logo

Reintegrarea depinde de profesionalismul și determinarea autorităților constituționale, Ghennadii Ciorba


https://www.ipn.md/index.php/ro/reintegrarea-depinde-de-profesionalismul-si-determinarea-autoritatilor-constitut-8004_1111521.html

Malul stâng este parte integrantă a Republicii Moldova, iar oamenii care locuiesc acolo sunt cetățeni ai Republicii Moldova. Este un mesaj care lipsește astăzi practic din discursul public, dar care în mod obligatoriu trebuie transmis ferm și cât mai larg. Or, în primul rând un astfel de mesaj va oferi un sentiment de siguranță pentru cetățenii din regiunea transnistreană, iar pașii care vor veni din partea Chișinăului în acest sens vor avea un impact, inclusiv în procesul de reintegrare. De această părere este fostul șef al serviciului de comunicații, informații și media al regiunii transnistrene, actualmente activist pentru drepturile omului, politologul Ghennadii Ciorba, iar declarațiile au fost făcute la dezbaterea publică „Criza energetică din „Triunghiul Bermudelor”. Episodul II: Poziția Tiraspolului”, organizată de Agenția de presă IPN.

Ghennadii Ciorba consideră că este extrem de necesar acest mesaj ferm că malul stâng este Republica Moldova, mai ales în condițiile războiului hibrid pe care îl duce Rusia în Moldova, dar și în condițiile propagandei din stânga Nistrului. Astfel de mesaje, în opinia sa, vor avea un impact important, inclusiv în procesul de reintegrare.

Politologul este de părere că, dacă autoritățile Republicii Moldova vor activa profesionist, toate procesele de reintegrare, inclusiv percepția realităților economice ce țin de prețul gazelor, achitarea lor, vor fi acceptate mai ușor de populația din stânga Nistrului.

În viziunea sa, o problemă este lipsa unui spațiu informațional echidistant în regiunea transnistreană, populația de acolo deja de 30 de ani fiind zombată, inclusiv de către propaganda rusă. În lipsa unor contra-acțiuni de informare și contra-propagandă din partea autorităților constituționale, lucrurile în regiune stagnează. În aceste condiții, o mare parte din localnici percepe acest ajutor venit în situația de criză energetică din partea UE ca pe o cedare, ca pe un pas în spate din partea Occidentului și a Chișinăului de asemenea. Și în acest sens și-a spus cuvântul propaganda, creând impresia că Occidentul și Chișinăul au fost nevoiți să dea gaze.

Ghennadii Ciorba a declarat că astăzi este dificil să schimbi percepția majorității oamenilor. Totuși, există și o bună parte din oameni care înțelege cine real a provocat această criză și cine de facto încearcă să amelioreze consecințele. Oricum, în opinia sa, rezultate rapide nu vor fi, pentru că lipsa unui spațiu informațional comun, echidistant și corect, care să ajungă la oameni, îndepărtează și mai mult obiectivul de reintegrare.

În altă ordine de idei, fostul șef al serviciului de comunicații, informații și media al regiunii transnistrene a declarat că, dat fiind faptul că Federația Rusă nu are granițe directe cu Republica Moldova și nu poate influența politic aici, aceasta recurge la presiuni economice. În particular, prin faptul că nu a identificat o soluție pentru a livra gaze în stânga Nistrului, a încercat să detoneze și să producă o „explozie” pe malul drept, plan care a eșuat.

Acum, spune Ghennadii Ciorba, unica speranță a Rusiei este ca în cadrul alegerilor parlamentare din toamnă să încerce să-și formeze o conducere politică subordonată Moscovei, iar astfel să-și întoarcă pârghiile de influență în Moldova.

Dezbaterea publică la tema „Criza energetică din „Triunghiul Bermudelor”. Episodul II: Poziția Tiraspolului” este organizată în cadrul proiectului „Agenția de presă IPN pentru coeziune socială și Moldova pro-europeană”, finanțat de către IMS.