logo

Reprezentant al societății civile cere lichidarea Consiliul de Integritate și Autorității Naționale de Integritate


https://www.ipn.md/index.php/ro/reprezentant-al-societatii-civile-cere-lichidarea-consiliul-de-integritate-7967_1107186.html

Vitalie Palega, reprezentantul societății civile în Consiliul de Integritate, desemnat de către veteranii de război ai forțelor speciale SIS, acuză că Autoritatea Națională de Integritate, dar și Consiliul de Integritate sunt instituții corupte, lipsite de eficiență și randament. În opinia sa, revigorarea situației ar putea avea loc dacă cele două entități ar fi lichidate, iar atribuțiile lor să fie preluate de Serviciul Fiscal de Stat.

Într-o conferință de presă la IPN, Vitalie Palega a declarat că și-a îndeplinit toate angajamentele pe care le-a luat în fața comisiei de concurs care l-a angajat, dar rezultate s-au obținut mai puține sau deloc. „Din start subliniez că Consiliul de Integritate și Autoritatea Națională de Integritate sunt instituții corupte, fără eficiență, nu au niciun randament și servesc doar ca bâtă în interesele unor impostori”, a spus Vitalie Palega.

Potrivit lui Vitalie Palega, Autoritatea Națională de Integritate și Consiliul de Integritate au o activitate „desprinsă de societatea cu ale cărei resurse sunt întreținute”. „S-a ajuns până acolo ca să-și cumpere biscuiți la sume de câte 40 de mii de lei anual. Nemaivorbind de risipa banului public”, a remarcat reprezentantul societății civile în Consiliul de Integritate.

Vitalie Palega a declarat că a fost nevoie de un an de eforturi și intervenții repetate în cadrul ședințelor Consiliului pentru a introduce o simplă foaie de antet în circuitul regulamentar, prezentând numeroase argumente juridice privind utilizarea antetului actual. În plus, au fost necesari trei ani pentru ca Autoritatea Națională de Integritate să instaleze, în sfârșit, stema de stat a Republicii Moldova în sala de ședințe a Consiliului. Tot trei ani a durat și procesul de montare a simbolului Consiliului pe zidul clădirii ANI, astfel încât cetățenii să știe unde să se adreseze.

De asemenea, Vitalie Palega acuză Consiliul de Integritate că își desfășoară ședințele în secret, fără a face publice deciziile adoptate. Termenele de examinare a sesizărilor formulate de către cetățeni sunt încălcate. Chiar și în calitate de membru al CI, are acces la informație doar pe hârtie, deși ar fi rațional ca toată informația să poată fi accesată online.

„Toate, privite separat și laolaltă, impun concluzia existenței unui organism cu viață paralelă, un Consiliu de Integritate format din grupare parazitară. Revigorarea situației ar fi în dizolvarea ANI și CI, cu lichidarea lor, iar atribuțiile să fie trecute la Serviciul Fiscal de Stat, care și așa primește declarații net mai multe decât ANI”, a mai spus Vitalie Palega.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.