logo

Războiul ruso-ucrainean: cronica IPN de ieri până azi, 1 aprilie


https://www.ipn.md/index.php/ro/razboiul-ruso-ucrainean-cronica-ipn-de-ieri-pana-azi-7978_1088888.html

Discuții sunt, înțelegere – nu

Părțile beligerante continuă să interpreteze rezultatele preliminare ale consultărilor de la Istanbul.

Volodimyr Zelensky a estimat că „există un proces de negociere, care continuă. Dar până acum nu avem nimic în afară de cuvinte. Nu există nimic concret. Există și alte cuvinte - presupusa retragere a trupelor ruse de la Kiev și Cernihiv. Știm că aceasta nu este o retragere, ci consecințele eliminării ocupanților de către apărătorii noștri. În același timp, inamicul adună trupe pentru noi lovituri în Donbas. Suntem pregătiți de aceasta. Nu credem nimănui, oricât de frumos ar vorbi. Și nu vom ceda nimic”, a spus șeful statului ucrainean.

David Arakhamia, negociator din partea Ucrainei, a afirmat că astăzi discuțiile vor fi reluate în regim online. Potrivit acestuia, într-o săptămână, participanții la grupurile de negociere ar trebui să elaboreze un proiect de acord mai închegat, care ar deschide o nouă etapă a discuțiilor.

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat că nu vede „implementarea deplină” a rezultatelor discuțiilor de la Istanbul dintre Ucraina și Rusia. El a mai spus că pe 30 martie a discutat cu Kuleba și Lavrov despre organizarea întâlnirii lor, ceea ce este posibil „în următoarele două săptămâni”.

Premierul Italiei a spus că într-o conversație cu Putin acesta a spus că încă nu a venit momentul pentru o întâlnire cu Zelensky. De asemenea, potrivit liderului rus, condițiile pentru o încetare a focului în Ucraina „nu s-au maturizat încă”.

Rușii vor ca inamicul să-l urmeze pe Ivan Susanin

După ce în urma negocierilor de la Istanbul, șeful delegației ruse, Vladimir Medinski, a spus că armata rusă va „reduce drastic” ofensiva în direcțiile Cernihiv și Kiev, Statele Unite au confirmat mai întâi retragerea parțială a trupelor ruse, dar apoi au declarat că aceasta a fost o repoziționare, și nu o retragere reală. Și Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat inițial că trupele ruse se concentrează pe ofensiva din estul și sudul Ucrainei.

Potrivit Departamentului de Apărare al SUA, acum este prea devreme pentru a considera retragerea trupelor ruse de la Kiev ca un semn de detensionare. Mai mult, armata rusă a devenit „mult mai activă” în regiunea Donbas în ultimele zile, unde, conform datelor de care dispune instituția, se află aproximativ o mie de luptători din compania paramilitară Wagner care au experiență de luptă în mediul urban și peste hotare.

În zilele următoare, conform Ministerului britanic al Apărării, sunt posibile lupte grele în vecinătatea Kievului. „Forțele ruse continuă să dețină poziții la est și la vest de Kiev, în ciuda retragerii unui număr limitat de unități”.

Putin nu a fost pe deplin informat de către Departamentul său de Apărare despre fiecare pas în invazia rusă a Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Apărare, John Kirby. El a mai spus că oficialii Pentagonului au încercat să contacteze partea rusă, dar fără succes.

De-ar fi să fie înc-o dată…

Volodymir Zelensky, vorbind pentru parlamentarii australieni, a spus că dacă lumea ar fi pedepsit Rusia pentru că a atacat Ucraina în 2014, nu ar fi existat o invazie la scară largă în 2022. Și acum, potrivit lui, lumea trebuie să corecteze greșelile și să schimbe mecanismele internaționale de securitate. El a amintit, de asemenea, de aeronava MH17 doborâtă, pentru care Federația Rusă nu a fost pedepsită. Președintele a cerut Australiei să se alăture reconstrucției postbelice a Ucrainei - de exemplu, a orașului Herson.

