logo

Războiul ruso-ucrainean: cronica IPN din weekend până azi, 14 martie


https://www.ipn.md/index.php/ro/razboiul-ruso-ucrainean-cronica-ipn-din-weekend-pana-azi-7978_1088444.html

American, căzut la datorie în Ucraina

În localitatea Irpen, regiunea Kiev, militarii ruși l-au împușcat pe Brent Renaud, cetățean SUA, în vârstă de 51 de ani, care în prezent lucra pentru Time, după ce colaborase cu New York Times. Presa occidentală scrie despre el ca despre un realizator de filme care câștigase premiul Peabody pentru lucrări la televiziune. Alți doi colegi de-ai săi au fost răniți și au fost transportați la spital.

Până în prezent, conform Fundaţiei Justiţie pentru Jurnalişti (JFJ) și-au mai pierdut viața jurnalistul Viktor Dudar, lângă Nikolaev, iar cameramanul live Evgeny Sakun – lângă Kiev.

Papa de la Roma, rugă pentru Mariupol

Papa de la Roma, în discursul său duminical de ieri, a făcut o declarație în sprijinul Ucrainei, transmite Radio Vatican. „Săptămâna aceasta, orașul care poartă numele Fecioarei Maria – Mariupol – a devenit un oraș martir al războiului furibund care devastează Ucraina. Tot ce se cere este să oprim agresiunea armată inacceptabilă înainte de a transforma orașele în cimitire”, a spus el.

În multe orașe europene duminică au avut mitinguri de solidaritate cu poporul ucrainean. Președintele Zelensky a adresat protestatarilor din Florența un mesaj televizat.

În Rusia, pe 13 martie, potrivit proiectului media pentru drepturile omului OVD-Info (recunoscut de autoritățile ruse ca agent străin), 745 de participanți la acțiuni neautorizate, dintre care 354 de persoane la Moscova, au fost reținute.

Trei victorii strategice ale Kievului

Ministrul ucrainean de externe, Dmitri Kuleba, a relatat în Facebook despre trei victorii majore ale Ucrainei. Prima ține de războiul informațional: „Nimeni în lume nu crede în narațiunile rusești și în încercările lor de a explica acest război, agresiunea lor”.

A doua este schimbarea atitudinii față de Ucraina și ucraineni din lume: „Ucraina are acum cea mai înaltă reputație pe care a avut-o vreodată în lume”, a spus Kuleba.

A treia vizează subminarea economiei ruse din cauza impunerii de sancțiuni puternice asupra Federației Ruse.

Inimile europenilor bat pentru Ucraina

Institutul Francez de Opinie Publică (IFOP) a realizat în Germania, Franța, Italia și Polonia un sondaj la scară largă care spune că 79% din intervievați susțin sancțiunile dure împotriva Federației Ruse; 67% susțin furnizarea de arme către Ucraina; 87% susțin acceptarea și ajutorarea refugiaților din Ucraina; 70% susțin aderarea Ucrainei la UE; 75% au o atitudine pozitivă față de Zelensky; peste 90% au o atitudine negativă față de Putin.

Cât privește americanii, 81% dintre respondenți consideră Ucraina un aliat sau o țară prietenă, pentru 70% dintre cetățenii americani Rusia este cel mai mare inamic, relatează The New York Times, citând un sondaj YouGov.

Rezistență civilă în orașele ocupate

La Melitopol, invadatorii l-au răpit pe primarul orașului, Ivan Fedorov, care a refuzat să coopereze cu inamicul. funcțiile au fost transmise Galinei Danilchenko, șefa organizației locale a „Platformei pentru Viață”, care a lansat apelul „să adaptăm toate mecanismele la noua realitate”. Autoritățile de Kiev au deschis un dosar de înaltă trădare.

Zelensky i-a cerut prim-ministrului israelian Bennett să ajute la eliberarea primarului capturat al orașului Melitopol. Chiar de la un miting împotriva răpirii primarului, una dintre organizatorii protestului, Olga Gaysumova, a fost sechestrată. Ieri, la Melitopol a fost ridicat de acasă și președintele consiliului raional Serghei Priima.

Primarul orașului ocupat Ghenicesk, Alexandr Tulupov, a anunțat că își dă demisia și, alături de el, aproape toată conducerea orașului. „Nu ne putem exercita atribuțiile de reprezentanți locali ai guvernului ucrainean”, a explicat el.

