logo

Reforma sistemului electoral este compromisă, opinie


https://www.ipn.md/index.php/ro/reforma-sistemului-electoral-este-compromisa-opinie-7978_1035217.html

Opinia Comisiei de la Veneția aduce în prim plan pericolele pe care le comportă inițiativa actualei guvernări de modificare a sistemului electoral. Comisia spune ferm că această reformă este nepotrivită și nu trebuie realizată. Dezbaterile anunțate de guvernare pentru a ajusta inițiativa legislativă nu mai pot avea loc pentru că reforma este compromisă. De această părere este directorul de programe al Centrului de Politici și Reforme Ştefan Gligor, citat de IPN.

„Este de menționat pericolul cumpărării candidaților de către persoanele care dispun de resurse financiare pentru promovarea intereselor lor. Competențele Comisiei Electorale Centrale (CEC) și criteriile de delimitare a circumstanțelor electorale nu sunt clare. CEC-ul va avea mâini libere și există pericolul că, fiind sub influință politică, va crea circumscripții electorale în interesul guvernării. Aceasta va favoriza în procesul electoral partidele care se află la guvernare”, a spus Ștefan Gligor.

Directorul de programe al Centrului de Politici și Reforme amintește despre „modalitatea neclară de creare a circumscripțiilor electorale pentru regiunea transnistreană și felul dubios în care vor fi reprezentați în Parlament cetățenii din diasporă”. Potrivit lui Gligor, sistemul propus relevă pericolul de reprezentare insuficientă a minorităților naționale și a femeilor în legislativul Republicii Moldova. „Mesajul este foarte clar și anume că această reformă este nepotrivită și nu trebuie efectuată”, a declarat Ștefan Gligor.

Comentatorul s-a referit și la faptul că nu a fost respectat principiul de dezbatere largă a inițiativei. În opinia sa, a fost încălcat conceptul de cooperare cu societatea civilă și Legea cu privire la transparența procesului decizional. Potrivit lui Ştefan Gligor, dacă inițiativa va fi adoptată în a doua lectură, riscurile sunt majore pentru Republica Moldova: vom avea un Parlament nereprezentativ, format din partide care promovează modificarea sistemului. „Aceasta va fi o reformă care ne va arunca înapoi cu mulți ani în termeni de democrație, de stat de drept și vom pierde respectul partenerilor externi faţă de noi”, spune directorului de programe al Centrului de Politici și Reforme.

Opinia integrală a Comisiei de la Veneția pe marginea inițiativei de modificare a sistemului electoral din Republica Moldova a fost publicată pe 19 iunie. Autorii menționează că proiectul a fost adoptat rapid în Parlament, fără a fi precedat de dezbateri largi și deschise în societate. Comisia nu recomandă implementarea unei reforme atât de ample fără un consens pe măsură. Alte obiecții formulate țin de păstrarea unui prag electoral înalt, care avantajează partidele mari, dar și creșterea numărului de alegători pe secție de votare de la 3000 la 5000, fapt care, potrivit Comisiei, va îngreuna munca funcționarilor electorali și va spori probabilitatea neregulilor. Printre riscurile majore ale proiectului experții Comisiei menționează expunerea candidaților din circumscripțiile uninominale la interesele de afaceri locale și reprezentarea redusă a femeilor în Parlament. În concluzie, Comisia de la Veneția găsește inoportună modificarea sistemului electoral în forma propusă acum.