logo

Reformele reale se transpun în beneficii pentru mediul de afaceri, studiu


https://www.ipn.md/index.php/ro/reformele-reale-se-transpun-in-beneficii-pentru-mediul-de-7966_1071900.html

Un studiu realizat de Banca Mondială, în rândul a 600 de companii din Republica Moldova, arată că reformele reale funcționează și ele se transpun în beneficii pentru mediul de afaceri. Cercetarea denotă îmbunătățiri în comparație cu anul 2018, însă există și aspecte la care mai este de lucru, domenii care fie nu au fost suficient reformate și mai necesită atenție, transmite IPN.

Anna Akhalkatsi, manager de țară pentru Moldova la Banca Mondială, a declarat că acest studiu este realizat pe parcursul a 15 ani. Cercetarea prezintă un tablou de ansamblu, cu posibilitatea de a compara evoluții, dar și de a ține pulsul mediului de afaceri în ceea ce ține de percepțiile reprezentanților businessului.

Tarik Sahovic, specialist superior sector privat, Grupul Băncii Mondiale, a menționat că reformele care au început a fi implementate anul trecut au generat rezultate. De exemplu, s-a redus numărul controalelor, fapt ce a redus și din povara asupra mediului de afaceri.

„Companiile simt mai puțină presiune din partea autorităților de control – 40% au declarat că au avut mai puține controale. După mine, sunt două lucruri cheie. Unul ține de faptul că companiile observă îmbunătățiri în ceea ce ține de controale, un fel de îmbunătățire a imaginii a sectorului public, care nu mai este perceput ca o povară, cum era anterior. Este o tendință pozitivă care trebuie continuată. Controalele bazate pe riscuri într-adevăr dau rezultate. Mai observăm încă un lucru, companiile plătesc mai puțină mită, ci plătesc mai multe amenzi, ceea ce este un lucru normal”, explică Tarik Sahovic.

E de remarcat totuși că în 2019 inspecții ale autorităților fiscale au avut loc la aproape fiecare a doua întreprindere (46,6%), iar durata vizetelor a crescut semnificativ față de anul 2018 – de aproape trei ori. Durata mai lungă a inspecțiilor coincide cu o creștere a proporției întreprinderilor amendate – de la 31% la 50%.

2019 a fost primul an de implementare a ghișeului unic și ca urmare se atestă o descrește semnificativă a timpului necesar pentru a primi o licență sau un permis. Și dacă anterior era vorba despre 30-60 de zile pentru a obține aceste acte, acum timpul a fost redus la opt zile.

Domeniul în care, potrivit respondenților, nu au fost resimțite îmbunătățiri se referă la autorizațiile în construcții. Aproape jumătate din companii au declarat că au întâmpinat probleme în obținerea acestor autorizații și în acest sens autoritățile trebuie să acorde o atenție sporită. „Cu cât mai mult vom digitaliza și vom face mai transparent sistemul, lucrurile se vor îmbunătăți”, a opiniat Tarik Sahovic.

Studiul mai arată că doar două din cinci întreprinderi se adresează sistemului de justiție pentru rezolvarea disputelor comerciale. Motivul pentru care antreprenorii nu se adresează în instanță este faptul că litigiile durează prea mult. Cercetarea mai arată că o companie din trei a recurs la metode neoficiale pentru rezolvarea disputelor.

Prezent la eveniment, ministrul economiei și infrastructurii, Anatol Usatîi, a menționat că asigurarea condițiilor optime pentru dezvoltarea afacerilor și creșterea încrederii businessului față de instituțiile de stat este una dintre prioritățile de pe agenda Guvernului.