Reprezentantul permanent al FMI în R. Moldova este încrezător că banii alocaţi de Fond vor fi utilizaţi conform destinaţiei
https://www.ipn.md/index.php/ro/reprezentantul-permanent-al-fmi-in-r-moldova-este-increzator-ca-7966_962749.html
Reprezentantul permanent al Fondului Monetar Internaţional (FMI) în R. Moldova, Johan Mathisen, este încrezător că banii din cadrul Mecanismului de finanţare a creşterii economice şi reducerii sărăciei (PRGF) vor fi utilizaţi în R. Moldova conform destinaţiei.
Solicitat de Info-Prim Neo să comenteze opiniile unor experţi în economie din R. Moldova privind riscurile deturnării banilor promişi de organismele financiare internaţionale şi donatorii externi, Mathisen a menţionat că, pentru a exista siguranţa utilizării adecvate a banilor, FMI organizează misiuni permanente de monitorizare a modului de utilizare a banilor nu numai în R. Moldova, ci şi în toate statele care iau împrumuturi de la FMI. Oficialul a spus că asistenţa acordată de Fond RM merge la Banca Naţională a Moldovei (BNM) pentru sporirea rezervelor valutare naţionale, în acest fel finanţarea acordată de FMI fiind diferită de finanţarea oferită de Banca Mondială sau de Comisia Europeană, care acordă asistenţă pentru diferite proiecte sau pentru asistenţă bugetară.
O asemenea misiune s-a aflat în R. Moldova şi în anul 2006, fiind făcută o evaluate cuprinzătoare, care a inclus toate aspectele de activitate a BNM, fiind inclusiv evaluate procedurile interioare ale BNM, efectuarea auditului intern sau celui extern la BNM, a menţionat Mathisen. Potrivit lui, concluziile principale ale misiunii sunt pozitive pentru R. Moldova.
La 15 decembrie, după şedinţa Grupului Consultativ al Donatorilor pentru R. Moldova de la 12 decembrie de la Bruxelles, Consiliul Executiv al FMI a aprobat o suplimentare a acordului PRGF până la 167 mil. USD faţă de suma iniţială de 120,6 mil. USD. Astfel, cea de-a doua tranşă din creditul PRGF încheiat pe trei ani şi aprobat la 5 mai 2006 va constitui 48,2 mil. USD. Până în prezent au fost disbursate 17,2 mil. USD.
Prima evaluare a FMI privind programul R. Moldova de reforme economice şi reducere a sărăciei, din cadrul Acordului privind mecanismul de finanţare a creşterii economice şi reduceri sărăciei (PRGF), constată că „performanţele Moldovei pe parcursul celor şase luni ale programului său susţinut de PRGF au fost încurajatoare”, în pofida majorărilor considerabile ale preţului de import al gazelor naturale şi stopării exportului de vin pe pieţele tradiţionale, care au încetinit creşterea, au alimentat inflaţia şi au expus sistemul bancar riscurilor. Autorităţile de la Chişinău au fost apreciate pentru menţinerea stabilităţii macroeconomice şi a pasului susţinut al reformelor, pentru politica fiscală prudentă, care „ajută la ţinerea în frâu a inflaţiei”. De asemenea, s-a constatat că BNM intenţionează să utilizeze mai eficient instrumentele sale monetare, pentru a readuce ratele dobânzilor pe termen scurt la valori pozitive în termen real, astfel reducând aşteptările inflaţioniste.
PRGF este mecanismul de creditare al FMI cu regim preferenţial pentru statele cu venit mic. Rata dobânzii pentru creditele în baza PRGF constituie 0,5 la sută, creditele sunt pe un termen de 10 ani şi o perioadă de graţie de 5,5 ani. Disbursările vor avea loc la fiecare 6 luni, iar după fiecare tranşă va avea loc o evaluare din partea FMI.
R. Moldova nu a avut un Program cu FMI din anul 2003. Din vechiul program, în valoare totală de 147 mil. USD, R. Moldova a primit doar trei tranşe, în valoare de aproximativ 37 mil. USD.