logo

Reacțiile deputaților după suspendarea legii pentru care guvernul și-a asumat răspunderea


https://www.ipn.md/index.php/ro/reactiile-deputatilor-dupa-suspendarea-legii-pentru-care-guvernul-si-7965_1072807.html

Vicepreședintele Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, susține că premierul Ion Chicu nu a putut să nu cunoască faptul că deputatul Dinu Plîngău a solicitat doar suspendarea a trei articole, care nu au nimic în comun cu măsurile de sprijin al populației. Este vorba despre prevederile cu privire la duty free, la tutun și la taxele locale. Potrivit lui, „minciunosul și generatorul conflictului civil, Ion Chicu, trebuie să-și dea demisia imediat după depășirea crizei pandemice”, transmite IPN.

„Chicu nu a putut să nu știe că Curtea Constituțională, din propria inițiativă, a suspendat toată legea, aprobată prin asumarea răspunderii, și atenție ! a stabilit examinarea cauzei în fond pentru luni, 13 aprilie, ora 12.00. Chicu nu poate să nu fi citit toate propunerile argumentate ale Platformei DA și ale altor forțe de opoziție reală privind sprijinul populației și al businessului, în special al șomerilor, patentarilor și agricultorilor, mai ales că aceste propuneri au fost înaintate încă la începutul crizei. Atunci de ce acest prim-ministru bufon a mințit cu nerușinare și cinizm cras? De ce a manipulat societatea mințind fără pic de rușine că oamenii nu vor avea ajutor de șomaj din cauza opoziției?”, se întreabă Alexandru Slusari într-o postare pe Facebook.

Potrivit lui, răspunsul este unul simplu și trist. „Acest Guvern tot mai mult scapă situația de sub control. Tot mai multe semnale vin despre dosirea cifrelor reale de infectare a oamenilor. Tot mai multă informație parvine că și în această situație dramatică guvernarea se ocupă cu multiplicarea diferitor scheme economice criminale”, a mai spune deputatul.

Și Partidul Acțiune și Solidaritate a acuzat Guvernul Chicu că „este iresponsabil și cinic. „În loc să respecte procedurile prescrise de Constituție și jurisprudența Curții Constituționale în materie de angajare a răspunderii Guvernului, a preferat să le încalce conștient și fățiș, astfel întârziind și mai mult puținele ajutoare prevăzute de această lege. Curtea Constituțională nu a examinat încă cererea noastră, prin care am cerut anularea unor prevederi care promovează deschis scheme de corupție în favoarea exponenților actualei majorități parlamentare: scutirea de taxe a magazinelor duty-free, modificarea cuantumului taxelor pentru extragerea zăcămintelor naturale și extinderea termenului în care țigările se vând conform unor noi reguli”, menționează PAS într-un comentariu.

Liderul Grupului parlamentar Pro Moldova, Andrian Candu, este de părere că guvernanții au comis o nouă gafă publică de proporții. „Cât de mari trebuie să fie încălcările pentru ca să fie recunoscute de o Curte în care ați delegat foștii voștri fruntași de partid? Stare de urgență nu înseamnă dezlegare pentru corupție, abuzuri și încălcări. Nu vom permite să vă faceți de cap cât timp oamenii stau acasă și să profitați de situația complicată din țară. Comisia pentru situații excepționale putea și poate în continuare să aprobe cu efect imediat suport pentru oameni, Parlamentul ar fi putut vota în două lecturi legea, pentru ca deja în aceeași zi să fie promulgată, au fost și sunt instrumente legale eficiente pentru susținerea populației și a medicilor”, a menționat într-un comentariu Andrian Candu.

Prin decizia din 9 aprilie, Curtea Constituțională a admis cererea deputatului Platfromei DA, Dinu Plîngău, și a suspendat acțiunea Legii din 2 aprilie 2020 privind instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă şi modificarea unor acte normative, până la soluţionarea în fond a cauzei. Curtea Constituțională urmează să se pronunțe cu privire la controlul constituționalității Legii luni, 13 aprilie. Este vorba despre patru sesizări depuse de deputații din Platforma DA, cei din PAS, cei din Grupul Pro Moldova și deputatul independent, Alexandr Oleinic. Aceasta după ce Curtea a conexat sesizările.

Ședința este programată pentru ora 13.00. La ședința Curții va fi permis doar accesul părților, celelalte persoane interesate o vor putea urmări, în regim online, pe pagina CC.