logo

Războiul ruso-ucrainean: cronica IPN din weekend până azi, 21 martie


https://www.ipn.md/index.php/ro/razboiul-ruso-ucrainean-cronica-ipn-din-weekend-pana-azi-7978_1088608.html

Înfrângerea ucrainenilor ar stinge în Moldova flacăra speranței

Boris Johnson a avertizat că succesul Rusiei în Ucraina va însemna sfârșitul libertății în Ucraina, ceea ce va conduce la „eliminarea oricărei speranțe de libertate” în Moldova și Georgia și ar reprezenta o „undă verde pentru autocrațiile de pretutindeni”.

Rusia ar trebui oprită să se uite în cărțile inamicului

John Bolton, care a servit în administrațiile a patru președinți americani, a numit drept o „mare greșeală” declarațiile deschise ale lui Joe Biden despre lipsa intenției de a interveni militar în conflictul din Ucraina. În opinia sa, șeful statului nu ar fi trebuit să spună nimic despre asta înainte de operațiunea militară rusă. „Dacă Biden nu ar fi spus nimic în ultimele luni referitor la planurile trupelor occidentale, ar fi fost mai bine pentru securitatea Ucrainei și pentru pacea mondială”, a declarat Bolton pentru grupul de media Redaktionsnetzwerk Deutschland, citat de media rusă.

Bolton consideră că este necesar să se elaboreze o nouă abordare a Rusiei, urmând exemplul „strategiei lui Ronald Reagan” - o combinație între o poziție dură și sprijin pentru opoziție.

Rusia, pe calea fantasmagoriilor lui Orwell

Oficialitățile Rusiei au anunțat inițierea primelor trei dosare penale pentru falsuri despre acțiunile trupelor ruse în Ucraina. Printre persoanele inculpate se numără și Veronika Beloțerkovskaia, o cunoscută în Rusia prezentatoare TV, autoare de cărți populare de gătit și editor al revistei Sobaka.Ru, care locuiește de multă vreme în Franța.

Solicitată să se pronunțe referitor la articolul despre denigrarea armatei ruse, scriitoarea a spus că „Orwell, chiar și în cele mai urâte fantezii ale sale, nu și-a putut imagina că oamenii sunt capabili de așa ceva. Ce ași putea spune despre acest a articol (penal)? Desigur, cred că acest lucru este dincolo de orice rațiune, că pur și simplu nu se încadrează în niciun sistem de coordonate. Cred că, un astfel de sistem încă nu există și ei sunt în faza creării acestui nou sistem de „valori”, a spus Beloțerkovskaia.

China se pronunță pentru negocieri și împotriva blocurilor

După discuțiile dintre China și Statele Unite, președintele chinez Xi Jinping a relevat că o prioritate-cheie pentru toate țările este de a lucra împreună pentru dialogul și negocierile între Rusia și Ucraina, în scopul încetării ostilităților, prevenirii victimelor civile și dezamorsarea crizei umanitare. Totodată, China a chemat liderii mondiali să renunțe la politica „războiului rece”, confruntarea blocurilor și s-a pronunțat pentru construirea unei arhitecturi de securitate echilibrate, eficiente și durabile în regiune.

Citându-l pe ministrul chinez de externe presa rusă scrie că China va menține o poziție independentă cu privire la situația din Ucraina și nu va admite influențe în ceea ce privește evaluarea evenimentelor din Ucraina.

În numele Tatălui și al Fiului..:

Ieri, Papa Francisc, s-a rugat din nou în piața Sf. Petru din Vatican pentru pacea în Ucraina și a subliniat că atacul Rusiei asupra Ucrainei este un sacrilegiu care nu are nicio justificare.

Teologi ortodocși din diferite țări au semnat recent un document în care conceptul „Lumii Ruse” – unul dintre fundamentele ideologice ale „operațiunii speciale” – este analizat ca o erezie teologică. Acest document poate sta la baza condamnării Bisericii Ortodoxe Ruse și a excomunicarii patriarhului acesteia din cadrul Pentarhiei (cele mai vechi cinci biserici din Orientul Ortodox), care va avea loc la Constantinopol în aprilie.

Controversa a ieșit în public după ce patriarhul Kiril a semnat o mustrare destul de dură către secretarul general al Consiliul Mondial al Bisericilor, unde a dat vina pe țările NATO pentru ceea ce se întâmpla în Ucraina, iar NATO ar fi înșelat Rusia și ar fi plănuit să o atace cu mâinile ucrainenilor „mental convertiți” în dușmani ai Rusiei. Patriarhul a acuzat Occidentul de sancțiuni excesive împotriva Federației Ruse și de rusofobie galopantă.

Repetitio est mater studuorum

Viceprim-ministrul ucrainean pentru integrare europeană și euro-atlantică Olga Stefanișina a spus că, deși nu există o procedură legală de aderare accelerată la Uniunea Europeană, Ucraina a făcut suficientă muncă pregătitoare pentru ca UE să accepte reducerea procesului birocratic.

Întrebată despre o posibilă aderare accelerată a Ucrainei la UE, ea a remarcat că „din punct de vedere juridic, o astfel de cale rapidă nu există”. Dar, potrivit acesteia, acordul dintre guvern și președintele Ucrainei cu Uniunea Europeană este că, deși procesul birocratic durează de obicei doi-trei ani, Ucraina a făcut deja destule în ultimii opt ani pentru a-l accelera. Astfel, Ucraina este unul dintre primii 20 de parteneri comerciali ai UE, sistemul său energetic s-a conectat la cel european, adică „multe elemente ale pieței nu necesită multă analiză”.

Ambiții mesianice, cu bombe și rachete

Declarația președintelui rus Vladimir Putin despre presupușii „neonaziști” din Ucraina înseamnă că șeful Kremlinului este capabil de „pași foarte înspăimântători și periculoși”, a spus Volodymyr Zelensky pentru CNN. Președintele ucrainean a remarcat că Putin se află într-o bulă informațională pe care o creează de ani de zile. Acesta crede că „are misiunea să ne cucerească teritoriul și dacă vede semne de neo-nazi în țara noastră, atunci se iscă multe întrebări, privitor la aceea de se este în stare de dragul ambițiilor sale, de dragul acestei „misiuni", a spus Zelensky.

Totodată, el a reiterat disponibilitatea de negocieri cu Vladimir Putin și a avertizat despre eventualitatea „unui al treilea război mondial”, dacă acestea eșuează.

„Cargo 200”, la fiecare patru minute

Înștiințări despre moartea participanților la „operațiunea specială” apar pe rețelele de socializare ale țării agresoare în medie la fiecare patru minute. . Aceasta este concluzia la care au ajuns specialiștii ucraineni de la InformNapalm.