logo

Războiul din vecinătate: cronica IPN de ieri până azi, 7 iulie


https://www.ipn.md/index.php/ro/razboiul-din-vecinatate-cronica-ipn-de-ieri-pana-azi-7978_1090906.html

Magazinul de suveniruri de la Casa Albă a lansat o monedă de colecție dedicată apărătorilor Insulei Șerpilor. Moneda costă 100 de dolari, este transportată gratuit în Ucraina și în țările NATO. 20 la sută din vânzări vor merge pentru a ajuta femeile și copiii ucraineni (vezi foto).

Victoria se făurește nu numai pe câmpul de luptă

Încheierea războiului depinde de sancțiunile împotriva Rusiei și de furnizarea de arme Ucrainei, a spus președintele Volodymyr Zelenski, răspunzând la întrebarea despre cât timp va dura războiul.

Potrivit lui, depinde de momentul în care Rusia își va da seama ce a făcut și va începe retragerea din Ucraina: "Vreau să cred că ei pot înțelege asta singuri. Apoi, cum pune întreaga lume presiune pe Rusia și îi alungă de la noi. Noi luptăm cu arma în mână, iar restul lumii – prin sancțiuni, politic, prin ajutor și livrări rapide de arme către noi”.

Președintele a adăugat că momentul încheierii războiului depinde și de cetățenii Ucrainei – de sprijinul acordat de către aceștia Forțelor Armate ale Ucrainei și de economia țării.

Cu avioanele, s-a trecut. Dar cu sistemele antiaeriene, cum rămâne?

La un briefing comun cu premierul irlandez Michol Martin președintele Volodymyr Zelenski a spus că Ucraina nu mai așteaptă avioane din Occident, ci așteaptă să primească sisteme de apărare aeriană: „Poate că sunt foarte insistent, dar, totuși, siguranța spațiului aerian este o prioritate. Deja nimeni nu așteaptă ajutor pe plan aviatic, dar toți așteptăm - și avem confirmare - sosirea unor sisteme puternice de apărare aeriană în Ucraina.”

60 de kilometri și ești în America

Statele Unite, care hotărăsc ce să se facă cu resursele rusești din străinătate, trebuie să rememoreze că Alaska, până în 1867, a fost teritoriul Rusiei și că Federația Rusă ar putea începe să o „returneze”, a declarat președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin în sesiunea plenară a forului.

Asiaticii cumpără gaze cât nu le trebuie

De la începutul războiului la scară largă în Ucraina, China și India au cumpărat din Rusia resurse energetice în valoare de 24 de miliarde de dolari, scrie Bloomberg.

Conform datelor vamale, până la sfârșitul lunii mai, China a cheltuit în trei luni 18,9 miliarde dolari pe petrol, gaze și cărbune rusești. Este aproape de două ori mai mult decât cu un an mai înainte.

India a plătit 5,1 miliarde de dolari în aceeași perioadă, depășind de peste cinci ori suma achitată anul trecut. Astfel, Federația Rusă a avut din ambele țări venituri suplimentare de 13 miliarde de dolari, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021. Analiștii notează că China cumpără deja aproape tot ceea ce Rusia poate exporta prin conducte și porturile ei din Pacific.

Deblocarea porturilor cu cereale, aproape, dar nu se știe când

Ucraina are dubii că se va ajunge la un acord privind deblocarea exporturilor de cereale în viitorul apropiat, a declarat mistrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba într-un interviu acordat Bloomberg: „Suntem la doar câțiva pași de înțelegere, dar acești pași sunt cei mai dificili. Nu vreau să mă alătur corului celor care spun că acordul va fi atins săptămâna viitoare”.

Potrivit ministrului de externe, negociatorii încă nu au ajuns la un acord privind protejarea Odesei de atacurile rusești, precum și patrulele străine care să păzească încărcăturile nemilitare. „Avem nevoie de garanții ferme”, a subliniat Kuleba.

Între victimă și agresor nu e nicio asemănare

Andriy Eermak, șeful administrației prezidențiale ucrainene, a criticat raportul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, care notează încălcări din ambele părți ale conflictului: „Există un singur vinovat în acest război - Rusia. Având în vedere acest lucru, a pune victima și agresorul pe aceeași linie înseamnă să dispersezi responsabilitatea și să deplasezi atenția de la problema principală, de la faptul că Rusia a atacat Ucraina și ne ucide poporul.

Partea ucraineană investighează crimele de război și crimele împotriva umanității. Partea rusă își acoperă urmele. Aceasta este o diferență fundamentală între noi”, a subliniat șeful administrației prezidențiale.

No passaran și dă-i foc!

Mișcarea de gherilă BOAK - Organizația de Luptă Anarho-Comunistă - a revendicat incendierea comisariatelor militare din Rusia. Potrivit partizanilor, războiul declanșat de Putin împotriva Ucrainei i-a obligat să-și declare public existența. Aceștia plănuiesc să continue să organizeze acțiuni de sabotaj pe teritoriul Federației Ruse fără a afecta populația civilă.

...și la vară, cald!

Semyon Kabakaev, membru al grupului de experți al armatei ucrainene, a opinat pentru mass-media că „Putin a activat șantajul economic, energetic, alimentar, financiar al Europei. Chiar și cu ajutorul inflației, creează un disconfort foarte mare. Acesta este un război de supraviețuire pentru Europa, în același mod ca și pentru Rusia și Ucraina. Europenii nu sunt interesați să mărească durata acestui război. Ar fi de acord să încheie povestea până în toamnă cu o pace proastă și să înceapă un sezon normal de încălzire. E de înțeles că acest război i-a afectat direct”, a opinat expertul.

Moskalii, meșteri de a întoarce timpul înapoi

În Letonia, urmând Germania, se discută revenirea la serviciul militar obligatoriu ca reacție la amenințarea rusă. „Acum nu avem niciun motiv să credem că Rusia își va schimba comportamentul”, a spus ministrul apărării Artis Pabriks.

Din 2023 se planifică să fie introdus serviciul militar obligatoriu pentru bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani. Pe o perioadă de 11 luni. Femeile vor recrutate pe bază de voluntariat.