Cei vii, fără curent și gaz, cei morți, înhumați în gropi comune

Potrivit Ministerului Energiei al Ucrainei, ca urmare a invaziei ruse, săptămâna trecută aproape un milion de oameni au rămas fără curent electric. Cea mai dificilă situație este în regiunile Donețk, Kiev, Harkov și Cernihiv.

Aproximativ 264 de mii de oameni au rămas fără gaz. Cea mai dificilă situație este în regiunile Kiev, Zaporojie și Donețk.

În orașul Bucea, regiunea Kiev, trupurile a 67 de civili au fost înhumate într-o groapă comună, unii fără a fi identificați, a declarat Andrei Levkivsky, responsabil din administrația locală. Potrivit Consiliului Național de Securitate și Apărare, 82 de copii au murit deja în Ucraina de la începutul invaziei ruse.

La ONU au fost recepționate dovezi ale utilizării munițiilor cu dispersie de către trupele ruse în Harkov și Vugledar. ONU a reiterat că utilizarea munițiilor cu dispersie în zonele populate „este incompatibilă cu principiile dreptului internațional umanitar”.

Capitalele lumii, în alertă

Asistentul președintelui Statelor Unite pentru Securitate Națională Jake Sullivan și șeful Cancelariei Comisiei Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez pentru Afaceri Externe, membrul Biroului Politic Yang Jiechi se întâlnesc astăzi la Roma pentru a discuta situația din Ucraina.

Consilierul președintelui ucrainean Mihail Podoliak a relatat că negocierile cu partea rusă continuă în format video, iar pentru aceasta au fost create subgrupuri speciale. El a explicat că Ucraina nu are timp pentru călătorii lungi la locul negocierilor și a dezmințit informațiile presei israeliene conform cărora prim-ministrul Naftali Bennett l-a sfătuit pe Zelensky să accepte condițiile lui Putin și să se predea.

Într-un interviu pentru publicația rusă Kommersant, Podoliak a declarat că Rusia și Ucraina sunt aproape de a atinge un compromis. El consideră că întâlnirea dintre președinții Rusiei și Ucrainei, Vladimir Putin și Volodimir Zelensky, poate avea loc atunci când toate problemele procedurale vor fi soluționate, iar negociatorii și miniștrii de externe ai celor două țări își vor termina munca.

Vaticanul și-a oferit serviciile de mediere dorind să facă „totul pentru a opri războiul în Ucraina”.

Președintele Franței, Emmanuel Macron și cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, au avut sâmbătă o nouă convorbire telefonică cu Vladimir Putin, după ce au abordat aceleași subiecte joi, scrie Reuters. Putin i-a dat lui Macron și Scholz detalii despre seria de discuții în format video între reprezentanții ruși și ucraineni, a spus Moscova. Tot atunci, și fostul cancelar german Gerhard Schroeder a vorbit timp de câteva ore cu președintele rus Vladimir Putin într-o întâlnire personală, a informat Bild am Sonntag.

Nu numai moldovenii cu mintea cea de pe urmă

Președintele turc Erdogan a spus că reacția insuficientă a comunității mondiale la ocuparea Crimeii de către Rusia în 2014 a dus la actuala agresiune rusă împotriva Ucrainei. „Dacă Occidentul și întreaga lume și-ar fi ridicat vocea împotriva invaziei Crimeii în 2014, ne-am afla în fața imaginii de astăzi?”, s-a întrebat el.

Zelensky, într-un mesaj adresat polonezilor, a amintit cuvintele lui Lech Kaczynski, spuse la Tbilisi în 2008: „Știm foarte bine: acum Georgia, mâine Ucraina, poimâine țările baltice și atunci, poate, îi va veni și țării mele – Polonia”.

Președintele american Biden a enumerat înfrângerile lui Putin: "Spera să cucerească Ucraina fără luptă - a eșuat. A vrut să divizeze solidaritatea europeană - a eșuat. A vrut să slăbească alianța transatlantică - a eșuat. A vrut să împartă democrația americană în ceea ce privește pozițiile noastre - a eșuat”.

Iepurele poate sări de oriunde

Eventuala eliminare a președintelui rus Vladimir Putin ar putea opri războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat (fără a preciza cum se poate întâmpla) ministrul de externe Dmitri Kuleba în cadrul evenimentului Renew Democracy Initiative din Statele Unite.

El consideră că declanșarea războiului împotriva Ucrainei reprezintă o decizie personală a șefului statului agresor. Dar dispariția lui Putin nu este suficientă pentru a restabili sistemul de securitate, afirmă oficialul statului vecin.