Recomandări noi şi mai vechi pentru R. Moldova
https://www.ipn.md/index.php/ro/recomandari-noi-si-mai-vechi-pentru-r-moldova-7965_980701.html
„Suntem într-un început bun”, a declarat Monica Macovei, copreşedintele comitetului din partea Parlamentului European, după ce a fost adoptată Declaraţia şi recomandările finale ale Acordului de Parteneriat şi Cooperare parlamentară dintre UE şi R. Moldova, miercuri, 17 februarie, transmite Info-Prim Neo.
Declaraţia cu recomandări a fost elaborată de către cele două delegaţii parlamentare după cea de-a 12-a reuniune a Comitetului de cooperare parlamentară UE-R. Moldova, care s-a desfăşurat în perioada 16-17 februarie la Chişinău.
Documentul conţine o serie de recomandări pentru R. Moldova şi priorităţi imediate care să o apropie de UE. Printre acestea se numără finalizarea negocierii Acordului de asociere dintre R. Moldova şi UE, demararea negocierilor privind crearea unei zone de comerţ şi liber schimb, precum şi demararea negocierilor privind liberalizarea regimului de vize, sarcină realizarea căreia ar putea începe în luna martie 2010.
Igor Corman, preşedintele Comisiei parlamentare pentru politică externă şi integrare europeană, copreşedinte al Comitetului de cooperare, a spus că recomandările din Declaraţia adoptată sunt benefice pentru R. Moldova. „Consider că este o deschidere a UE faţă de R. Moldova. Depinde de noi cum vom promova reformele pe interior, de diplomaţie şi de negociatori. Important este şi rolul parlamentarilor moldoveni atunci când vrem să convingem partenerii europeni că ne dorim un regim liberalizat de vize”, a spus Igor Corman.
Copreşedintele Monica Macovei, a menţionat că declaraţia comună conţine recomandări ambiţioase în sens bun pentru R. Moldova. „Eu vreau foarte mult să facem reforma administraţiei, fiscală şi cea a justiţiei. Aceste reforme trebuie realizate în mod real. Când acest lucru se întâmplă, este mai uşoară integrarea europeană”, a mai menţionat Macovei.
Declaraţia mai conţine şi intenţiia de susţinere financiară şi de expertiză a R. Moldova din partea Comisiei Europene. „Există dorinţă politică, dar e nevoie de bani, reformele costă, democraţia costă”, a mai declarat europarlamentara română.
Alte recomandări ale Declaraţiei ţin de cooperarea regională a R. Moldova şi de perspectivele soluţionării conflictului transnistrean.