logo

Războiul din vecinătate: cronica IPN de ieri până azi, 3 august


https://www.ipn.md/index.php/ro/razboiul-din-vecinatate-cronica-ipn-de-ieri-pana-azi-7978_1091466.html

Vania trebuie să tacă și să creadă în stelele de pe Kremlin

Mihail Podoliak, consilierul din administrația președintelui ucrainean, a numit prostie juridică decizia Curții Supreme a Federației Ruse de a recunoaște batalionul Azov drept o „organizație teroristă”.

El a amintit că din 2014 nu există niciun batalion de voluntari Azov, deoarece Azov este o unitate de forțe speciale, care face parte din Forțele Armate ale Ucrainei.

Consilierul administrației prezidențiale a subliniat că deciziile instanțelor ruse nu au nicio consecință juridică internațională, iar jurisdicția rusă nu se proiectează pe teritoriul Ucrainei și asupra acțiunilor cetățenilor ucraineni de apărare a integrității teritoriale a țării.

„Dar este cert că Rusia va purta responsabilitatea juridică directă pentru abuzul față de prizonierii de război, în special prin provocarea unor „decizii judecătorești false” și invalide. Chiar dacă aceste decizii sunt necesare Federației Ruse doar pentru propagandă internă”, a conchis Podoliak.

Și democrați, și republicani

Parlamentarii americani au prezentat un proiect de lege care recunoaște Rusia ca stat sponsor al terorismului. Inițiatorii documentului, inclusiv democrați și republicani, explică că vor să folosească toate pârghiile posibile pentru a pune capăt războiului rusesc împotriva Ucrainei.

Cu titlu de răspuns, Ministerul rus de Externe a spus că recunoașterea Rusiei ca sponsor al terorismului ar putea duce la ruperea relațiilor diplomatice cu Statele Unite.

OSCE nu mai e la cheremul Rusiei?

Ministrul polonez de externe, președintele în exercițiu al OSCE, Zbigniew Rau, a sosit în Ucraina. Împreună cu el e și secretarul general al OSCE, Helga Maria Schmid. Delegația a vizitat orașul-martir Bucha.

Prezența OSCE în Ucraina va continua fără acordul Federației Ruse, a declarat Zbigniew Rau, ministrul polonez de externe, președinte în exercițiu al OSCE, într-o conferință de presă la Kiev. El a anunțat, de asemenea, un nou program pentru Ucraina: „Astăzi am ocazia să anunț că lansăm un program amplu și ambițios pentru Ucraina... Suntem hotărâți să rămânem pe teren și să sprijinim Ucraina în confruntarea ei cu un număr imens de provocări, precum și cu reconstrucția postbelică. Sunt convins că OSCE va juca un rol important în aceste proiecte”.

Olenovka: acces oprit pentru a șterge, nestingherit, urmele crimei?

Nu există niciun motiv să avem încredere în listele morților și răniților din Olenovka publicate de ruși, a declarat Andrey Yusov, reprezentant al serviciului ucrainean de recunoaștere „GRU”.

Potrivit acestuia, Unitatea de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război imediat după atac a apelat la Rusia pentru informații, dar nu a primit încă răspunsuri oficiale.

În timpul verificării, s-a dovedit că listele publicate de ruși conțin nume ale soldaților ucraineni care au fost răniți înainte de evenimentele de la Olenovka și în privința cărora au existat acorduri privind schimbul în viitorul apropiat. În momentul atacului, ei ar fi trebuit să se afle într-un spital, nu într-o cazarmă dintr-o zonă industrială, a subliniat Yusov. „În consecință, nu putem vorbi despre confirmarea listelor, iar rușii nu au oferit încă răspunsuri oficiale în conformitate cu dreptul internațional”, a adăugat el.

Reprezentantul Radei Supreme pentru drepturile omului, Dmitri Lubineț, a declarat că partea rusă nu dă acces la locul uciderii prizonierilor ucraineni de la Olenovka reprezentanților Comitetului Internațional al Crucii Roșii. Între timp, biroul Secretarului General al ONU a raportat că ONU a primit solicitări de a efectua o investigație asupra evenimentelor de la Olenovka simultan din partea Ucrainei și a Rusiei.

Procurorul general al Ucrainei Andrei Kostin afirmă că experții internaționali sunt siguri că în colonia cu prizonieri de război ucraineni din Olenovka ocupată au fost detonate arme termobarice rusești.

Lumea așteaptă dejunuri și prânzuri, nu tam-tamuri belicoase

Administrația Porturilor Maritime din Ucraina a relatat că 68 de nave cu 1,2 milioane de tone de marfă la bord au fost în porturile ucrainene de la începutul invaziei pe scară largă a Federației Ruse. Două treimi din aceste mărfuri sunt „produse așteptate în întreaga lume”.

Gazele, arma care pune capitalele în genunchi

Ponderea gazului rusesc în importurile Germaniei a scăzut de la 55% la 30%, a declarat cancelarul Olaf Scholz pentru The Globe and Mail: „Nu vreau să neg că ne-am bazat prea mult timp și prea unilateral pe aprovizionarea cu energie din Rusia. Astăzi ne plasăm într-o altă realitate și ne adaptăm rapid. Am încetat să mai importăm cărbune din Rusia, până la sfârșitul acestui an vom înceta să mai importăm petrol. Cu gazul este cel mai greu.”

Cancelarul a numit o capcană și ideea Moscovei de aprovizionare cu gaz prin Ucraina, în loc de Nord Stream, iar problemele cu livrarea turbinei - o cacealma de-a lui Putin: „Nu mai poate folosi acest pretext și se referă la motive tehnice pentru a limita livrările de gaze.

Aceasta este deja o schemă bine cunoscută: Federația Rusă a vrut să oprească livrările de gaze și să dea vina pe sancțiunile UE”.

Simbolurile țării care s-a stins nu mai luminează

Ministerul ucrainean al Culturii recomandă redenumirea străzilor cu numele lui Gagarin, Pușkin, Gorki, Lermontov, Mayakovsky, Michurin, Chkalov, Komarov, Suvorov și Matrosov.

Potrivit consiliului de experți al ministerului, acestea sunt cele mai frecvente zece toponime asociate rușilor ale căror vieți și activități nu au nicio legătură cu Ucraina.