logo

Regimul liberalizat de vize va scuti moldovenii de cozile la ambasadă CAMPANIE IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/regimul-liberalizat-de-vize-va-scuti-moldovenii-de-cozile-la-7978_1008180.html

La Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, din 29 noiembrie 2013, Republica Moldova va intra într-o nouă fază de relaţii cu Uniunea Europeană. Ce aduce aceasta şi cum va influenţa ea viaţa cetăţenilor moldoveni de acasă şi de peste hotare? Ce avem de câştigat şi ce trebuie facem fiecare dintre noi pentru ca acest beneficiu devină posibil? Cum se vor răsfrânge noile condiţii asupra relaţiei Republicii Moldova cu alte ţări? Agenţia IPN îşi propune caute împreună cu dumneavoastră răspunsuri la aceste şi alte întrebări care frământă societatea, în cadrul ciclului de materiale cu genericul:Asocierea cu UE pe înţelesul tuturor.

----

Pentru ca moldovenii să poată călători fără viză în statele Uniunii Europene autorităţile Republicii Moldova s-au angajat să îndeplinească o serie de condiţionalităţi pe mai multe blocuri, iar blocul principal este securitatea actelor şi biometria lor. Când Comisia Europeană va constata îndeplinirea tuturor condiţionalităţilor, urmează să lanseze procedura de amendare a unui regulament al UE, prin care Moldova să fie scoasă de pe lista statelor care au nevoie de viză.

Abolirea regimului de vize va oferi cetăţenilor  moldoveni posibilitatea de a călători liber în statele UE pentru o perioadă de 90 de zile în decurs de 6 luni, doar în baza paşaportului biometric valabil. La traversarea graniţei ofiţerul de frontieră va avea totuşi dreptul să ceară să i se prezinte documente/dovezi justificative privind scopul călătoriei şi deţinerea mijloacelor financiare suficiente pentru şedere pe perioada sejurului, spune Daniela Morari, şef-adjunct al Direcției generale Integrare Europeană din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Pentru a facilita călătoriile în Europa fără vize se aplică principiul o persoană un paşaport biometric, chiar şi în cazul unui copil mic. Dacă călătorul nu respectă limitele de şedere, la următoarea intrare în UE, îi poate fi refuzată trecerea frontierei.  Pentru studii, călătorii în scop de muncă sau pentru reîntregirea familiei, regimul liberalizat de vize nu va fi aplicat. În aceste cazuri va fi necesară aplicarea vizei naţionale pentru ţara de destinaţie.

„Rolul şi contribuţia cetăţenilor la implementarea şi obţinerea regimului liberalizat de vize este foarte important, în primul rând prin susţinerea reformelor şi, ulterior, la respectarea condiţiilor regimului respectiv. Oricare abuz din partea cetăţenilor Republicii Moldova ar putea favoriza reintroducerea vizelor de către UE”, a declarat Daniela Morari.

Pentru abolirea regimului de vize Republica Moldova a implementat un plan de acţiuni cu 2 faze. Prima a prevăzut ajustarea cadrului legislativ, iar cea de-a doua implementarea reformelor adoptate. „În prezent Republica Moldova finalizează implementarea condițiilor fazei a II-a. Un raportul de evaluare finală a Comisiei Europene este aşteptat pentru luna noiembrie, înainte de Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius”, a spus Daniela Morari.

De la luarea deciziei şi până la aplicarea propriu-zisă a regimului călătoriilor fără vize va mai trece o perioadă de timp necesară pentru amendarea documentaţiei europene. „Va fi o perioadă în care vom reuşi să informăm societatea şi să instruim organele de frontieră”, a spus Daniela Morari.

Moldova a abolit unilateral regimul de vize pentru cetăţenii UE încă în 2007, cu aplicare din anul 2008.

Elena Bolşenco, IPN