logo

Realizări şi restanţe în implementarea Acordului de Asociere


https://www.ipn.md/index.php/ro/realizari-si-restante-in-implementarea-acordului-de-asociere-7967_1022503.html

Din cele 756 de acțiuni incluse în Planul de Acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană în primul an de implementare au fost realizate 161 (21%). Încă 520 (68%) sunt în decurs de realizare, iar 84 (11%) au rămas ca şi restanţă – se menționează în studiul „Euromonitor: primele realizări și dificultăți în implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, lansat de Centrul Analitic Expert-Grup și Asociația ADEPT, transmite IPN.

Potrivit  experților independenți, printre principalele realizări se înscrie adoptarea Legii cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor și a amendamentelor la Codul Electoral, care vor îmbunătăți raportarea financiară a partidelor în timpul alegerilor. Alte realizări se referă la diminuarea numărului de plângeri referitor la tortură și creșterea numărului de cauze penale remise cu rechizitoriu în instanța de judecată.

Printre acțiunile relevante cu caracter economic se înscrie ratificarea programului UE Competitivitatea întreprinderilor și a întreprinderilor mici și mijlocii 2014- 2020 (COSME), care va facilita accesul ÎMM la finanțare și semnarea Programului EMPARD, destinat producătorilor agricoli.

Eșecurile menţionate sunt legate de lipsa unor acțiuni ferme din  partea autorităților  în vederea soluționării crizei în sectorul bancar, înghețarea finanțării externe de către partenerii de dezvoltare, dar și tergiversările în implementarea reformei justiției. Nu a reușit adoptarea legilor privind reformarea Procuraturii și privind activitatea Comisiei Naţionale de Integritate. Nu a fost reformat oficiul Avocatului Poporului.

Multe întârzieri țin de acțiunile planificate pentru implementarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv. Printre acestea experții au menționat  faptul că nu s-a reuşit ajustarea legislației naționale la Pachetul III Energetic al UE, care ar facilita liberalizarea și demonopolizarea piețelor de gaze și electricitate.

Directorul executiv ADEPT, Igor Boțan, a spus că, spre regret, multe acțiuni din Planul Național sunt încă în proces de realizare, nu există o finalitate. Iar în procesul monitorizării s-a stabilit că nu au fost determinate persoanele concrete responsabile de implementare. Nu toate acțiunile pot fi măsurate, astfel că despre rezultatul acestora este dificil să judeci. În ceea ce privește acțiunile cu caracter economic, acestea deseori sunt formulate vag, lipsește acoperirea financiară a acestor acțiuni.

Totodată, Boțan a spus că este necesar de a identifica unele criterii pentru analiza de impact a acțiunilor întreprinse.