logo

Războiul ruso-ucrainean: cronica IPN de ieri până azi, 29 martie


https://www.ipn.md/index.php/ro/razboiul-ruso-ucrainean-cronica-ipn-de-ieri-pana-azi-7978_1088789.html

Un interviu cât o armată
 
Duminică, 27 martie, Volodymyr Zelensky a acordat un interviu mai multor jurnaliști ruși – „dintre cei care își permit să spună adevărul”, așa cum a remarcat însuși președintele Ucrainei ulterior. Cu toate acestea, autoritățile ruse - reprezentate de Roskomnadzor și procuratura generală - au interzis publicarea acestuia în Federația Rusă, amenințând cu „verificări” și „evaluări juridice” ale acelor instituții de presă care îndrăznesc să publice conversația de o oră și jumătate a lui Zelensky cu jurnaliştii. .

În rezultat, interviul a primit doar și mai multă rezonanță - atât pe YouTube, cât și în mass-media internațională.

Meduza.io, cu locația în Lituania, a fost singura instituție de presă care, până în seara zilei de 27 martie, a publicat textul interviului. Novaia Gazeta din Rusia a declarat că a primit un nou avertisment de la Roskomnadzor și a fost nevoită să-și oprească activitățile „până la finalizarea unei operațiuni speciale pe teritoriul Ucrainei”.

Portavocea Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că instituției „nu îi este frică” să publice un interviu cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, dar legislația indică necesitatea verificării de către Roskomnadzor a materialului, „pentru respectarea legii”.



Luptă cu naziștii, ca și 78 de ani în urmă

Media ucraineană publică o hartă a serviciilor britanice cu situația de pe fronturi din data de 28 martie. Cu roșu sunt marcate teritoriile ocupate de forțele armate ruse, iar zona luptelor e hașurată în maro (vezi foto mai sus).

În același timp, Ministerul Apărării ucrainean nu vrea să vorbească despre amploarea ocupației. Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei Anna Malyar, într-un telemaraton din 28 martie, a evitat să spună numărul așezărilor capturate, spunând că luptele continuă și situația e schimbătoare.

Ieri, orașul Nikolaev a sărbătorit 78 de ani de la eliberarea orașului de invadatorii naziști. La Complexul Memorial au fost depuse flori în onoarea a 68 de ostași ai trupelor de asalt, menționează site-ul administrației regionale. „Iar acum suntem angajați în eliberarea regiunii de invadatorii ruși. Iată cum se întorc lucrurile”, a spus șeful administrației Vitaly Kim în Telegram.

Tot ieri primarul orașului Irpeni, Alexander Markușin, a vorbind despre eliberarea localității, importante pentru apărarea Kievului, de ocupanții ruși. „Continuăm cu eliberarea Buchei, Gostomel, Vorzel”, a scris oficialul.

Zece nu pot scoate piatra aruncată de un nebun

Vitalii Portnikov, publicist ucrainean, spune că atunci când Dmitri Medvedev, numărul doi în Consiliul de securitate al Rusiei, fost președinte și premier, spune că „operațiunea specială” va continua, înseamnă că Putin este pregătit să lupte și că conducerea rusă nu este interesată de încetarea ostilităților și pacea în regiune. Și aceste intenții ale Kremlinului ar trebui tratate ca un fapt împlinit.

La fel în căutarea adevăratelor motive de invadare a Ucrainei, Timothy Ash, economist britanic, opinează că nu este vorba despre extinderea NATO sau despre amenințările percepute la adresa securității Rusiei din partea Alianței sau Ucrainei.

„Putin vrea ca Ucraina să devină un stat vasal al Federației Ruse. Citiți articolul său, pe care l-a scris vara trecută despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor. Acest articol a fost distribuit tuturor militarilor din forțele armate ale Federației Ruse. El stabilește ideologia declanșării unui război. Pentru Putin, rușii și ucrainenii sunt un singur popor și războiul este pentru a-i uni și a corecta, în viziunea lui, cea mai mare catastrofă a secolului al XX-lea - prăbușirea URSS. Se are în vedere conceptul politic al Marii Rusii, pe care Putin a început să îl implementeze.

