logo

Reforma în justiţie se desfăşoară foarte lent, raport de monitorizare


https://www.ipn.md/index.php/ro/reforma-in-justitie-se-desfasoara-foarte-lent-raport-de-monitorizare-7978_1007716.html

Procesul de reformă în justiţie se desfăşoară foarte lent: din totalul de 101 acţiuni care rămâneau restante pentru perioada anului 2012 şi trimestrul I al anului curent, doar 44 au fost realizate sau 43%. Cifrele au fost prezentatre în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, cu prilejul lansării celui de-al doilea raport trimestrial de monitorizare a implementării strategiei de reformă.

„Cu referire la acţiunile care urmau a fi implementate în trimestrul II al anului, situaţia este şi mai gravă. Din 31 de acţiuni au fost realizate doar şase sau 19%”, a menţiona directorul Asociaţiei pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă, Olesea Stamate.

Consiliul Superior al Magistraturii, Procuratura Generală şi Consiliul Naţional pentru Asistenţă Juridică Garantată de Stat au reuşit să realizeze mai puţin de jumătate din acţiunile planificate – circa 40%. O rată de succes mai mare – 60%, o prezintă Ministerul Justiţiei, Centrul Naţional Anticorupţie şi Institutul Naţional al Justiţiei.

Potrivit directorului de program din cadrul Asociaţiei Promo-LEX, Pavel Postica, o dinamică pozitivă s-a înregistrat pe componenta de monitorizare a şedinţelor de judecată şi a calităţii actului judecătoresc. Dacă în primul trimestru din totalul şedinţelor monitorizate doar 77 au fost desfăşurate în cadrul sălilor de şedinţă, atunci în trimestrul al doilea această cifră a crescut de aproape trei ori. La fel a fost înregistrată o creştere cu aproximativ 12% în ceea ce priveşte înregistrarea audio a şedinţelor de judecată.

Principalele recomandări expuse de către experţi se referă la necesitatea consolidării instituţiei grupului de lucru; completarea Regulamentul cu privire la funcţionarea grupurilor de lucru cu prevederi care să oblige publicarea pe pagina web a Ministerului Justiţiei a proceselor-verbale ale şedinţelor, agendele, dar şi alte produse, inclusiv corespondenţa. O altă recomandare ar fi operarea unor modificări în planul de acţiuni, prin care să fie actualizate şi precizate termenele de implementare a acţiunilor, relevanţa şi necesitatea realizării anumitor acţiuni precum şi, după caz, responsabilitatea instituţiilor.

Raportul a fost elaborat în cadrul proiectului „Monitorizarea reformei sectorului justiţiei pentru sporirea responsabilităţii Guvernului”, implementat de către Asociaţia Promo-LEX şi Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.