logo

Războiul din vecinătate: cronica IPN de ieri și până azi, 1 iunie


https://www.ipn.md/index.php/ro/razboiul-din-vecinatate-cronica-ipn-de-ieri-si-pana-azi-1-iunie-7978_1090124.html

Liderii UE au pus petrolul rusesc sub embargou

„Consiliul European este de acord că cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei se va extinde la țițeiul și produsele petroliere expediate din Rusia către statele membre ale UE, cu o scutire temporară pentru țițeiul transportat prin conducte”, a concluzionat oficial summit-ul UE într-o declarație.

Embargoul UE va acoperi 2/3 din importurile de petrol rusesc. Restul merg pe ramura sudică a conductei „Дружба” către Ungaria, Slovacia și Republica Cehă. Pentru aceste țări se va face o excepție limitată în timp. „Consiliul European va reveni cât mai curând posibil asupra problemei unei scutiri temporare pentru țițeiul din conducte”, a adăugat comunicatul summit-ului.

Kievul nu crede garanțiilor Moscovei

Ucraina nu are încredere în Federația Rusă și poate să înceapă exportul de cereale doar cu asistența ONU și a țărilor prietene. Ucraina vrea să primească garanții de la ONU și țări-terțe pentru exportul de cereale din porturile țării.

Ministrul de Externe, Dmitri Kuleba, a declarat acest lucru într-un interviu pentru ziarul italian Repubblica. „Trebuie să fim foarte prudenți, o garanție unilaterală de la Kremlin nu este suficientă. Avem nevoie ca țări terțe să-și asume responsabilitatea pentru respectarea acordului. Ne bucurăm și de intervenția Națiunilor Unite. Ne interesează ca cereale să ajungă în acele țări care au nevoie de ele”, a subliniat șeful Ministerului de Externe.

Anterior, Rusia și-a exprimat disponibilitatea de a debloca porturile ucrainene pentru exportul de cereale în schimbul ridicării sancțiunilor.

Ucraina va putea ataca ținte la 500 de kilometri depărtare

După ce Joe Biden a spus că Statele Unite nu-i vor da Ucrainei sisteme de lansare multiple a rachetelor (MLRS) cu rază lungă de acțiune, The Wall Street Journal (WSJ), scrie că se examinează transferul în Ucraina a sistemelor de rachete cu o rază de acțiune de peste 64 km.

Publicația subliniază că obuzierele M777, pe care Statele Unite le-au furnizat anterior Ucrainei, au o rază de acțiune de două ori mai mică. Potrivit WSJ, Statele Unite pot furniza Ucrainei instalații M31 GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System), raza acestora, în funcție de muniție, putând ajunge la 500 km. Aceste instalații vor fi echipate cu rachete cu o rază de acțiune de 64 km.

După cum notează ziarul, furnizarea unor astfel de rachete va întări armata ucraineană, dar nu va permite extinderea ostilităților pe teritoriul rus.

Pușcăriaș în Rusia, bun de a deveni „erou al denazificării Ucrainei”

Un criminal din regiunea Habarovsk a aplicat pentru a se înrola în forțele de securitate din Luhansk.

Aceasta a devenit posibil după ce a fost anulată o decizie judecătorească care dispunea arestarea și trimiterea în detenție a unui rezident local judecat la pedeapsă cu suspendare pentru recoltare și transportare de marijuana. Acesta a semnat un contract de angajare în miliția așa-zisei Republici Populare Luhansk. Potrivit avocatului, decizia instanței de apel poate fi atacată cu recurs, dar el crede că dosarul va fi „pus la murat”.

Descompunerea, finalul oricăror imperii

Secretarul consiliului de securitate a Ucrainei Alexei Danilov a spus că Rusia de astăzi nu va putea supraviețui, „pentru că este o formațiune artificială”.

Oficialul a declarat că după plecarea lui Vladimir Putin de la putere și prăbușirea Rusiei, este necesar ca acest teritoriu să fie lipsit de arme, inclusiv de cele nucleare. „Însăși viața îl va elimina pe Putin. Rusia se va destrăma pe timpul vieții noastre. Sută la sută că aceasta va avea loc”, remarcat Danilov.

Putin trebuie înlăturat de la putere, altfel folosirea forței brute de către Rusia va continua, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki pentru Sky News: „Putin ne va amenința și ne va șantaja mereu. Desigur, am dori să-l vedem înlăturat complet, el reprezintă forța brută, iar Rusia este o superputere”. În același timp, Morawiecki a subliniat că amenințările și șantajul nu pot fi evitate, dacă Putin va câștiga războiul - atunci „întreaga Europă nu va mai fi în siguranță”.

„Denazificarea” începe cu rusificarea și mankurtizarea

Rusia îi transportă pe copiii ucraineni în regiunea Rostov pentru a le acorda cetățenia rusă.

După cum a spus Piotr Andriușcenko, consilierul primarului Mariupol, 540 de orfani din regiunea Donețk sunt ținuți în complexul sportiv și de refacere Romașka din satul Zolotaia Kosa, raionul Neklinov. 267 dintre ei provin din Volnovaha și Mariupol. Acum copiii sunt pregătiți pentru o procedură simplificată de acordare a cetățeniei ruse, în conformitate cu modificările recente ale legislației ruse. Procesul este supravegheat de Maria Lvova-Belova, comisar pentru copii de pe lângă președintele Rusiei.

Echipa comună de anchetă, formată din Ucraina, Lituania și Polonia lucrează pentru a investiga crimele de război ale Rusiei din Ucraina. Grupul s-a reunit la Haga pentru a coopera cu echipa procurorului Karim Khan de la Curtea Penală Internațională (CPI).

Trădarea poate avea atâtea înfățișări…

Oamenii legii ucraineni investighează de ce rușii au reușit să cucerească atât de repede regiunea Herson și de ce au traversat liber istmul din Crimeea, care ar fi fost deminat înainte de aceasta, a declarat Oleksii Danilov, șeful Consiliului Național de Securitate și Apărare, într-un interviu acordat Ukrinform: „Nici eu nu am un răspuns definitiv cu privire la ceea ce s-a întâmplat acolo, din păcate. Dar cu siguranță trebuie să obținem un răspuns. De chestiunea aceasta se ocupă organismele abilitatea de a se ocupa de astfel de probleme.

Rada a făcut o interpelare către Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei cu cererea de a impune sancțiuni împotriva Patriarhului Kirill și altor șapte reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Ruse.