Regimul de la Tiraspol lasă populaţia fără proprietate
https://www.ipn.md/index.php/ro/regimul-de-la-tiraspol-lasa-populatia-fara-proprietate-7965_980744.html
Situaţia privind regimul juridic al patrimoniului din regiunea transnistreană, aspectele privind dreptul la proprietate, exercitartea acestui drept şi apărarea lui în regiune, precum şi identificarea premiselor apariţiei problemelor ce ţin de dreptul de proprietate în partea stângă a Nistrului constituie obiectul Studiului „Dreptul de proprietate în regiunea transnistreană a R. Moldova”, lansat, joi, de Asociaţia Pentru Drepturile Omului Promo-LEX în cadrul unei conferinţe de presă la Info-Prim Neo.
Preşedintele Asociaţiei, Ion Manole, a declarat că Studiul are scopul evaluării proprietăţii statului în regiunea transnistreană. Referindu-se la începuturile conflictului între ambele maluri ale Nistrului, Manole a spus că pe lângă dimensiunile geopolitice, războiul de pe Nistru din primăvara-vara anului 1992 a avut şi un pronunţat caracter economic. Populaţia din regiune a fost manipulată de regimul lui Igor Smirnov cu asigurări despre faptul că în stânga Nistrului sunt concentrate toate proprietăţile R. Moldova şi că oamenii din zonă vor avea doar de câştigat din urma separării teritoriului. După 18 ani, proprietăţile din această regiune au fost concentrate în mâinile unui grup restrâns de oameni, au fost comercializate, arendate pe termen de 99 ani, iar populaţia a devenit mai săracă decât a fost.
Ion Manole este de părere că studiul în cauză, efectuat de experţi notorii, va permite autorităţilor R. Moldova să întreprindă măsurile necesare privind asigurarea dreptului la proprietate a cetăţenilor domiciliaţi în stânga Nistrului.
Unul din autorii studiului, Alexandru Postică, a comunicat că raportul dezvăluie mai multe aspecte ale problemelor clasice de încălcare a dreptului de proprietate, dar se axează, în special, pe dezbaterea a patru chestiuni legate de exercitarea dreptului de proprietate, cum ar fi dreptul de proprietate asupra terenurilor, privatizarea întreprinderilor efectuate contrar legislaţiei naţionale şi într-un mod netransparent, violarea drepturilor persoanelor deportate, precum şi indexarea depunerilor băneşti. În opinia lui Alexandru Postică, pe viitor aceste probleme vor deveni focare ale unor dispute şi litigii, ce vor afecta nu numai persoane private, dar şi statul R. Moldova. La ora actuală, conform estimărilor experţilor, pământurile din stânga Nistrului sunt date în arendă pe 99 de ani unor agenţi economici, inclusiv cu capital străin. Important, că în unele contracte de arendă este invocată legislaţia R. Moldova.
Potrivit lui Postică, privatizările în regiune au fost efectuate ilegal, fiindcă toţi cetăţenii R. Moldova au contribuit la crearea bunurilor aflate în stânga Nistrului şi trebuie să participe la privatizarea lor. Cât priveşte restituirea bunurilor deportaţilor, nu există nici o perspectivă ca aceşti oameni să intre în posesia bunurilor naţionalizate de URSS.
În acelaşi timp, a adăugat Ion Manole, sunt marginalizaţi depunătorii de surse băneşti în Banca de Economii nu doar din localităţile din pretinsa Republică Nistreană, dar şi din localităţile din stânga Nistrului ce intră în jurisdicţia R. Moldova. Oamenii din aceste localităţi au făcut depuneri băneşti în băncile situate în localităţile controlate de regimului Smirnov – Tiraspol, Bender, Dubăsari ş.a.
Studiul „Dreptul de proprietate în regiunea transnistreană a R. Moldova” a fost realizat cu suportul financiar al Civil Rights Defenders şi este disponibil în limbile română, rusă şi engleză. Studiul poate fi accesat pe pagina web a Asociaţiei Promo-LEX.