logo

Renato Usatîi: E practică mondială să existe echipe antitero pe aeroport


https://www.ipn.md/index.php/ro/renato-usatii-e-practica-mondiala-sa-existe-echipe-antitero-7965_1097983.html

Este o practică mondială să existe echipe antitero pe aeroporturi, iar în Republica Moldova din 50 de polițiști de frontieră care ar trebui să-și exercite atribuțiile la aeroport, sunt 25 sau 30 de polițiști. O spune liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi. Potrivit politicianului, în toate statele dezvoltate echipajele antitero patrulează prin aeroporturi, iar în Republica Moldova, stat în care a fost instituită stare de urgență, o astfel de echipă antitero lipsește, notează IPN.

Liderul Partidului Nostru pune pe seama ministrei de Interne, a șefului Poliției de Frontieră și a șefului Serviciului de Informații și Securitate tragedia de pe Aeroportul Internațional Chișinău. Potrivit lui Renato Usatîi, șefii celor trei instituții nu au pregătirea necesară pentru a gestiona domeniul securității naționale, mai ales în condițiile unui război la graniță.

„Anterior, nu putea un civil să devină ministru de Interne sau director la SIS. N-am nimic împotriva activității Anei Revenco în organizația „La Strada”. Dar ea a venit și nu știe care grupare e cu țigările, care grupare e cu spirtul. Sau Alexandru Musteață de la SIS, e jurist, dar el idee nu are cine din ai lui și pe la care ambasadă aleargă. În 2019 fluxul pe Aeroport era de peste 3 milioane de pasageri anual. Asta înseamnă că trebuie să fie cel puțin 50 de polițiști în tură, acum sunt 25-30. Rosian Vasiloi și astăzi e cu pistol, să-l vadă toți copiii și să-i pună like pe Facebook, inclusiv la ședințele Guvernului. Însă, țările baltice au organizat pentru angajații Poliției de Frontieră cursuri speciale de tragere tactică. Doar că ai noștri au trimis oameni de la resurse umane, contabilitate și pe nimeni din teritoriu”, a spus Renato Usatîi în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la JurnalTV.

Renato Usatîi spune că numărul polițiștilor de frontieră care activează la aeroport este insuficient, iar lipsa unei echipe antitero, în condițiile stării de urgență și a războiului din Ucraina, este inexplicabilă.

„Trebuie să vedeți ce face structura antitero în România, pe Aeroportul din Otopeni, la rute cu risc sporit de securitate, cum ar fi Tel-Aviv. Mascații de la antitero nu stau cu pistoale, ci cu mitraliere și automate. Și stau începând cu spațiul pentru check-in, nu doar la controlul pașapoartelor. Și în România nu este introdusă stare de urgență. Este o practică mondială”, a mai spus liderul Partidului Nostru.

În urma atacului armat de pe Aeroportul Internațional Chișinău și-au pierdut viața două persoane.
Ziua de 4 iulie a fost declarată, prin decretul președintei Maia Sandu, zi de doliu național în memoria celor două victime. De asemenea, șefa statului a semnat un decret prin care a fost conferită post-mortem medalia „Meritul Militar” lui Igor Ciofu, locotenent-colonel în rezervă al Serviciului de Protecție și Pază de Stat, și lui Serghei Muntean, agent-șef adjunct al Poliției de Frontieră a MAI.