Când rublele au încetat să fie bani

Ministrul Energiei, German Galușcenko, a spus că Ucraina nu va primi plata în ruble pentru tranzitul gazelor din Rusia.

El a explicat că plățile pentru tranzit nu derivă din acordurile bilaterale: "În primul rând, dacă europenii ar plăti în ruble. Totul este interdependent. Este imposibil să plătești în ruble aici, iar dincolo să primești euro și dolari".

Totodată, miniștrii țărilor G7 au anunțat că nu vor plăti Rusiei gazul în ruble. Vicecancelarul Germaniei Habek a explicat că schimbarea monedei de plată reprezintă o încălcare a contractului actual și, prin urmare, companiile nu ar trebui să fie de acord cu noile condiții. Habek a subliniat că Europa este pregătită pentru orice scenariu, inclusiv pentru oprirea completă a livrărilor.

Ce se mai aude la Odesa?

În opinia lui Viktor Yagun, general-maior de securitate SBU, manevrele navelor rusești în regiunea Odesa urmăresc intimidarea populației și a apărătorilor, nu și debarcarea reală de trupe. Acest lucru este dovedit de ultima tentativă de acostare de pe ambarcațiuni de mare viteză: navele nici măcar nu au reușit să se apropie la o distanță suficientă pentru debarcare. Linia de coastă a regiunii Odesa este fortificată calitativ, așa că încercările de a pătrunde în oraș de pe mare nu vor avea succes, crede generalul.

Totodată, „este imposibil să fie cucerită Odesa fără a fi supus Nikolaevul. Acum se pune problema ca rușii să fie aruncați din Herson. Au o poziție foarte proastă acolo”, a spus expertul.

Problema cea mare acum nu este posibila ofensivă a inamicului, ci măsurile de filtrare luate de ruși în teritoriile ocupate. În special, 14 primari de orașe au fost deja răpiți de ocupanți și nu se știe nimic despre soarta lor. În așezările capturate, rușii numesc colaboraționiști ucraineni în funcții.

Duma vrea ca ucrainenii să „trăiască istoric” în Rusia

În Duma de Stat a fost depus un proiect de lege care îi recunoaște în calitate de compatrioți doar pe vorbitorii de limbă rusă. Autorul proiectului, Konstantin Zatulin, propune eliminarea din criteriile de obținere a statutului de compatriot a cerinței de a avea cetățenie anterioară a URSS și de a locui pe teritoriul fostelor sale republici. El afirmă că „în ultimii 30 de ani de la prăbușirea URSS, a crescut o nouă generație de compatrioți care nu aveau cetățenia URSS”. Deputatul propune declararea rușilor ca „popor formator de stat”, precum și să includă ucrainenii pe „lista popoarelor care trăiesc istoric pe teritoriul Rusiei.”

Mai întâi a fost cuvântul...

Trupa rusă de rock DDT și liderul său, Yuri Shevchuk, care se mențin pe valul popularității încă din anii prăbușirii URSS, au lansat un videoclip pentru piesa Where am I? (Unde sunt?), cu imagini de la bombardarea orașelor ucrainene de către armata rusă.

Videoclipul începe cu texte din Evanghelia după Matei: „Fericiți cei ce plâng, căci vor fi mângâiați. … Fericiți cei milostivi, căci ei vor avea milă. ... Fericiți cei prigoniți pentru dreptate, căci a lor este Împărăția cerurilor…” Clipul se încheie cu fotografii de la bombardamentele orașului Mariupol, Harkov și Borodianka.


Potrivit estimărilor preliminare, aproape 5.000 de persoane au murit la Mariupol, transmite Ukrainskaia pravda, citând autoritățile. După asediere, 150.000 de persoane au fost evacuate din oraș, iar aproximativ 170.000 rămân blocați.