logo

Reprezentanţi ai procuraturii şi societăţii civile au păreri împărţite despre investigarea evenimentelor din aprilie 2009


https://www.ipn.md/index.php/ro/reprezentanti-ai-procuraturii-si-societatii-civile-au-pareri-impartite-despre-7978_1011867.html

Iniţiativa liberal-democraţilor de a anula termenul de prescripţie pentreu atragerea la răspundere penală pentru crimele din aprilie 2009 nu se va solda cu succes. Concluzia aparţine prim-viceprocurorului general Andrei Pântea, avocatului Vitalie Nagacevschi şi directorului de programe al Asociaţiei „Promo-lex”, Pavel Postică, invitaţii emisiunii „Moldova în direct”de marţi seara de la televiziunea publică „Moldova 1”. Totodată, cei trei invitaţi au avut păreri împărţite privind investigarea evenimentelor de acum cinci ani.

Potrivit lui Pavel Postică, a rămas foarte puţin timp până la expirarea termenului de prescripţie, iar adoptarea unei legi presupune şi o anumită procedură. „Dacă se va adopta această lege în termen record, la sigur că se vor încălca anumite norme şi în final va fi declarată neconstituţională”, a spus Postică.

Şi Vitalie Nagacevschi, fost preşedinte al comisiei parlamentare pentru elucidarea evenimentelor din aprilie 2009, consideră iniţiativă respectivă ca una fără de izbândă, care nu este decât una populistă. Potrivit fostului deputat PLDM, iniţiativa respectivă mai poartă şi un caracter discriminatoriu, fapt ce contravine Legii fundamentale  şi a legislaţiei internaţionale, care asigură egalitatea tuturor în faţa legii.

Andrei Pântea de asemenea crede că o astfel de lege nu va avea sorţi de izbândă pe motiv că legislaţia penală nu prevede retroactivitatea legii.

În cadrul aceleaşi emisiuni, şeful-adjunct al Procuraturii Generale a mai declarat că procurorii nu poartă nici o vină pentru faptul că nici o persoană vinovată de torturile din aprilie 2009 nu a fost condamnată definitiv până în momentul de faţă şi susţine că vina ar purta-o magistraţii, care au tergiversat examinarea dosarelor.

Pavel Postică consideră că anumite cercuri de interese au făcut tot posibilul pentru tergiversarea care a condus la expirarea termenului de prescripţie. „La fel s-a procedat şi în cazul magistraţilor care au judecat în comisariate şi astfel nu au putut fi atraşi la răspundere”, a conchis Postică.

Pe de altă parte, avocatul Nagacevschi consideră că organele de drept au reuşit să distrugă probele până la schimbarea conjuncturii politice, iar investigaţiile au fost efectuate de persoane, care n-au fost interesate ca cineva să fie pedepsit.