logo

Reacția Chișinăului la Declarația Dumei de Stat cu privire la Transnistria


https://www.ipn.md/index.php/ro/reactia-chisinaului-la-declaratia-dumei-de-stat-cu-privire-la-transnistria-7965_1035587.html

Chișinăul reacționează la Declarația Dumei de Stat a Federației Ruse din 7 iulie „cu privire la tendințele negative a evoluției situației în jurul Transnistriei în legătură cu acțiunile Guvernului Republicii Moldova și ale autorităților Ucrainei”. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova își exprimă regretul și nedumerirea în legătură cu acest fapt și menționează că Declarația conține evaluări tendențioase și critici absolut neîntemeiate. Și președinte Igor Dodon a venit cu o reacție, menționând că încercările de a face presiune, din orice direcție, poate împiedica soluționarea conflictului. Iar tensionarea situației le convine oponenților reintegrării țării, transmite IPN.

MAEIE menionează într-un comunicat de presă că autoritățile Republicii Moldova au demonstrat cu prisosință voința lor politică de a identifica în cadrul procesului de negocieri în formatul „5+2” o soluție cuprinzătoare și durabilă pentru conflictul transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și atribuirii unui statut juridic special regiunii transnistrene. Toate acțiunile întreprinse în acest sens de către autoritățile de la Chișinău se încadrează în parametrii de bază ai procesului reglementării transnistrene, despre importanța respectării cărora se vorbește în deciziile adoptate în cadrul OSCE, inclusiv cu sprijinul necesar din partea Federației Ruse.

„Or, tratarea acestor acțiuni ca „o tendință negativă” de instaurare a unei blocade sau exercitare de presiuni asupra Transnistriei sunt lipsite de orice temei, având în vedere faptul că niciunul dintre actorii internaționali implicați în procesul de reglementare a conflictului transnistrean nu pune la îndoială dreptul suveran și inalienabil al Republicii Moldova de a-și controla frontierele sale recunoscute pe plan internațional”, se menționează în comunicatul MAEIE.

În comunicat se mai spune că responsabilitatea pentru faptul că până în momentul de față nu a fost atins un progres real în soluționarea problemelor menționate trebuie să fie pusă nu pe seama autorităților moldovenești sau ucrainene, ci pe cea a liderilor politici de la Tiraspol, care manifestă o poziție neconstructivă și intransigentă la masa tratativelor. Aceștia ar fi preocupați mai mult de obținerea recunoașterii independenței Transnistriei, decât de soluționarea problemelor și dificultăților reale cu care populația din regiunea transnistreană, inclusiv oamenii de afaceri, se confruntă zi de zi.

Potrivit MAEIE, învinuirile aduse la adresa autorităților moldovenești și celor ucrainene vizând pretinsele „eforturi de împiedicare” a activității forțelor de menținere a păcii, precum și afirmațiile privind „lipsa unor alternative” pentru actuala operațiune de menținere a păcii de pe Nistru, nu pot fi calificate altfel decât ca un dictat în raporturile cu un stat suveran cum este Republica Moldova. Or, este regretabilă contestarea dreptului legitim al Republicii Moldova de a pleda pentru transformarea actualei operațiuni de menținere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internațional, precum și de a cere retragerea trupelor străine dislocate ilegal pe teritoriul său.

Autoritățile moldovenești își exprimă speranța că Federația Rusă, care este unul dintre cei mai importanți actori implicați în formatul de negocieri „5+2”, va putea juca în continuare un rol constructiv în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, contribuind, astfel, la întărirea păcii și securității în regiune.

Într-o postare pe Facebook, Igor Dodon menționează că Federația Rusă întotdeauna a recunoscut integritatea teritorială a Republicii Moldova și a susținut eforturile de reintegrare a țării. Șeful statului a menționat că Republuca Moldova are nevoie stringentă în continuare de conlucrare pentru asigura de iure și de facto realizarea acestui scop extrem de important pentru viitorul țării.

În declarația Dumei de Stat a Federației Ruse din 7 iulie  se menționează că autoritățile Moldovei și Ucrainei ar contribui la crearea unor ameninţări la adresa stabilităţii în regiune, a bunăstării şi securităţii locuitorilor Transnistriei. Duma de Stat îndeamnă autoritățile celor două state să renunțe la orice formă de tensiune asupra Transnistriei.