Reprezentantul Moldovei în negocierile pentru reglementarea conflictului solicită reluarea tratativelor în formatul 5+2
https://www.ipn.md/index.php/ro/reprezentantul-moldovei-in-negocierile-pentru-reglementarea-conflictului-solicit-7965_966368.html
Reprezentantul Moldovei în negocierile pentru reglementarea conflictului transnistrean, Ministrul Reintegrării Vasile Şova solicită actorilor internaţionali implicaţi să depună eforturi suplimentare pentru reluarea tratativelor în formatul 5+2.
În lipsa dialogului şi în contextul refuzului reprezentantului de la Tiraspol să colaboreze în vederea soluţionării conflictelor apărute, tendinţele negative conturate în Zona de Securitate pot avea consecinţe dure, se menţionează într-o scrisoare adresată mediatorilor şi observatorilor.
Reprezentantul Moldovei îşi exprimă convingerea că aşezarea imediată a partenerilor la masa de tratative şi reluarea în forţă a procesului de negocieri, sunt în stare să stabilizeze situaţia, iar colaborarea constructivă a tuturor părţilor implicate – să contribuie la identificarea soluţiilor pentru problemele pe care le întâmpină cetăţenii Moldovei şi ai altor ţări.
Vasile Şova declară disponibilitatea Moldovei de a participa la negocierile în format 5+2, precizând că aşteaptă propuneri în acest sens de la mediatori şi observatori.
Creşterea tensiunilor în Zona de Securitate, generate de încălcarea continuă a drepturilor omului şi îngrădirea libertăţii de circulaţie, trezeşte Guvernului R. Moldova o îngrijorare acută, se spune în scrisoare. În adresa Ministerului Reintegrării şi a altor structuri sistematic parvin plângeri şi petiţii din partea persoanelor fizice, inclusiv cetăţeni străini, dar şi din partea conducătorilor de instituţii şi de organizaţii, în care se face trimitere la încălcarea de către autorităţile transnistrene a regimului în Zona de Securitate.
Ministrul Reintegrării constată că, în pofida eforturilor depuse, în Zona de securitate se înregistrează tot mai frecvent cazuri de reţinere a cetăţenilor, cu sechestrarea bunurilor, inclusiv a proprietăţilor instituţiilor de învăţământ. Administraţia de la Tiraspol a reluat presiunile asupra şcolilor moldoveneşti din regiune, care studiază în baza programelor Ministerului Educaţiei de la Chişinău, ameninţând prin diferite modalităţi directorii acestora.
Încălcarea flagrantă a drepturilor omului şi creşterea tensiunii în regiune compromit încrederea în mecanismele stabilite în cadrul procesului de negocieri, ceea ce constituie o tendinţă periculoasă, conchide Vasile Şova.