logo

Renato Usatîi promite să fie „locomotiva” schimbărilor pentru APL în Parlament


https://www.ipn.md/index.php/ro/renato-usatii-promite-sa-fie-locomotiva-schimbarilor-pentru-apl-8011_1082750.html

Liderul Blocului electoral „Renato Usatîi” face apel către toți primarii din localitățile Republicii Moldova, care vor să îmbunătățească viața cetățenilor, să sprijine la alegerile parlamentare din 11 iulie Blocul electoral „Renato Usatîi”. Politicianul susține că în viitorul Parlament Blocul „Renato Usatîi” va fi principala „locomotivă” la toate schimbările pentru Administrația Publică Locală, pentru a îmbunătăți viața oamenilor, în special a celor care locuiesc în sate, transmite IPN.

Blocul electoral „Renato Usatîi” va opta pentru lichidarea consiliilor raionale. Fiecare sat trebuie să primească bani pentru infrastructură, având în vedere numărul de locuitori și teritoriul localității, indiferent de apartenența politică a primarilor. „Toate raioanele rămân la locul loc, orașele devin municipii și satele din raion devin parte din acesteb municipii”, a precizat Renato Usatîi.

Proiectele de apeduct și canalizare nu mai pot fi proiecte locale, a remarcat politicianul. „La noi acum mai mult de jumătate de țară nu are nici canalizare și apeduct, inclusiv în orașe mari ca Chișinău, Bălți și Cahul”, a declarat el.

În opinia sa, mai bine ca primarii nu cunoaște nimeni care sunt modificările necesare în legislație în ceea ce ține de achizițiile publice, construcțiile ilegale sau privatizarea terenurilor aferente. Blocul „Renato Usatîi” se obligă să instaleze farmacii automate în fiecare sat. De asemenea, 5% din încasările din vânzarea de țigări și băuturi alcoolice să fie direcționate pentru dezvoltarea sportului și susținerea tineretului. 380 de milioane de lei pe an vor fi direcționați direct în primării.

Posibilitatea directă pentru a reanima satele este ca omenii să înceapă a produce, a spus Renato Usatîi. Pentru asta, e nevoie de deschiderea la nivel regional a centrelor de colectare a legumelor, cărnii, fructelor etc.

Tabere pentru copiii în sate trebuie reanimate, pentru că „copilul crescut la țară este copil sănătos”, a menționat liderul Blocului.

Renato Usatîi a declarat că este deja susținut de mulți primari. Se adresează și celorlalți, afirmând că este singurul concurent electoral care va fi reprezentat masiv în Parlament de aleșii locali.