logo

Republica Moldova trebuie să aibă capacitatea de a depune proiecte la Inițiativa celor Trei Mări, opinii


https://www.ipn.md/index.php/ro/republica-moldova-trebuie-sa-aiba-capacitatea-de-a-depune-7965_1099265.html

Prezența Maiei Sandu la summitul Inițiativei celor Trei Mări reprezintă un mesaj de deschidere pentru Republica Moldova. Este opinia liderului CUB, Igor Munteanu, care apreciază faptul că Republica Moldova este tot mai conectată la marile proiecte internaționale. În același context, ex-ministrul apărării, Anatol Șalaru, spune că autoritățile de la Chișinău trebuie să aibă capacitatea de a depune proiecte de modernizare a infrastructurii în cadrul Inițiativei celor Trei Mări, pentru a obține finanțare din partea partenerilor externi de dezvoltare, transmite IPN.

Ieri, președintele Republicii Moldova a participat la summitul Inițiativei celor Trei Mări, găzduit la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis, unde Republica Moldova a fost invitată să adere în calitate de
stat participant asociat.

„Noi am primit invitația de a deveni stat asociat al acestei inițiative. În cadrul acestei construcții, fiecare dintre state propune proiecte care reflectă prioritățile lor de dezvoltare a infrastructurii și caută resurse pentru implementare. Banii nu apar din senin, sunt finanțatori ca UE, băncile internaționale, anumite guverne care sunt interesate de succesul acestei inițiative, cum este SUA, care a pus umărul din prima zi la dezvoltarea acestei inițiative. Intrarea țării noastre, care se fructifică prin prezența Maiei Sandu la București, vorbește despre deschidere și potențial. Dar ar trebui să ne încântăm cu reușita abia când vom ști că din partea Republicii Moldova au fost prezentate 5 sau 10 proiecte concrete, iar la aceste proiecte băncile au răspuns pozitiv, a existat lobby din partea guvernelor prietenoase, cum e cel al României, Poloniei, și astfel trenul a pornit”, a spus președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Ex-ministrul apărării, Anatol Șalaru, spune că, deși scopul declarat al Inițiativei celor Trei Mări este dezvoltarea proiectelor de infrastructură, miza este reducerea influenței Kremlinului din regiunea Mării Negre. Republica Moldova trebuie să profite de contextul favorabil și să obțină finanțare pentru cât mai multe proiecte. „Deocamdată, Republica Moldova nu este membru cu drepturi depline. Grecia va fi a 13-a țară membră a Inițiativei Celor Trei Mări. Constat cu satisfacție că conducerea Republicii Moldova a început să facă geopolitică, deși a declarat că nu va face geopolitică, doar va lupta cu corupția. Totuși, geopolitica este foarte importantă în contextul actual, iar Republica Moldova este o țară care a avut succese remarcabile în ultima perioadă pe plan extern. Inițiativa Celor Trei Mări, deși nu are anunțat niciun scop militar, doar scop economic, totuși miza este de reduce superioritatea Rusiei din Marea Neagră”, a spus Anatol Șalaru.

„Marea Neagră trebuie să devină o mare internațională, nu o mare a Rusiei. De aceea, se face simțită prezența SUA în această regiune, deși o bună parte din timp SUA nu au manifestat niciun interes față de regiunea Mării Negre. Vrem ca Republica Moldova să aibă capacitatea de a depune proiecte la Inițiativa Celor Trei Mări, să solicite finanțare și sprijin”, a adăugat ex-ministrul apărării.

În timpul summit-ului de la București, președintele Maia Sandu a menționat că Republica Moldova este gata că coopereze în vederea dezvoltării conexiunilor de infrastructură, sporind astfel securitatea energetică regională. Scutul nostru împotriva instabilității este să fim mai bine conectați unii la alții, să ne asigurăm că infrastructura este securizată și că avem acces la mai multe surse de energie”, a declarat președintele Republicii Moldova.