Relațiile dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii nu au fost niciodată mai puternice. Și acest lucru, de care beneficiază toți cetățenii moldoveni, este apreciat enorm. Declarația aparține vicepremierului Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, și a fost făcută la briefingul de presă susținut alături de adjunctul principal al asistentului secretarului de stat, ambasadorul Dereck Hogan. Oficialul american a menționat că, indiferent de provocări, Statele Unite vor continua să fie alături de Moldova. Declarațiile au precedat reuniunea de nivel înalt a Dialogului Strategic dintre Republica Moldova și SUA care are loc la Chișinău, transmite IPN.
Nicu Popescu a declarat că la reuniune urmează să fie abordate mai multe subiecte importante. Printre acestea se numără consolidarea statului de drept și a bunei guvernări, dar și lupta împotriva corupției. Urmează să fie discutate securitatea și apărarea Republicii Moldova, precum și stabilitatea regională. Discuțiile se vor axa și pe cooperarea comercial-economică și pe subiecte ce ține de securitatea și reziliența energetică în plan regional și în Republica Moldova.
Vicepremierul a menționat că pentru prima dată în cadrul reuniunii va fi abordată diplomația publică și dezvoltarea legăturilor între societățile celor două țări.
„Este o ocazie bună din nou să luăm act și să mulțumim partenerilor noștri din Statele Unite pentru angajamentul de lungă durată în sprijinul democrației, libertății, europenității țării noastre. Vom continua să lucrăm împreună pe toate aceste subiecte. Sprijinul și prietenia Statelor Unite ne ajută în Republica Moldova să asigurăm în continuare pacea, stabilitatea, calmul și reziliența noastră în foarte multe domenii”, a mai spus ministrul de externe, Nicu Popescu.
Adjunctul principal al asistentului secretarului de stat, ambasadorul Dereck Hogan, a declarat că atunci când cetățenii moldoveni și-au ales calea integrării europene și și-au asumat angajamentul de a combate corupția, SUA au fost alături în consolidarea democrației. Și atunci când Rusia și-a lansat invazia neprovocată pe scară largă în Ucraina, SUA au fost alături de moldovenii care și-au deschis ușile pentru sute de mii de refugiați.
„Când pandemia COVID-19 și războiul lui Putin au afectat grav economia Moldovei, SUA au fost alături pentru a găsi noi piețe de export și pentru a ajuta antreprenorii să se dezvolte. Indiferent de provocări, Statele Unite vor continua să fie alături de Moldova. Luna trecută președintele Biden a remarcat în discursul său de la Varșovia hotărârea cetățenilor moldoveni de a trăi în liberate și de a promova progresul către aderarea Moldovei la Uniunea Europeană”, a notat Dereck Hogan.
Potrivit lui, această fermitate și muncă asiduă depusă de atât de multe persoane i-au permis Republicii Moldova să obțină statutul de țară candidat pentru aderarea la UE și oportunitatea de a-și construi un viitor mai bun în familia țărilor europene. „Apărarea acestui viitor mai bun nu a fost niciodată mai importantă ca acum, când ne confruntăm cu impactul devastator al războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei, care este cel mai mare război după cel de-al Doilea Război Mondial”, a declarat ambasadorul. Oficialul a mai spus că, în timp ce este gestionat impactul războiului brutal al Rusiei și în ciuda provocărilor, autoritățile de la Chișinău au continuat să avanseze în calea reformelor pentru a îmbunătăți economia și pentru a consolida democrația Republici Moldova. În sprijinul acestor eforturi, SUA au acordat asistență în valoare de circa 320 de milioane de dolari, începând cu februarie 2022. De asemenea, SUA intenționează să ofere, cu aprobarea Congresului, alți 300 de milioane de dolari pentru a ajuta la soluționarea crizei energetice, la consolidarea securității în acest domeniu și pentru a promova tranziția energetică a Republici Moldova.