logo

Recomandări pentru ANRE privind noua metodă de aplicare a preţurilor la carburanţi


https://www.ipn.md/index.php/ro/recomandari-pentru-anre-privind-noua-metoda-de-aplicare-a-preturilor-7966_1026040.html

Conceptul noii Metodologii de calculare a preţurilor la carburanţi, elaborată de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, este binevenit în condiţiile actuale, însă este necesară o calibrare mai atentă a tuturor variabilelor incluse în formulă. De această părere este Vadim Gumene, director de program la Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”. Expertul menţionează într-un comentariu că asemenea iniţiative necesită fundamentare foarte minuţioasă în baza estimărilor empirice cu includerea unor modele şi scenarii care ar anticipa modificarea statu-quo-lui, transmite IPN.

Autorul comentariului spune că actuala metodologie s-a dovedit a fi ineficientă în procesul de reglementare a pieţei produselor petroliere din Republica Moldova. În acest context devine evidentă necesitate amendării cadrului regulator prin elaborarea unei Metodologii care ar exclude reglementări şi prevederi inutile. La fel, ar conduce la simplificarea acesteia, concomitent cu posibilitatea impunerii unui caracter autonom în cazul aplicabilităţii, dar şi ridicarea rolului regulatorului independent în domeniu.

Astfel, în noua Metodologie se propune ca preţurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale să se calculeze în baza cotaţiilor Platt’s Mediterranean întrucât anume acestea sunt preţurile de referinţă pentru majoritatea tranzacţiilor cu produse petroliere din zonă. Preţul pentru gazul lichefiat se propune a fi calculat în baza cotaţiilor Argus DAF Brest propane-butane mix.

Expertul consideră că teoretic, modificările vor limita reticenţele companiilor petroliere vizavi de evoluţiile cotaţiilor pe bursele regionale, fapt ce în virtutea deficienţelor cadrului concurenţial şi a celui regulator din sector admit practicarea unor metode inechitabile de calculare şi ajustare a preţurilor cu amănuntul la produsele petroliere.

Totuşi, Vadim Gumene menţionează că, deşi aparent, iniţiativa dată se încadrează în logica noii abordări în partea ce ţine determinarea preţurilor la produsele petroliere, aceasta nu este însoţită de careva fundamentări în baza unor modelări sau scenarii. Mai mult ca atât, doar enunţarea utilizării unor coeficienţi/indicatori nu este suficientă fără probarea acestora prin metode empirice.

Expertul evidenţiază faptul că stabilirea marjei pentru primul an de aplicare a Metodologiei va fi în baza marjei stabilite indirect pentru anul precedent. Totuşi, ţinând cont de faptul că anume în această perioadă au avut loc evoluţii cu impact major asupra pieţei petroliere nu este oportună utilizarea acestei perioade drept referinţă pentru stabilirea marjei comerciale specifice. Astfel, ar fi mai raţională estimarea prin metode empirice a perioadelor în care preţurile produselor petroliere pe piaţa internă au fost ajustate într-o manieră corespunzătoare dinamicii cotaţiilor Platts, dar şi evaluarea acestora pentru perioade mai mari de timp cum ar fi ultimii 3 ani.