţiei în cazul decesului ca urmare a represiunilor politice va fi executată de stat în conformitate cu un regulament special. Acesta urmează să fie aprobat de Parlament, după ce a fost aprobat recent de Cabinetul de miniştri.
Regulamentul stabileşte că cetăţenilor R. Moldova, supuşi represiunilor politice şi ulterior reabilitaţi, li se restituie, la cererea lor sau a moştenitorilor lor, bunurile confiscate, naţionalizate sau scoase în orice alt mod din posesia lor, în condiţiile legii din 8 decembrie 1992 privind reabilitarea victimelor represiunilor politice. În cazul în care bunurile confiscate nu pot fi restituite, valoarea acestora se restituie prin achitarea de compensaţii, în baza cererii depuse de persoanele reabilitate sau de moştenitorii acestora.
Cererile se depun la comisiile special create de autorităţile publice locale din raioane, municipii, unitatea teritorial-administrativă autonomă Găgăuzia, în ale căror teritorii persoanele reabilitate îşi aveau domiciliul la momentul reprimării.
La cererea de restituire a bunurilor sau de compensare a valorii acestora, urmează a fi anexate obligatoriu buletinul de identitate, legitimaţia pentru acordarea înlesnirii, decizia de reabilitare, certificatele ce atestă confiscarea, actele ce confirmă starea de rudenie şi un certificat care să confirme că anterior persoanei respective nu i-au fost restituite bunurile.
Cererea se înaintează în decurs de trei ani de la data înştiinţării persoanelor supuse represiunilor despre reabilitarea acestora şi se examinează în termen de până la 6 luni de la data depunerii.
Deşi nu stabileşte mecanismul de evaluare a valorii bunurilor, regulamentul stipulează că, dacă valoarea acestora e mai mică de 200 mii lei, plata compensaţiei poate fi eşalonată pe o perioadă de până la 3 ani. În cazul în care valoarea bunurilor depăşeşte suma de 200 mii lei, plata compensaţiei poate fi eşalonată pe parcursul a 5 ani. În cazul insuficienţei mijloacelor financiare de la bugetele administrative-teritoriale, decizia comisiei speciale se remite Ministerului Finanţelor care decide în termen de o lună asupra achitării compensaţiei din bugetul de stat.
Compensaţia unică stabilită în mărime de 540 de lei pentru fiecare persoană executată sau decedată se va plăti din contul bugetelor unităţilor administrative-teritoriale de nivelul întâi şi municipiului Chişinău, în rate lunare, pe parcursul a două luni de la data adoptării hotărârii.