logo

Războiul din vecinătate: cronica IPN din weekend până azi, 16 mai


https://www.ipn.md/index.php/ro/razboiul-din-vecinatate-cronica-ipn-din-weekend-pana-azi-7978_1089779.html

Zdob și Zdup, alături de Kaluș Orchestra

Greu de zis, dacă „Stefania” interpretată de Kaluș Orchestra ar fi câștigat, să nu fi existat solidaritatea cu ucrainenii care își apără patria, scrie presa ucraineană. Căci iată, juriul național le-a acordat hip-hoperilor ucraineni „doar” locul patru. Spectatorii, însă, au dat o apreciere mult mai generoasă.

Anume televotingul i-a catapultat în componența primilor zece ai Eurovisionului 2022 pe interpretul sârb Konstrakta (locul 5), trupa moldovenească Zdob și Zdub & Advahov Brothers (locul 7) și Subwoolfer din Norvegia (locul 10). Ei le-au dat spectatorilor acea ce se aștepta de la Eurovision sâmbătă seara...

În timpul spectacolului moldovenilor, nu doar sala „a stat pe urechi”, ci și jurnaliștii din centrul de presă au început să danseze. Jurații din Polonia, Lituania, Letonia, România și Moldova, precum și spectatori din 28 de țări, le-au acordat ucrainenilor notele cele mai mari.

Zelensky a legalizat interzicerea partidelor pro-ruse din Ucraina

Documentul de modificare a unor acte legislative ale Ucrainei privind interzicerea partidelor politice a fost trimis lui Zelensky spre semnare pe 6 mai, opt zile mai târziu a fost returnat parlamentului cu semnătura președintelui. Legea a intrat în vigoare pe 15 mai.

Forțele armate ucrainene au câștigat bătălia pentru Harkov

Trupele ruse au decis să se retragă complet din pozițiile lor din jurul Harkovului din cauza contraofensivelor ucrainene și a oportunităților limitate de întăriri. Potrivit experților, Ucraina a câștigat bătălia de la Harkov - trupele ucrainene nu le-au dat trupelor ruse posibilitatea de a înconjura și captura orașul. În plus, apărătorii au lansat o contraofensivă în direcția Izyum.

Miniștrii de externe ai G7 au promis că vor oferi Ucrainei mai multe arme

În marja întâlnirii G7 din Germania, la care au fost invitate Ucraina și Moldova, ministrul de externe Dmitri Kuleba a cerut țărilor G7 să procedeze la confiscarea bunurilor rusești pe care să le pună în serviciul restaurării Ucrainei. Potrivit acestuia, aceste fonduri ar trebui să fie puse la dispoziția Kievului pentru a reface țara, reconstrucția ei după toate distrugerile provocate de Rusia.

Miniștrii G7 au declarat că vor continua să ofere asistență militară Ucrainei și, de asemenea, au promis că vor crește presiunea economică asupra Rusiei. În plus, diplomații s-au angajat să continue să lucreze pentru a reduce penuria globală de alimente cauzată de războiul din Ucraina.

Totodată, după o întâlnire informală a șefilor departamentelor de afaceri externe ale țărilor membre ale NATO, secretarul de stat american Anthony Blinken a opinat că NATO va fixa în noua sa strategie o prevedere privind necesitatea descurajării oricărei agresiuni din partea Rusiei.

Delegația Senatului SUA vizitează Ucraina

Președintele Ucrainei Volodymyr Zelensky s-a întâlnit cu o delegație a Senatului SUA condusă de liderul republican în camera superioară a Congresului Mitchell McConnell. Potrivit șefului statului, o astfel de vizită este un semnal puternic de sprijin bipartizan pentru Ucraina din partea Congresului SUA.

Ocupanții au permis o evacuare din Mariupol

Primăria Mariupol a relatat că, după trei zile de așteptare, militarii Federației Ruse au permis convoiului cu locuitorii Mariupolului să treacă spre Zaporojie. Potrivit autorităților, convoiul era alcătuit dintr-un număr enorm de automobile - de la 500 la 1000 de mașini.

Președintele finlandez i-a vorbit lui Putin despre planurile țării de aderare la NATO

Președintele finlandez Sauli Niiniste l-a sunat pe președintele rus Vladimir Putin pentru a-l informa că țara sa aderă la NATO pentru a-și consolida propria securitate. Liderul rus a răspuns că mișcarea în cauză ar avea un impact negativ asupra relațiilor între cele două state.

În Suedia, Partidul Social Democrat de guvernământ a decis oficial să solicite aderarea la NATO. Totodată, s-a anunțat că, în cazul aprobării solicitării, țara nu va accepta amplasarea armamentului nuclear pe teritoriul său.

Toate țările sunt de acord cu admiterea Finlandei și Suediei în NATO, inclusiv Turcia, a relatat ministrul italian de externe Luigi Di Maio. NATO intenționează să-și consolideze prezența militară în regiunea baltică chiar înainte ca Finlanda și Suedia să se alăture alianței. Acest lucru a fost anunțat pe 15 mai de secretarul general al organizației Jens Stoltenberg

Totodată, Biroul Președintelui Ucrainei a declarat cu această ocazie că, drept urmare a intrării Finlandei în Alianță, „granițele NATO vor ajunge în suburbiile Sankt Petersburgului”.

Ucraina, cu cartea Finlandei și Suediei pe tapetul NATO

Viceprim-ministra Ucrainei pentru integrare europeană și euro-atlantică, Olga Stefanișina, a spus că cererea Kievului de aderare la NATO ar trebui luată în considerare la fel de repede ca cererile Suediei și Finlandei: „NATO a învățat din greșelile sale politice făcute în 2008, când promisiunile de aderare și cooperare ulterioară, neacoperite cu soluții practice în această direcție, au condus la trei războaie, dintre care două sunt acum pe teritoriul Ucrainei. Sperăm că atunci când vine vorba de luarea în considerare a cererii ucrainene, deciziile se vor lua și mai rapid”.

Borrell a anunțat o nouă tranșă de asistență militară

Autoritățile UE vor aloca Ucrainei o asistență suplimentară de 500 de milioane de euro pentru achiziționarea de arme grele - tancuri și artilerie. Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a cerut, de asemenea, țărilor G7 să sporească presiunea asupra Rusiei, să impună noi sancțiuni, să încerce să izoleze Federația Rusă pe scena mondială și „să creeze un front unit pentru a sprijini Ucraina”.