logo

Reacţie la informaţiile despre posibile obstacole în calea protestatarilor


https://www.ipn.md/index.php/ro/reactie-la-informatiile-despre-posibile-obstacole-in-calea-protestatarilor-7967_1022335.html

Avocatul poporului, Mihail Cotorobai, îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu semnalele apărute în presă privind posibilele tentative de împiedicare a participării persoanelor din unele raioane ale ţării la protestul societăţii civile din 6 septembrie curent, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Oficiului Avocatului Poporului, trenurile de pe rutele Ocniţa-Chişinău şi Ungheni-Chişinău nu au fost puse pe linie duminică dimineaţa pe motiv ca s-ar fi defectat. Au existat semnale şi privind sistarea în mai multe raioane de către Moldtelecom şi unii operatori de cablu a emisiei postului Jurnal TV, care a transmis în direct evenimentul din Piaţa Marii Adunări Naţionale, ceea ce constituie un alt motiv de îngrijorare a privind funcţionarea mecanismelor democratice în Republica Moldova.

Avocatul poporului menţionează că libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire şi de asociere constituie drepturi fundamentale ale omului, consfinţite de Constituţia ţării şi tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte, asigurarea respectării, garantării acestor drepturi fiind o obligaţie a statului. Participarea persoanelor la viaţa socială prin diferite acţiuni, inclusiv de protest, accesul la diverse informaţii de importanţă pentru publicul larg constituie nu doar drepturi garantate, dar şi o stare de normalitate într-o societatea democratică, modernă.

Mihail Cotorobai solicită Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Întreprinderii de Stat „Calea Ferată a Moldovei”, să examineze circumstanţele  suspendării circulaţiei trenurilor de pe ruta Ocniţa-Chişinău şi Ungheni-Chişinău, iar Consiliului Coordonator al Audiovizualului şi Companiei Moldtelecom –  circumstanţele suspendării emisiei postului Jurnal TV în unele intervale de ore din ziua de 6 septembrie.

Ombudsmanul îndeamnă factorii de decizie de la aceste, dar şi de la alte instituţii publice, să întreprindă măsurile necesare pentru a nu admite pe viitor acţiuni care ar putea împiedica realizarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.