logo

Republica Moldova se află într-un proces de degradare continuă, opinii


https://www.ipn.md/index.php/ro/republica-moldova-se-afla-intr-un-proces-de-degradare-continua-7978_1026407.html

Respingerea de către CEC a iniţiativei de a desfăşura un referendum constituţional denotă că Republica Moldova se află într-un proces de degradare continuă, iar protestele reprezintă unica şansă de a opri acest proces. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV 7”, transmite IPN.

„Acţiunile Guvernării din ultimul timp ne demonstrează că Republica Moldova se află într-un proces de degradare continuă. Felul cum a procedat CEC-ul cu iniţiativa referendumului de modificare a Constituţiei este o repetiţie mai fierbinte. Este o acţiune care demonstrează instaurarea unui regim autoritar, iar noi suntem programaţi pentru această degradare. Guvernarea ne tratează ca pe o turmă, suntem trataţi cu dispreţ şi fac ce vor cu noi. Este bine că în Manifestul Forumului civic, adoptat anterior, ne-am asumat dreptul la revoltă”, a declarat analistul politic, Oazu Nantoi. 

Ştefan Urâtu, membru al CEC, a declarat că preşedintele CEC, Iurie Ciocan, nu s-ar afla la prima abatere. „Despre faptul că CEC va respinge iniţiativa Platformei „DA” se ştia mai demult. Curtea Constituţională le-a prelungit special mandatele membrilor CEC, care au expirat încă în februarie. Alegerile parlamentare din 2014 au fost fraudate. Iurie Ciocan manipulează rezultatele alegerilor de la un calculator conectat la registrul electronic al alegerilor”, a declarat Urâtu.

Avocatul Pavel Midrigan, consideră că Iurie Ciocan nu se află în slujba poporului, ci al unui cerc restrâns de la guvernare. „Cei de la guvernare au făcut tot posibilul ca CEC să fie păstrată în actuala componenţă pentru ca să împiedice desfăşurarea referendumului”, a opinat Midrigan.

Jurnalistul Vasile Năstase, membru al Platformei „DA”, anunţă că vor fi reluate protestele în masă. „Pregătim un protest de amploare pentru data de 24 aprilie. Până atunci vom organiza proteste mai mici pe la diferite instituţii ale statului -SIS, poliţie, Procuratură – cărora le vom  solicita să înceteze de a servi celor care au capturat statul şi să se alăture procesului de scoatere a ţării din captivitate”, a spus Năstase.