logo

Renato Usatîi acuză manipularea cifrelor în BOP


https://www.ipn.md/index.php/ro/renator-usatii-acuza-manipularea-cifrelor-in-bop-8011_1082789.html

Liderul Blocului electoral „Renato Usatîi” acuză realizatorii Barometrului Opiniei Publice (BOP) că ar fi trucat rezultatele sondajului care urmează a fi prezentat săptămâna viitoare, transmite IPN.

Potrivit politicianului, luni urmează să se facă public un sondaj care arată că, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, 33,7% din respondenți ar vota cu PAS, 25,2% – cu BeCS, 6% – cu Partidul Politic Șor, 4,6% – cu Blocul electoral „Renato Usatîi”, 2,7% – cu Platforma DA și 1,4% – cu Partidul Politic „Democrația Acasă”.

Renato Usatîi susține că cifrele din dreapta denumirii blocului pe care-l reprezintă au fost manipulate și că, în loc de 4,6%, este de fapt 8,4%. De asemenea, a fost tăiat cu 0,4% scorul de la Platforma DA și 0,8% de la Partidul Politic „Democrația Acasă”. Acesta mai spune că procentajul la PAS a fost ridicat cu 4%. Renato Usatîi susține că manipulările au fost făcute personal de Arcadie Barbăroșie, directorul executiv al Institutului de Politici Publice, care prezintă BOP.

Politicianul a făcut o paralelă cu BOP prezentat înainte de prezidențiale, potrivit căruia, Renato Usatîi urma să acumuleze 10,9% din voturi, dar în realitate a obținut 16,9%.

Potrivit lui Usatîi, IPP nu se deosebește de companiile care „desenau sondaje pe timpul lui Plahotniuc”. Acesta a promis că, după alegerile parlamentare, va modifica legislația așa încât companiile care prezintă sondaje ce nu se încadrează în marja de eroare CEC să fie lipsite pe viitor de dreptul de a mai face sondaje.

Contactat de IPN pentru o reacție, directorul executiv al IPP, Arcadie Barbăroșie, nu a răspuns la telefon.