logo

Războiul din vecinătate: cronica IPN de ieri până azi, 9 august


https://www.ipn.md/index.php/ro/razboiul-din-vecinatate-cronica-ipn-de-ieri-pana-azi-7978_1091577.html

Au prins rugină și au pierdut reacția?

Orest Sohar, redactorul-șef al publicației ucrainene „Obozrevateli”
opinează în legătură cu studiul Amnesty Internațional, care a provocat reacții dure în Ucraina: „De câțiva ani, Amnesty International este o armă în mâinile propagandei lui Putin. Iar cel mai recent raport despre situația din Ucraina este doar unul dintre numeroasele cazuri. Organizația internațională joacă alături de Putin? Desigur ca da... Organizațiile internaționale pentru drepturile omului au prins rugină de decenii relativ calme în Europa. Ei nu știu să lucreze în condiții de agresiune militară pe scară largă din partea unui anumit stat care amenință întreaga lume civilizată.

Se pare că dacă conducerea și angajații Amnesty International moderne ar fi transferați în anii patruzeci ai secolului trecut, al Treilea Reich nu le-ar permite să intre pe teritoriul său, așa cum face Rusia acum, așa că ar emite rapoarte cu toată responsabilitatea despre modul în care partizanii pun în pericol cetățenii și se ascund în subsoluri, în timp ce evreii încalcă legile privind imigrația și „trec ilegal granițele”, fugind din Germania. Lui Goebbels i-ar fi plăcut”.

Centrul pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională din cadrul Ministerului ucrainean al Culturii și Informației afirmă că Amnesty International a folosit mărturiile persoanelor supuse presiunilor ocupanților pentru a pregăti raportul scandalos.

În special, potrivit departamentului, materialul a fost colectat pe teritoriul lagărelor de filtrare și al închisorilor, sondajul a fost realizat în rândul celor care „au dorit” să ofere astfel de informații.

Centrul constată că informațiile culese pe teritoriul lagărelor în acest mod nu ar trebui în genere folosite, deoarece interviurile au fost selectate sub presiunea constantă din partea agențiilor de aplicare a legii din Federația Rusă. Uneori, acest gen de interviu „corect” era singura șansă de a trece procedura de filtrare și de a părăsi teritoriile ocupate. În plus, materialele colectate de jurnaliști și voluntari angajați au fost lecturate de către administrația instituțiilor și, în unele cazuri, de către angajații Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse.

La Centrala de la Zaporojie, atmosferă încinsă

Partea rusă s-a declarat gata să arunce în aer centrala nucleară Zaporojie, transmite Energoatom cu referire la declarația șefului forțelor de protecție radioactivă, chimică și biologică din Federația Rusă, general-maiorul Valery Vasiliev. "După cum știți, am minat toate facilitățile importante ale centralei nucleare din Zaporojie. Și nu ascundem acest lucru de inamic. I-am avertizat. Inamicul știe că centrala va fi fie rusă, fie a nimănui. Iar dacă va veni cel mai dur ordin, trebuie să-l îndeplinim cu cinste", le-a spus Vasiliev soldaților săi.

Reprezentantul Kremlinului la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a invitat o misiune internațională la Zaporojie pentru a desfășura „activități de salvgardare și pentru a monitoriza starea securității generale și securitatea nucleară”, potrivit unei note transmise diplomaților la Viena, scrie Bloomberg.

Ombudsmanul ucrainean Dmitry Lubineț a cerut Secretarului General al ONU, AIEA și întreaga comunitate mondială „să ia toate măsurile pentru o misiune pe probleme de securitate la CNE Zaporojie, să demilitarizeze complet teritoriul NPP și să ofere garanții de securitate angajaților din centrala nucleară și locuitorilor orașului Energodar pentru deservirea stației”.

În mesaj, el face referire la datele Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării, conform cărora teritoriul centralei este minat, iar angajații uzinei sunt supuși torturii și sechestrului, primesc amenințări.

Moldova este îngrijorată de potențialele daune aduse centralei nucleare de la Zaporojie ca urmare a bombardamentelor și solicită accesul experților de la AIEA, a scris presa ucraineană cu referință la Ministerul Afacerilor Externe al Moldovei.

Casa Albă a cerut Rusiei să oprească toate operațiunile militare din apropierea instalațiilor nucleare ale Ucrainei.

Așa vine „lumea rusă”, în Ucraina și nu numai

În Rusia deja de trei luni are loc formarea unor așa-numite unități de voluntari pentru „operațiunea militară specială” (SVO) în Ucraina. Autoritățile locale și organizațiile de veterani lansează apeluri, voluntarilor li se promit plăți solide în numerar și dotarea cu toate echipamentele necesare.

Problemele de procedură se rezolvă prin comisariatele militare, unde se semnează un contract cu Ministerul Apărării. De regulă, astfel de unități sunt formate din compatrioți care sunt antrenați împreună și vor trebui, de asemenea, să participe la ostilități împreună.

Turcia, cu viziuni proprii în ecuația scrisă de Rusia

UE examinează impunerea de sancțiuni împotriva Turciei din cauza apropierii de Rusia, scrie Financial Times. Surse dintre oficialii occidentali au declarat că sunt îngrijorați de promisiunea lui Erdogan și Putin de a extinde cooperarea în comerț și energie. În același timp, UE nu a purtat încă discuții pe această temă și există dezacorduri în cadrul uniunii însăși cu privire la eventuala impunere de sancțiuni împotriva Ankarei.

Cu toate acestea, recentele mișcări nu înseamnă că Turcia devine un aliat al Rusiei. Este o manevră obișnuită a președintelui turc între părțile în conflict, a opinat Vladimir Dubovik, directorul Centrului de Studii Internaționale. Recent, Turcia a fost de acord să plătească parțial în ruble, gazul rusesc, și a permis accesul cardului Mir al „Sberbankului” rusesc în Turcia.

Situația, când procedura democratică e doar o aparență

Căpetenia „DPR” Denis Pușilin a confirmat informația că în Mariupolul ocupat se dorește să se țină un „proces” al soldaților capturați din Azovstal. Anterior, primarul orașului Mariupol, Vadym Boycenko, a raportat că ocupanții adună celule de închisoare pe scena filarmonicii de cameră, unde plănuiau să organizeze un „proces” demonstrativ al apărătorilor Ucrainei în septembrie.