Totodată, Rusia nu ezită să-și demonstreze hotărârea de a menține tensiunea nu doar în Ucraina. Canalul suedez de televiziune TV4 a declarat că două avioane rusești care au încălcat spațiul aerian suedez de lângă Gotland pe 2 martie erau echipate cu arme nucleare. Experții sunt convinși că acesta a fost un act deliberat de intimidare a Suediei.

Încălcarea spațiului aerian suedez a durat aproximativ un minut. Ca răspuns, în aer au fost ridicate două avioane de luptă.

Militarii, deghizați în autorități civile?

Rusia încearcă să formeze autorități de ocupație în teritoriile invadate. Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, în Federația Rusă sunt selectați angajați ai agențiilor de drept, procurori și instanțe, care ulterior vor fi trimiși în Ucraina pentru a forma osatura viitoarelor creaturi.

În crearea „Republicii Populare Herson” au fost implicați angajații FSB din grupul de operațiuni informaționale și psihologice și ofițerii din Statul Major al Federației Ruse. Principala lor preocupare este realizarea „lucrărilor explicative” cu autoritățile locale și cu populația. Pentru aceasta au fost pregătite videoclipuri cu personaje compromise, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

De cealaltă parte, în cadrul armatei ucrainene a început formarea regimentul belarus Погоня - în componența Legiunii Internaționale a Forțelor Armate ale Ucrainei. Regimentul a fost creat la inițiativa ofițerilor belaruși cu sprijinul Forțelor Armate ale Ucrainei pentru a proteja independența și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și pentru a crea o bază pentru o nouă armată profesională din Belarus, relatează surse ucrainene.

Moldova în vizorul diplomaților americani și UE

Diplomații din SUA și UE au avut prima întâlnire în cadrul Dialogului la nivel înalt privind Rusia. Partea americană a fost reprezentată de subsecretarul de stat pentru afaceri politice al SUA, Victoria Nuland, în timp ce partea europeană a fost reprezentată de secretarul general adjunct al UE pentru afaceri externe, Enrique Mora.

Potrivit declarației emise de Departamentul de Stat al SUA, aceștia au discutat „pași suplimentari pentru izolarea suplimentară a Federației Ruse de economiile SUA și UE și de sistemul financiar internațional, pentru a crea costuri mari pentru acțiunile Rusiei”. În plus, diplomații au salutat coordonarea acțiunilor SUA și UE în această problemă.

Diplomații au mai discutat despre „sprijinul la nivel înalt pentru Republica Moldova și efortul comun pentru consolidarea rezilienței acesteia”.

Pronostic: dacă Ucraina pierde, Moldova va fi „înghițită” fără apă

Vladimir Pastuhov, politolog, cercetător superior la University College London, care încă un an în urmă a scris că Vladimir Putin „va declanșa un război mare pentru a se menține la putere”, acum a estimat că „acest război se poate încheia în trei feluri. Primul este ocuparea întregii Ucraine, după care ar trebui să urmeze ocuparea Moldovei și, eventual, a Georgiei, după care armata rusă se va propti frontal în teritoriile care sunt, legal și efectiv, sub umbrela NATO. Și va trebui să luăm o decizie dacă vrem sau nu un al treilea război mondial - aici și acum.

Ucraina discută cu România exportul agricol prin Constanța

Ucraina dispune de zeci de milioane de tone de produse agricole destinate exportului, pe care nu le poate expedia deoarece Rusia a blocat toate porturile ucrainene. În consecință, Ucraina pierde 1,5 miliarde de dolari pe lună, iar în Europa se conturează o criză alimentară, în timp ce în Africa se intensifică foametea.

„De aceea, noi și partenerii noștri căutăm modalități logistice alternative pentru a ne trimite mărfurile prin porturile maritime europene, în special, portul românesc Constanța. În plus, discutăm despre posibilitatea transportului feroviar”, a spus Solsky.