logo

Războiul din vecinătate: cronica IPN de ieri până azi, 27 mai


https://www.ipn.md/index.php/ro/razboiul-din-vecinatate-cronica-ipn-de-ieri-pana-azi-7978_1090033.html

Ucraina, piesa, care declanșează „efectul domino”?

Banca Mondială a avertizat cu privire la o recesiune a economiei globale din cauza războiului Rusiei în Ucraina. Potrivit prognozei instituției financiare, UE se va confrunta cu o încetinire semnificativă a creșterii economice din cauza reducerii hidrocarburilor provenite din Rusia.

Întreruperea exporturilor de cereale va fi o lovitură, în special, pentru Liban, care nu are propriile rezerve. Cu milioane de tone de cereale blocate în porturile ucrainene, Africa de Est și de Sud s-ar putea confrunta cu o foamete masivă în următoarele luni, a avertizat președintele german Frank-Walter Steinmeier. ONU a calificat drept îngrozitoare situația privind rezervele de cereale din lume, care necesită acțiuni urgente.

Minciuni sfruntate de la Kremlin, Charles Michel

Șeful Consiliului European, Charles Michel, a numit minciună sfruntată cuvintele Kremlinului potrivit cărora sancțiunile occidentale pun în pericol securitatea alimentară a lumii: „Kremlin, oprește dezinformarea! Nu sancțiunile, ci războiul vostru din Ucraina împiedică transportul maritim și pune în pericol securitatea alimentară. Peste 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate de minele și războiul vostru. Trebuie să oprim războiul și să repornim lanțurile globale de aprovizionare cu alimente”.

Artileria informațională de la Kiev bate Moscova și New-Yorkul

Săptămâna trecută, The New York Times afirma într-un editorial că Ucraina va trebui să „ia decizii teritoriale dureroase” pentru a încheia o pace cu Federația Rusă. Jurnaliștii ucraineni au răspuns că astfel de concesii ar provoca un dezastru în întreaga lume. „Orice concesiune făcută Rusiei acum va rezulta mai devreme sau mai târziu într-un nou război, iar ucrainenii blocați în orice regiune ocupată de Rusia vor fi torturați, violați sau uciși. New York Times publică articol după articol despre iadul prin care Rusia îi trimite pe civili ucraineni în teritoriile ocupate. În aceste condiții echipa voastră editorială sugerează ca Ucraina să cedeze Rusiei teritorii, unde vor avea loc, fără îndoială, mai multe atrocități”, scriu jurnaliștii independenți de la Kiev.

Kissinger, îndemnat să-și amintească de Munchen-1938

Ucraina trebuie să realizeze situația de facto și să accepte cererile Rusiei, a declarat Dmitri Peskov purtătorul de cuvânt al președintelui rus, ca răspuns la întrebarea jurnaliștilor cum evaluează cuvintele fostului secretar de stat american Henry Kissinger despre necesitatea ca Ucraina să facă concesii Rusiei. „Moscova așteaptă ca Kievul să accepte cererile Moscovei și să realizeze situația de facto, situația reală care există”, a spus Peskov. Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a vorbit negativ despre declarația lui Henry Kissinger Zelensky a spus că poziția lui amintește de situația cu Munchenul din ajunul celui de-al Doilea Război Mondial.

Berlinul nu vrea ca Moscova să dicteze Kievului pacea

Vorbind la Davos, cancelarul german Olaf Scholz a îndemnat țările să-și unească eforturile pentru a izola Rusia. El spus că nu ar trebui să i se permită lui Putin să câștige în Ucraina, ceea ce ar „da curaj altor belicoși”, scrie Bloomberg. "Putin vrea să se întoarcă la o ordine mondială în care cei puternici dictează ce este corect. Acesta este imperialismul", a spus cancelarul. Invadarea Ucrainei de către Rusia subminează ordinea internațională bazată pe regulile de cooperare, care a restrâns în ultimele decenii conflictele militare la scară largă, a spus el.

Iar condițiile oricărui acord de pace nu ar trebui să fie dictate de Vladimir Putin. Potrivit cancelarului, Ucraina nu va accepta acest lucru, la fel ca și Germania. „Putin va negocia în mod serios pacea doar dacă va realiza că nu poate rupe apărarea Ucrainei”, a relatat Olaf Scholz.

Ucraina salută și este gata să discute orice plan de rezolvare a situației, care nu include trasarea unor linii de contact și cesiuni de teritoriu, a spus Dmitri Kuleba, șeful diplomației de la Kiev, comentând planul de pace propus de Italia. La rândul său, reprezentantul Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a spus că propunerile Italiei publicate în mass-media „sunt atât de departe de realitate, încât este greu să fie luate în serios”.

„Nimeni nu-i uitat. Nimic nu se uită”

Departamentul de Stat al SUA a condamnat aspru acțiunile violente ale Rusiei, al căror scop este „supunerea ucrainenilor” din teritoriile ocupate. Federația Rusă a ales ca instrumente deportarea, „filtrarea” și impunerea cetățeniei ruse, scrie Voice of America. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a spus că Statele Unite sunt conștiente de acțiunile brutale ale Rusiei în teritoriile ocupate ale Ucrainei: „Am văzut cum forțele ruse au luat cu forța oamenii din teritoriul ocupat. Am văzut cum trupele ruse au transportat ucrainenii la așa-numitele tabere de filtrare. Am văzut și alte modalități ale trupelor ruse de a supune poporul ucrainean din aceste teritorii”.

Rușii ar vrea să ajungă la Bosfor și Dardanele

În teritoriile ocupate din regiunile Zaporojie și Herson inamicul construiește o linie de apărare în trei rânduri. „Vedem că trupele de ocupație au început să-și întărească apărarea. Se pregătesc structuri inginerești adecvate, nici măcar una sau două, ci trei linii de apărare. Și asta sugerează că e vorba despre ocuparea acestor teritorii sau despre perspectiva, că Federația Rusă dorește să rămână mult timp aici. Aceste aspecte militare, indicatori militari arată intențiile Rusiei de a ocupa și de a deține aceste teritorii”, a subliniat Vadim Skibițki din serviciul de informații al armatei ucrainene.

Totodată, Denis Pușilin, liderul formațiunii ilegale „DNR” a spus că trupele acesteia au intrat deja în regiunile Herson, Zaporojie și Harkiv din Ucraina, deoarece „este imposibil să protejăm Donbasul doar ajungând la granițele republicilor”.

Într-o adresare către parlamentul leton, Volodymyr Zelenski a amintit că Rusia a declarat deschis că nu se va limita doar la Ucraina. Prin urmare, potrivit lui, astăzi este necesar să luptăm cu hotărâre pentru interesele fiecărei națiuni. Cu toate acestea, solicitările unor lideri naționali pentru concesii teritoriale din partea Ucrainei arată că interesele Kievului nu sunt apreciate la fel de mult ca cele ale altora.

Luptele au atins intensitatea maximă, a declarat adjunctul ministrului ucrainean al apărării Anna Malyar: „Situația rămâne dificilă și dă semne de agravare în continuare. Inamicul și-a folosit toate forțele și mijloacele pentru a captura teritoriul nostru și a ne încercui trupele. Ne așteaptă o luptă extrem de grea și lungă și trebuie să înțelegem că acesta este un război și, din păcate, pierderile din partea noastră sunt inevitabile.”