logo

Războiul din vecinătate: cronica IPN de ieri până azi, 29 iulie


https://www.ipn.md/index.php/ro/razboiul-din-vecinatate-cronica-ipn-de-ieri-pana-azi-7978_1091374.html

Zelenski: Ucraina, succesoarea Rusiei kievene

„Rusia nu va reuși să-i intimideze pe cetățenii ucraineni prin teroarea atacurilor cu rachete”, a declarat joi președintele ucrainean Volodymyr Zelenski cu ocazia Zilei statalității ucrainene.

Odată cu această nouă sărbătoare, instituită de Zelenski acum un an, Ucraina contrazice afirmațiile Moscovei că nu este deloc un stat real, ci o entitate artificială.

În anul 988, marele cneaz al Kievului Volodimir (Vladimir) a adoptat oficial creștinismul în ziua de 28 iulie. În trecut, aniversarea era marcată de ruși și de ucraineni împreună.

 Un Ilovaisk pentru ruși, la Herson

Pentru a deteriora podurile din zona Hersonului peste Nipru, prin care era aprovizionată armata rusă, Ucraina și-a folosit noua artilerie cu rază lungă de acțiune. Serviciile de informații britanice notează că, în urma atacului asupra podurilor, Armata a 49-a rusă, care este staționată pe malul vestic al Niprului, lângă Herson, s-a pomenit într-o situație foarte vulnerabilă.

Hersonul, cea mai importantă localitate ocupată de Rusia după 24 februarie, este acum practic izolată de alte teritorii ocupate. Pierderea sa ar submina serios intenția Federației Ruse de a prezenta ocupația ca un succes.

Țintele inamice vor fi nimicite, oriunde s-ar afla

Secretarul Consiliului de securitate al Ucrainei Oleksiy Danilov, comentând declarația președintelui Zelenski că vor fi lovite teritoriile de unde provin atacurile, a relevat că decidenții ucraineni vor avea suficientă voință politică pentru a distruge obiective de pe teritoriul Federației Ruse: „Credeți-mă, mâna nimănui nu va tremura să semneze ceea ce trebuie semnat pentru ca obiectivele despre care vorbiți să fie distruse. Mai mult, declarația președintelui nostru că vom trage în acele teritorii de unde provin atacurile este o confirmare vie a acestui lucru”, a spus el.

Ultranaționaliștii ruși, „eliberatorii” Ucrainei de ucraineni

În Rusia are loc o mobilizare energică a reprezentanților așa-numitei Mișcări Imperiale Ruse - o organizație paramilitară ultra-naționalistă care susține ideologia supremației rasei albe și este listată ca teroristă în Statele Unite și Canada.

În special, este planificată trimiterea unei „Legiuni Imperiale” în Ucraina pentru a participa la ostilități, a declarat ministrul adjunct ucrainean al Apărării Anna Maliar.

„Cinismul deosebit al narațiunilor propagandistice ruse constă în faptul că, pentru a atinge obiectivele „denazificării” Ucrainei, declarate oficial de conducerea Federației Ruse, sunt implicate forțe care profesează deschis ideologia neonazistă și sunt incluse în lista organizațiilor teroriste deosebit de periculoase”, a subliniat Maliar.

…Unde-s doi, puterea crește!

Rada ucraineană a aprobat un proiect de lege privind statutul special al cetățenilor polonezi în Ucraina. Astfel, cetățenii polonezi vor putea să trăiască în mod legal și să lucreze în Ucraina timp de 18 luni, precum și să organizeze afaceri, să primească educație, îngrijiri medicale și plăți sociale individuale în conformitate cu legislația Ucrainei.

Cerealele ucrainene merg în Somalia

Prima cursă cu cereale ucrainene ar putea începe mâine, a declarat secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths: „Sperăm că prima cursă va avea loc în zilele următoare, eventual mâine”, a precizat el în ajun, indicând că cerealele vor fi trimise în Somalia, unde vor merge timp de șase săptămâni.

Succesul acordului cu cereale poate crea o atmosferă de încredere între Federația Rusă și Ucraina, care va contribui la încetarea focului, a declarat ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu: „Ankara, la rândul său, este pregătită să depună toate eforturile pentru a rezolva conflictul, inclusiv prin asigurarea teritoriului său pentru întâlniri la orice nivel între Ucraina și Rusia”.

Bate, din răsputeri - și nu o dată, și se va deschide

Polonia și Lituania și-au exprimat disponibilitatea de a intensifica eforturile în cadrul NATO pentru a începe negocierile de intrare a Ucrainei în alianță. Despre aceasta se spune în declarația miniștrilor de externe ai Lituaniei, Poloniei și Ucrainei cu ocazia celei de-a doua aniversări de la înființarea Triunghiului de la Lublin: „Ținând cont de organizarea summitului NATO de la Vilnius în 2023, Republica Polonia și Republica Lituania își confirmă disponibilitatea de a intensifica discuția în cadrul alianței cu privire la invitația Ucrainei de a începe negocierile pentru aderarea la NATO.

Războiul îi desparte în eroi și trădători

Reuters a publicat o investigație în care spune că rușii au reușit să pună stăpânire pe centrala nucleară de la Cernobîl datorită unei rețele de agenți care au fost trimiși în Ucraina cu mult înainte de invazia rusă.

Kremlinul a împănat serviciile de stat ale Ucrainei cu agenți secreți care, prin dare de mită și presiuni, au pregătit invazia rusă. În special, publicația se sprijină pe materialele procesului penal împotriva șefului echipei de pază de la Cernobîl Valentin Vitra - acesta este suspectat de trădare.

Când armata rusă a ajuns la centrala nucleară de la Cernobîl în după-amiaza zilei de 24 februarie, acolo era așteptată pe poziții de unitățile ucrainene, responsabile de protejarea instalației periculoase. Cu toate acestea, în mai puțin de două ore, fără luptă, 169 de luptători ai Gărzii Naționale a Ucrainei au depus armele. Acesta nu a fost un accident, susține Reuters, ci o parte a operațiunii planificate de Kremlin.

Reuters a mai clarificat că după accidentul din 1986, angajații de la Cernobîl au fost recrutați de KGB. Oficial, acești ofițeri au devenit apoi parte a SBU, dar au continuat să urmeze ordinele de la Moscova.

Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a declarat pentru Reuters că la începutul războiului, agenți ruși operau în organele de drept, precum și în serviciile de apărare și securitate ale Ucrainei.