logo

Războiul din vecinătate: cronica IPN de ieri până azi, 24 mai


https://www.ipn.md/index.php/ro/razboiul-din-vecinatate-cronica-ipn-de-ieri-pana-azi-7978_1089952.html

Economia mondială, într-o stare proastă

FMI consideră că economia mondială se află în cea mai proastă stare de după cel de-al Doilea Război Mondial. De vină sunt pandemia, războiul din Ucraina și amenințarea schimbărilor climatice. Economiștii Fondului propun relaxarea restricțiilor comerciale pentru a ieși de sub presiunea deficitului și a scădea prețurile la alimente și alte mărfuri, precum și pentru a intensifica eforturile comune pentru a soluționa datoriile de stat ale țărilor.

Inflația a crescut în întreaga lume, la fel și prețurile la alimente și energie. Primarul orașului New York, Eric Adams, a semnat un decret prin care se declară stare de urgență în oraș din cauza penuriei de lapte praf pentru copii. Probleme privind acest produs sunt observate în toată țara, deficitul fiind estimat la peste 40% din nevoile pieței. Ca parte a ordinului, s-ar putea lua măsuri împotriva oricărui retailer care „dorește să profite de această criză” prin ridicări nejustificare a prețurilor.

Potrivit raportului FMI, consecințele crizei de alimente va afecta în primul rând țările cele mai îndatorate și companiile care vor trebui să reconstruiască lanțurile de aprovizionare. Potrivit organizației, consecințele negative vor afecta în continuare toate categoriile de populație, inclusiv pe cele mai bogate.

Volodymyr Zelenski a declarat în cadrul Forumului de la Davos că răspunsul mondial la pericolul foametei este întârziat: „Foametea trebuie oprită doar preventiv, atunci când nu a început încă. Dar acum lumea nu are un astfel de instrument”. El a propus crearea unei organizații a țărilor exportatoare de alimente pentru a proteja lumea de foamete.

Grânarele Ucrainei gem de grăunțe, lumea se teme de foamete

Lituania a propus crearea unei coaliții navale pentru a ridica blocada rusă a Mării Negre pentru exporturile de cereale ucrainene. Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a propus planul în timpul discuțiilor cu omologul britanic Liz Truss luni la Londra. Landsbergis a sugerat că o operațiune de escortă navală – care nu este sub auspiciile NATO – ar putea proteja navele cu cereale în timp ce traversează Marea Neagră și trec pe lângă navele de război rusești. Pe lângă Marea Britanie, țările afectate de potențiala pierdere de cereale, cum ar fi Egiptul, ar putea oferi navelor protecția necesară. Planul Lituaniei ar necesita și un acord cu Turcia, care păzește intrarea în Marea Neagră.

Kievul vrea negocierea păcii de pe teritoriile redobândite

Ucraina exclude posibilitate de încetare a focului cu Rusia și nu va fi de acord cu nicio înțelegere cu Moscova care ar recunoaște confiscarea teritoriului ucrainean, a declarat consilierul prezidențial Mihailo Podolyak într-un interviu pentru Reuters. Potrivit acestuia, poziția Kievului în ceea ce privește războiul devine din ce în ce mai intransigentă, iar orice concesii ar duce la consecințe negative pentru Ucraina, deoarece după o pauză a ostilităților, Federația Rusă ar da o lovitură și mai mare.

Șeful delegației ruse la negocieri Vladimir Medinski a spus că înghețarea negocierilor cu Federația Rusă este o inițiativă a Ucrainei. Potrivit lui, Moscova nu a refuzat niciodată negocierile cu Kievul la cel mai înalt nivel, dar pentru asta sunt necesare „documente într-un grad ridicat de pregătire”.

Încercările pentru apărătorii de la Azovstal nu contenesc

Crucea Roșie nu va face publice informații despre numărul și datele personale ale armatei ucrainene din Azovstal, a declarat purtătorul de cuvânt Mirella Khodeyb: „Prioritatea noastră este să verificăm condițiile de detenție și tratamentul prizonierilor de război, să prevenim disparițiile și să menținem legătura acestora cu familiile lor. Dar nu vom publica liste sau numele persoanelor pe care le-am vizitat sau pe care le vom vizita în viitor.”

Liderul republicii-fantome „DNR” Pușilin a spus că apărătorii Mariupolului se află acum în „DNR”, iar pe viitor se planifică un tribunal internațional, documentele sunt deja în curs de pregătire.

Purtătorul de cuvânt al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov, comentând posibilitatea de a-l schimba pe Medvedchuk pe apărătorii Azovstalului, a spus că „abia de se poate vorbi despre asta, este vorba de categorii diferite prizonieri”.

Cehia a pus la dispoziția Ucrainei elicoptere, tancuri și sisteme de rachete, Italia și Grecia – artilerie, Norvegia și Polonia – obuze. „Vreau să remarc, de asemenea, rolul de lider al Regatului Unit, care ajută la coordonarea asistenței militare, și cantitatea uriașă de asistență militară britanică care continuă să curgă către Ucraina”, a declarat, după cea de-a doua reuniune a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, șeful Pentagonului Lloid Austin. Anterior, Austin a spus că Danemarca va transfera în Ucraina rachete și lansatoare antinavă Harpoon. În total, 20 de țări au anunțat despre noi tranșe de armament către Ucraina.

Zelenski, un lider demn de poporul său

Joe Biden a semnat în Time un text despre Zelenski, care a fost desemnat unul dintre cei mai influenți 100 de oameni ai anului 2022: „În președintele Zelenski, poporul Ucrainei are un lider demn de curajul și rezistența lor, ca cetățeni ai întregii țări - comercianți și soldați, croitori și șoferi de camion - luptă pentru casele lor și pentru libertatea lor. De fiecare dată când vorbim, aud în vocea președintelui Zelensky determinarea unui om care crede profund în datoria sa față de poporul său și care este zilnic responsabil pentru națiune în acest ceas întunecat și dificil.

Litera Z, care pune cruce pe speranțe...

Boris Bondarev, consilier al reprezentanței ruse la ONU de la Geneva, și-a anunțat demisia din cauza războiului cu Ucraina. Hillel Neuer, avocat și director executiv al organizației neguvernamentale pentru drepturile omului UN Watch, a publicat pe Twitter o scrisoare a acestuia în care Bondarev își descrie poziția.

Într-un comentariu pentru AP, Bondarev a confirmat autenticitatea scrisorii și demisia sa. „În cei 20 de ani de muncă, am văzut diferite piruete ale politicii noastre externe, dar niciodată nu mi-a fost atât de rușine de țara și de munca mea ca la 24 februarie a acestui an”, se arată în declarația diplomatului.

Potrivit lui Bondarev, războiul agresiv declanșat de președintele rus Vladimir Putin este o crimă nu numai împotriva poporului ucrainean, ci și împotriva poporului rus, care „a șters cu o litera Z orice speranță la dezvoltarea treptată a unei societăți democratice de succes în țara noastră”.