logo

Reacția Guvernului la embargoul Rusiei la produsele agricole


https://www.ipn.md/index.php/ro/reactia-guvernului-la-embargoul-rusiei-la-produsele-agricole-7966_1091613.html

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor nu a primit deocamdată notificare oficială referitor la decizia Federației Ruse de a interzice din 15 august importul produselor agricole din aproape toate raioanele țării. Respectiv, instituția nu poate veni cu precizări referitor la dăunătorii invocați de partea rusă. În legătură cu această situație, premierul Natalia Gavrilița a declarat că trebuie identificate noi piețe de desfacere pentru produsele moldovenești, transmite IPN.

„Avem obiective foarte clare pe termen scurt și mediu. Urmează să acordăm o atenție deosebită digitalizării proceselor, să consolidăm capacitățile inspectorilor ca să aibă acele utilaje necesare la efectuarea controalelor. Urmează o analiză amplă și vom interveni”, a declarat directorul ANSA, Radu Musteața, la ședința Guvernului.

Șefa executivului a spus că sunt necesare măsuri și trebuie identificate soluții. O atenție deosebită trebuie acordată diversificării piețelor externe, inclusiv pentru mere. „Unu – acțiuni din partea ANSA, doi – intensificarea lucrului pentru găsirea piețelor noi de desfacere. Știu că aici se lucrează intens. Și trei – să vedem care ar fi soluții pe interior”, a mai spus premierul.

Federația Rusă interzice începând cu 15 august importul de produse agricole din aproape toate raioanele din Republica Moldova. Reprezentanții Rosselhoznadzor, instituția care monitorizează calitatea produselor alimentare în Rusia, precizează că motivul interdicției a fost detectarea repetată a obiectelor de carantină periculoase în produsele moldovenești care intră pe teritoriul Rusiei. Potrivit Rosselhoznadzor, pe parcursul anilor 2021 și 2022, în produsele moldovenești s-ar fi depistat de 93 de ori 11 tipuri de dăunători.