logo

Reforma Guvernului nu înseamnă altceva decât distrugerea lui, opinie


https://www.ipn.md/index.php/ro/reforma-guvernului-nu-inseamna-altceva-decat-distrugerea-lui-opinie-7978_1035580.html

Actualul proiect de reorganizare a Guvernului nu este o reformă, dar mai degrabă distrugerea Guvernului. Această părere a fost exprimată în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN.

Fostul deputat Victor Stepaniuc susține că nu vede în acest proiect reforma, reorganizarea Guvernului, dar pur și simplu distrugerea lui. Potrivit lui, în ajunul alegerilor niciun partid normal, mai cu seamă de guvernământ, nu va face nicio reformă. De obicei, se fac totalurile, se corectează anumite politici. În opinia lui, este evident că partidul de guvernământ își va numi oamenii săi în toate structurile, iar resursele administrative vor fi folosite pe deplin de această guvernare. „Nu cred că noi, oamenii simpli, trebuie să așteptăm ceva bun de la această reformă”, a menționat Victor Stepaniuc.

Directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CREDO), Sergiu Ostaf, a declarat că sarcinile reformei sunt destul de clare. Prima este depolitizarea, a doua este faptul că trebuie să se facă din Guvern centrul coordonării politicilor de stat și a treia este posibilitatea flexibilă ca Guvernul să-și determine de sine stătător organizarea și forma. „Proiectul acordă o atenție prea mare chestiunilor juridice, dar foarte mică problemelor funcționării centrului Guvernului, supravegherii sistemului administrativ birocratic care este enorm și care se ocupă de toate și de nimic”, a spus Sergiu Ostaf.

Jurnalistul Igor Volnițchi a spus că atunci când se vorbește despre reforme trebuie să se tragă o linie clară între reforma care este scrisă pe hârtie și cea care se intenționează să se implementeze. „Noi trebuie să ținem cont de toate interesele care roiesc în jurul reformei planificate”, a spus Igor Volnițchi. Potrivit lui, reforma Guvernului se află între două mari reforme: sistemului pensiei și a sistemului teritorial-administrativ, iar dintre toate aceste trei reforme, doar cea a Guvernului le permite autorităților să fie în lumină pozitivă în fața oamenilor”, a spus jurnalistul.

Vineri, 7 iulie, Parlamentul a votat în lectură finală reforma Guvernului.