logo

Regulament privind acreditarea platformelor electronice de achiziții


https://www.ipn.md/index.php/ro/regulament-privind-acreditarea-platformelor-electronice-de-achizitii-7966_1044221.html

Ministerul Finanțelor publică pentru consultări publice proiectul Regulamentului privind acreditarea platformelor electronice de achiziții în cadrul Sistemului Informațional Automatizat „Registrul de Stat al Achizițiilor Publice (MTender), transmite IPN.

Comisia va fi compusă din reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Centrului de Tehnologii Informaționale în Finanțe, Agenției de Guvernare Electronice, Serviciului Tehnologiei Informației și Securitate Cibernetică.

Platformele electronice de achiziții (PEA) ale operatorilor economici vor trebui să întrunească condițiile tehnice, de funcționalitate și juridice pentru a fi acreditate de către Comisia de acreditare. În termen de 5 zile după acreditarea PEA, operatorii economici vor încheia contracte și vor  avea posibilitate de a participa la procedurile de achiziții  publice electronice.

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, achizițiile publice electronice pot reduce cheltuielile guvernamentale suportate la anunțarea și desfășurarea procedurilor de achiziții între 5% și 30%. De asemenea, crește nivelul de acoperire a oportunităților de achiziții publice, ceea ce contribuie la creșterea numărului de oferte.

Se estimează că resursele economisite pentru tipărirea și publicarea anunțurilor de licitație vor fi de 150-1200 lei per ofertant, pentru o procedură de licitație.