logo

Războiul din vecinătate: cronica IPN de ieri până azi, 4 mai


https://www.ipn.md/index.php/ro/razboiul-din-vecinatate-cronica-ipn-de-ieri-pana-azi-7978_1089523.html

Suflul războiului, la Cernăuți

Autoritățile regiunii Cernăuți, populate de o minoritate semnificativă de români, au emis o dispoziție prin care obligă toți bărbații de vârstă militară să poarte asupra sa în permanență o serie de documente. Pe lângă actele de identitate, ei trebuie să dețină un certificat de înregistrare la secția de recrutare, livretul militar sau legitimația temporară a persoanei supuse serviciului militar.

Lavrov pune Holocostul pe seama evreilor
 
Scandalul diplomatic izbucnit după cuvintele ministrului rus de externe Serghei Lavrov despre presupusa origine evreiască a lui Adolf Hitler ia amploare. Interviul ministrului a revoltat autoritățile israeliene, care au calificat afirmațiile sale ca impardonabile și absurde. Ca răspuns, Ministerul rus de Externe a emis o declarație în care acuză Israelul că sprijină „regimul neo-nazist” de la Kiev și susține că unii evrei au ajutat la realizarea Holocaustului.

Potrivit Ministerului rus de Externe, „originea evreiască a președintelui Zelenski nu este o garanție împotriva dezmățului neonazismului din țară. Președintele Letoniei, E. Levits, are și el rădăcini evreiești. Și, de asemenea, acoperă „cu succes” reabilitarea Waffen SS în țara sa”, a declarat Ministerul rus de Externe, comentând apelul ministrului leton al apărării, Artis Pabriks, de a onora memoria membrilor legiunii letone Waffen SS care au căzut în luptă.

Pe 2 mai, ambasadorul rus a fost chemat la Ministerul israelian de Externe pentru explicații, care a calificat declarația lui Lavrov drept impardonabilă și scandaloasă, care este și „o teribilă greșeală istorică”. Potrivit ministrului adjunct al economiei israelian Yair Golan, în propriile sale cuvinte, ministrul rus de externe „reînvie nazismul”. Departamentul de Stat al SUA și premierul italian Mario Draghi l-au criticat de asemenea pe Serghei Lavrov.

Declarațiile oficialilor ruși conform cărora Israelul sprijină „regimul neonazist” de la Kiev, precum și analogiile cu naziștii, insultă memoria victimelor Holocaustului.

Partea israeliană condamnă în mod fundamental invazia rusă, a declarat ambasadorul israelian Michael Brodsky într-un comentariu pentru RBC-Ucraina, iar publicația israeliană Haaretz subliniază că „afirmațiile grotești” ale lui Lavrov despre Hitler, într-o încercare disperată de a justifica agresiunea rusă, aprind focul antisemit în lume. Ziarul citează comentariile Comitetului Evreiesc American, care spune: „Am vorbit în mod repetat despre necesitatea denazificării – la Moscova, nu la Kiev”.

Eliberarea planetei Marte de marțieni ar fi următorul obiectiv

Într-un interviu pentru Xinhua, ministrul rus de externe a spus că „operațiunea militară specială rusă din Ucraina contribuie la procesul de eliberare a lumii de opresiunea neo-colonială a Occidentului, puternic îmbibat de rasism și de sindromul exclusivității”. Potrivit acestuia, Occidentul ar încerca să împiedice „cursul natural al istoriei și nu vrea să se împace cu noile realități geopolitice, pentru sine și pentru întreaga comunitate internațională”.

Mihailo Podoliak, consilier al președinției ucrainene, a scris că orice „eliberare” din Rusia ar aduce doar distrugeri în masă. „Cu toate acestea, următoarele obiective ale operațiunii speciale a Federației Ruse se pot referi la „eliberarea” planetei Marte de marțieni. Așteptăm”, a scris Podoliak pe Twitter.

Viitorul ar putea fi chiar sumbru

Exploziile din regiunea separatistă a Moldovei, întreruperea aprovizionării Poloniei și Bulgariei cu gaze sunt semne că războiul Rusiei ar putea depăși Ucraina, scrie The New York Times. „Timp de nouă săptămâni, președintele Biden și aliații occidentali au remarcat necesitatea de a menține războiul pentru Ucraina în Ucraina. Acum, la Washington și capitalele europene, se tem că acesta s-ar putea răspândi în statele vecine, în spațiul cibernetic și în țările NATO, confruntați brusc cu Rusia prin tăierea gazelor de către Rusia", se spune în articol.

Pe termen lung, aceasta ar putea escalada într-un conflict mai direct între Washington și Moscova, asemănător Războiului Rece, întrucât ambele țări încearcă să-și submineze puterea.

Sfârșitul legendei cu „operațiunea specială”?

Va anunța sau nu Putin o mobilizare generală? - este subiectul speculat de jurnalistul Roger Boyes într-un articol de opinie din ziarul britanic The Times. Dacă da, asta ar însemna sfârșitul legendei cu „operațiunea specială”. De asemenea, aceasta ar marca tranziția spre un război de durată. Boyce îl citează pe Michael Kofman, analist militar la Centrul CNA american, care a spus: „Fără o mobilizare generală, Donbasul este ultima mare ofensivă pe care o poate desfășura armata rusă, ținând cont de starea actuală și disponibilitatea forțelor. Indiferent dacă reușește sau nu, armata rusă va fi epuizată din punct de vedere al potențialului ofensiv”.

Mai întâi a fost cuvântul...

În sesiunea plenară de marți, 3 mai, Rada Supremă a Ucrainei a interzis activitatea partidelor pro-ruse din Ucraina. 330 de deputați ai poporului au votat pentru, inclusiv 17 deputați populari din fostul partid de opoziție: 12 persoane din noua grupare Platformă pentru Viață și Pace, precum și încă cinci deputați din Platforma Opoziției pentru Viață, care acum nu fac parte din nicio fracțiune.

În altă ordine de idei, Rada a votat pentru un proiect de decizie privind inadmisibilitatea însușirii de către Federația Rusă a victoriei asupra nazismului.

Totodată, Rada a susținut un apel către Congresul SUA de a recunoaște Rusia drept stat-sponsor al terorismului.

„rmn”, o problemă militară pentru ruși

Șeful serviciilor de informații militare ucrainene, Kirill Budanov, a declarat într-un interviu acordat presei locale că așa-numita „rmn” nu reprezintă cine știe ce amenințare pentru Ucraina, dar acest teritoriu rămâne un factor de destabilizare în întreaga regiune: „Transnistria este o uriașă problema pentru ei (Rusia) din punct de vedere militar. E un teritoriu pe care ei îl controlează complet. Cu toate acestea, nu au nicio cale de acces la el. Frontiera este cu Moldova, dintr-o parte, și cu Ucraina, de cealaltă parte. Și oricât s-ar râțoi, nu pot face nimic serios acolo”.