logo

Reflectarea alegerilor parlamentare noi din 15 martie 2020 pe www.alegeri.md


https://www.ipn.md/index.php/ro/reflectarea-alegerilor-parlamentare-noi-din-15-martie-2020-pe-7542_1071768.html

Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT sub egida Coaliției civice pentru Alegeri Libere și Corecte,  lansează un compartiment nou al site-ului www.alegeri.md care va prezenta informații   despre mersul campaniei electorale în circumscripția electorală uninominală nr.38, Hîncești în contextul alegerilor parlamentare noi din 15 martie 2020.

Alegerile parlamentare noi din circumscripția uninominală nr.38 Hîncești sunt primul eveniment electoral al anului 2020, în care sunt programate și alegeri prezidențiale ordinare. Importanța acestor alegeri este și mai mare în contextul politic creat după scrutinul local general din 20 octombrie / 3 noiembrie 2019. Efortul de constatare a potențialului organizatoric al partidelor la alegerile parlamentare noi din circumscripția nr. 38, Hîncești este util pentru a stabili corelația dintre rezultatele celor  șapte concurenți electorali înregistrați în competiție și potențialul organizatoric al partidelor care i-au înaintat.

În acest context, Asociația ADEPT a estimat potențialul organizatoric și administrativ al formațiunilor politice, reieșind din numărul de candidați înregistrați la funcția de primar și de consilier local coroborat cu numărul de mandate obținute de fiecare formațiune politică participantă la alegerile locale generale. Rezultatele cercetării arată că la alegerile parlamentare noi din circumscripția uninominală nr. 38, Hîncești participă, direct sau indirect, nouă partide politice din 47 înregistrate în Republica Moldova. Cu excepția Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, toate cele nouă formațiuni au participat și la alegerile locale din 20 octombrie 2019 în cele 25 de unități administrativ-teritoriale de nivelul I ale raionului Hîncești.

Similar evenimentului electoral din toamna anului trecut, factorul organizatoric al partidelor politice s-a manifestat plenar și în cadrul desemnării și înregistrării candidaților pentru participarea la alegerile parlamentare noi în circumscripția nr. 38. Totuși, există mai mulți agenți capabili să influențeze rezultatele alegerilor din 15 martie 2020. Primul factor este prestația candidaților. Un alt element crucial se leagă nemijlocit de comportamentul partidelor în spațiul public. Scindarea unor formațiuni și coalizarea altora ar putea influența opțiunile electoratului din circumscripția nr. 38 la parlamentarele noi din 15 martie 2020.

Pentru o imagine mai largă a contextului politic și electoral din preajma alegerilor din circumscripția nr. 38, pe site-ul www.alegeri.md au fost publicate mai multe informații de interes public: știri electorale, datele biografice ale candidaților înregistrați, declarațiile de avere și interese personale, ofertele electorale și declarațiile de presă ale acestora.  De asemenea, în ziua alegerilor parlamentare din 15 martie 2020 pe site-ul www.alegeri.md va fi reflectată prezența alegătorilor la urnele de vot, iar după închiderea secțiilor de votare vor fi publicate rezultatele obținute de fiecare candidat și rapoartele de monitorizare ale campaniei electorale.

Portalul www.alegeri.md își propune să reflecte în mod imparțial, echidistant și detaliat desfășurarea procesului electoral pe toate dimensiunile acestuia și să contribuie la educarea electorală și civică a cetățenilor, precum și la responsabilizarea aleșilor și a instituțiilor elective ale statului.

Prin acest efort, Coaliția pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC), sub egida căreia se desfășoară proiectul, își reafirmă sprijinul pentru un proces electoral liber și corect care să reflecte voința autentică a alegătorilor și să asigure un tratament egal și nediscriminatoriu pentru toți concurenții electorali.

Compartimentul dedicat alegerilor parlamentare noi din 15 martie 2020 este dezvoltat cu sprijinul Departamentului Buna Guvernare al Fundației Soros-Moldova. Opiniile exprimate pe www.alegeri.md aparțin ADEPT și nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Fundației Soros-Moldova.

www.alegeri.md
www.alegeliber.md 

-------

Asociația pentru Democrație Participativă ,,ADEPT” este un centru independent de analiză și consultanță privind procesul decizional, politic, electoral și social-economic din Republica Moldova. Misiunea ADEPT este de a cerceta procesele politice, de a informa cetățenii și de a responsabiliza guvernarea, promovarea valorilor democratice și a încuraja participarea activă a cetățenilor la viața publică. Pentru realizarea misiunii sale, ADEPT derulează programe în trei domenii: monitorizarea guvernării, alegeri, partide politice. Expertiza oferită de ADEPT este solicitată și apreciată de cetățeni, autorități publice și partenerii externi, iar reputația organizației rămâne ireproșabilă, în pofida domeniilor sensibile în care aceasta activează. Din momentul înființării, în 2000, și până în prezent, ADEPT a realizat mai multe studii și cercetări în domeniile de expertiză, însă este recunoscut mai degrabă pentru produsele sale media – paginile web www.alegeri.md și www.partide.md, care prezintă informații cuprinzătoare despre sistemul partinic și procesele electorale din Republica Moldova.

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte este o entitate permanentă, benevolă, constituită din organizații obștești din Republica Moldova. Misiunea Coaliţiei este de a contribui la dezvoltarea democraţiei în Republica Moldova prin promovarea și desfăşurarea alegerilor libere şi corecte în conformitate cu standardele ODIHR (OSCE), ale Consiliului Europei și a instituțiilor specializate afiliate acestuia. Coaliția își desfășoară activitatea pe parcursul fiecărui ciclu electoral (perioadele preelectorală și electorală) în cadrul alegerilor sau referendumurilor de orice tip. Coaliția a fost constituită în anul 2005 la inițiativa a 12 organizații neguvernamentale cu scopul de a contribui la asigurarea unor alegeri libere, corecte, transparente și democratice ale Parlamentului Republicii Moldova. Coaliția a fost relansată în toate ciclurile electorale ulterioare, având în prezent 35 de organizații membre.


---------
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire