logo

Reprezentanţi ai societăţii civile acuză Guvernul de lipsă de comunicare cu cetăţenii


https://www.ipn.md/index.php/ro/reprezentanti-ai-societatii-civile-acuza-guvernul-de-lipsa-de-comunicare-7978_1015732.html

Guvernul poartă cea mai mare vină pentru faptul că o parte din populaţie are o părere eronată despre Uniunea Europeană şi Acordul de Asociere cu UE, consideră reprezentanţii societăţii civile, membri ai Platformei „Pro Europa”. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Loc de dialog”, la postul public „Radio Moldova”, transmite IPN.

Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, consideră că guvernarea nu a informat populaţia despre beneficiile Acordului de Asociere şi a integrării europene. „Actuala guvernare a avut o problemă de comunicare. Trebuia să explice cetăţenilor ce este Acordul de Asociere, nu să se întâmple ca în Găgăuzia sau în unele localităţile din nordul  ţării, unde oamenii sunt convinşi că odată cu asocierea la UE vor fi discriminaţi pe criterii lingvistice, le vor fi distruse bisericile şi vor fi impuşi să adere la alte religii, vor avea interdicţii să producă vin şi să sacrifice animale  în condiţii de casă”, a menţionat Petru Macovei.

Directorul API a mai spus că reprezentanţii Platformei „Pro Europa” încearcă să înlăture lacunele guvernării în ceea ce priveşte comunicarea. „Încercăm să vorbim pe înţelesul tuturor cetăţenilor despre adevăr. Încercăm să le explicăm oamenilor că asocierea cu Uniunea Europeană le va aduce beneficii, iar la scrutinul parlamentar să facă alegerea corectă. În opinia mea, informarea corectă a cetăţenilor despre Acordul de Asociere cu UE trebuia să devină o prioritate naţională. Însă partidele de la guvernare au prezentat aceste informaţii doar în măsura necesară pentru  a-şi face capital politic”, a conchis directorul API.

Victor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, de asemenea consideră că Guvernul nu a avut o comunicare eficientă cu cetăţenii privind beneficiile asocierii cu UE, mai ales că Moldova are de făcut faţă la mai multe provocări în procesul de integrare europeană. „Celelalte ţări, actualmente membre ale UE, au beneficiat de mai multă asistenţă din partea UE şi nu au avut presiuni din partea Rusiei. Acum avem parte de o Rusie agresivă, care face tot posibilul pentru a împiedica procesului de integrare a Moldovei în UE. Trebuie să găsim noi forme de comunicare. Din păcate, nici autorităţile locale nu sunt implicate în acest dialog”, a notat Chirilă.

Platforma civică „Pro Europa” întruneşte peste 50 de organizaţii neguvernamentale şi a fost înfiinţată în iulie 2014 pentru informarea populaţiei despre Acordul de Asociere şi integrarea în Uniunea Europeană.